1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. TOZ BULUTU HASTANELİK ETTİ
TOZ BULUTU HASTANELİK ETTİ

TOZ BULUTU HASTANELİK ETTİ

Buran, “Toz bölgeden ayrılamıyor. Hava akımlarıyla zaman zaman üzerimize taşınıyor, zaman zaman geri itiliyor”

A+A-

Kıbrıs üzerindeki toz zerreciklerinin 12 Eylül Cumartesi gününe kadar etkisini sürdüreceği belirtilirken, toza bağlı rahatsızlıklar yüzünden hastanelere başvuran hasta sayısında artış görülüyor.

Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, yeni toz akımının söz konusu olmadığını ancak mevcut toz zerreciklerinin bölgedeki etkisinin 12 Eylül’e kadar sürdüreceğini açıkladı.

Suudi Arabistan’dan toz taşınımının durduğunu ancak Suriye, Ürdün, İsrail ve Doğu Akdeniz üzerindeki toz kütlesinin henüz dağılmadığını kaydeden Buran, “Toz bölgeden ayrılamıyor. Hava akımlarıyla zaman zaman üzerimize taşınıyor, zaman zaman geri itiliyor” dedi.

Buran, basında yer alan “yeni bir toz dalgası geliyor” haberi konusundaki soruyu da yanıtladı.

Şu an ülkeyi etkileyenin mevcut toz olduğunu kaydeden Buran, “Değerlendirmelerimize göre Kıbrıs’ı etkileyecek yeni bir toz dalgası söz konusu değil. Libya üzerinden gelecek yeni toz kütlesinin Batı Akdeniz’e ve Ege’ye taşınacağını tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

ELEDAĞ: “SAĞLIK OCAKLARINA VE ACİL SERVİSLERE BAŞVURAN HASTA SAYISINDA ARTIŞ VAR”

Öte yandan Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Başhekim Vekili Dr. Nil Ergün Eledağ, ülkeyi etkisi alan toz zerrecikleri nedeniyle sağlık ocaklarına ve hastanelerin acil servislerine başvuran hasta sayısında artış olduğunu açıkladı.

 Eledağ, “Vatandaşlar sokağa çıkarken maske takmalı” uyarısını yineleyerek, “Özellikle yaşlılar, alerjik reaksiyonları olanlar ve çocuklar mümkünse dışarıya çıkmasın” dedi.

Alerjik astımı olanların solunum sıkıntısı şikâyetiyle acil servislere başvurduğunu kaydeden Eledağ, toz zerreciklerinin gözde iltihaplanmaya sebep olduğunu söyledi.

Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Başhekim Vekili Dr. Eledağ, “Solunumda sıkıntı yaşayanların hemen hastaneye başvurması öneriyoruz” dedi.

“DIŞARDAN GELDİĞİNİZDE EL VE YÜZÜNÜZÜ YIKAYIN, TUZLU SU İÇEREN SPREYLERLE BURNUNUZU TEMİZLEYİN, DUŞ ALIN”

Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu ise, toz zerreciklerinin neden olduğu hava kirliliğinin başta astım olmak üzere birçok solunum rahatsızlığını tetiklediğini belirterek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Kurum Yönetim Kurulu adına yazılı açıklama yapan Dr. Gülten Erçal, konuyla ilgili olarak görüşüne başvurulan Çocuk, Alerji ve İmmünoloji Uzmanı olan üye Prof. Dr. Nerin N. Bahçeciler’in uyarılarını paylaştı.

Toz zerrecikleriyle birlikte birçok mikroorganizma ve alerjenin farklı coğrafik bölgelere yayılabildiği belirtilen açıklamada, alerjik solunum yolu hastalıkları olan çocukların, erişkinlerin ve bağışıklık sistemi baskılanmış hastaların yoğunlaştırılmış küf mantarı, polen ve mikroplara maruz kalarak hırıltı, öksürük, nefes darlığı, burun akıntısı, tıkanıklığı, gözlerde sulanma, kızarma, kaşınma gibi şikâyetlere hatta ateşli solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabildiği anlatıldı.

ÖNLEMLER

Pediatri Kurumu açıklamasında, bu rahatsızlıkları önlemek amacıyla şu önlemlerin alınması önerildi:

“Mümkün olduğunca kapalı ortamda zaman geçirmesi ve gerekmedikçe dışarı çıkmaması,
Dışarıda özellikle alerjik bireylerin ve bağışıklığı zayıf olma olasılığı olan (yaşlı/çocuk/tedavi ile) bireylerin maske veya şal ile burun ve ağızlarını kapaması,
Dış ortamdan içeriye gelindiğinde el ve yüzün yıkanması, tuzlu su içeren burun spreyleri ile burun temizliği, mümkünse duş alınması,
Alerjik astım/rinit hastalarının şikâyetleri alevlenirse koruyucu ve kurtarıcı ilaçlarını hemen başlamaları.”

(TAK/FOTO CNA)

Bu haber toplam 2981 defa okunmuştur