1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Tatar: “KIB-TEK’in oradan buradan alacağını Maliye ödeyemez”
Tatar: “KIB-TEK’in oradan buradan alacağını Maliye ödeyemez”

Tatar: “KIB-TEK’in oradan buradan alacağını Maliye ödeyemez”

Başbakan Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı ile olağan haftalık görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, EL-SEN’in eylemi çerçevesinde Maliye Bakanlığı’nın elektriğini kesmesine ilişkin de konuştu.

A+A-

Başbakan Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı ile olağan haftalık görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, EL-SEN’in eylemi çerçevesinde Maliye Bakanlığı’nın elektriğini kesmesine ilişkin de konuştu.

“Biz bunun ancak karşılıklı görüşmelerle neticelenebileceğini söylüyoruz” diyen Tatar, Maliye Bakanı’ndan karşılıklı hesaplaşmalarda, Maliye’nin KIB-TEK’e vereceği olmadığı yönünde bir bilgi aldığını söyledi.

Tahsilatın %10’unun KDV olduğunu belirten Tatar, bunun da KIB-TEK’in kasasında olduğunu savundu.

Kurumların, belediyelerin borcunun, o kurumlara ait olduğunu söyleyen Tatar, “o Kadar farklı düzenlemeler var ki bir alacak olabilir ama bunun sorumlusu Maliye değildir” dedi.

Tatar’ın açıklaması şöyle:

Bir sıkıntının olduğunu muhakkak ben de biliyorum ki Elektrik Kurumu’nun alacağı vardır ve tahsil edemediği için faizler de binmiştir ama Elektrik Kurumu’nun şuradan buradan alacağı parayı Maliye Bakanlığı ödeme yetkisine haiz değildir.

Ama meseleyi buraya kadar getirme niyetinde olduklarını görüyoruz. Ben karşılıklı oturup çözmeden yanayım.

Milyar TL bütçe açığı var bu açığı azalmaya çalışıyoruz. Bu borçlar yeniden yapılandırmalarla zaman içerisinde halledilebilir.

Bu şekilde memleketi germeğe, sıkıntı var her şey aksaya bilir görüntüsü vermeye bana göre gerek yok. Her şey uzlaşı ile çözülmeli diye düşünüyorum”.


“ALDIĞIM BİLGİ KARŞILIKLI HESAPLAŞMALARDA, MALİYE BAKANLIĞININ BİR BORCU OLMAYACAĞI YÖNÜNDEDİR”

Başbakan Ersin Tatar, El-Sen'in iddiaları ve Maliye Bakanlığı'na yönelik eleştirileri konusunda, kendisinin Maliye Bakanı’ndan aldığı bilginin, "karşılıklı hesaplaşmalarda, Maliye Bakanlığı’nın Elektrik Kurumu’na bir borcu olmayacağı" yönünde olduğunu söyledi. 
Tatar, “Çünkü tahsilatın yüzde 10’u KDV’dir, o da KIB-TEK’in kasasındadır” ifadelerini kullandı. 
BRTK gibi, belediyeler gibi kurumların borçlarından da bahsedildiğine işaret eden Tatar, “Eğer bütçesi Maliye’nin bütçesi dışındaysa o borç ilgili kurumun borcudur, o kurumla alakalı bir düzenleme gerekmektedir” dedi.

Bir gazetecinin “Maliye Bakanlığı’nın KIB-TEK’e borcu yok demiştiniz ancak El-Sen bugün Maliye’nin elektriğini kesti” diyerek görüşünü istemesi üzerine Tatar, “Biz bunun ancak karşılıklı görüşmelerle neticelenebileceğini söylüyoruz. Benim Maliye Bakanı’ndan aldığım bilgi, karşılıklı hesaplaşmalarda, Maliye Bakanlığı’nın (Elektrik Kurumu’na) bir borcu olmayacağı yönündedir. Çünkü tahsilatın yüzde 10’u KDV’dir, o da KIB-TEK’in kasasındadır” dedi. 
BRTK gibi, belediyeler gibi kurumların borçlarından da bahsedildiğine işaret eden Tatar “Eğer bütçesi Maliyenin bütçesi dışındaysa o borç ilgili kurumun borcudur, o kurumla alakalı bir düzenleme gerekmektedir” dedi. Tatar şöyle devam etti: 
“O kadar farklı pozisyonlar vardır ki onlara göre bir alacak olabilir ama bunun sorumlusu Maliye değildir, odur sıkıntı. Bir sıkıntının olduğunu muhakkak ben de biliyorum ki Elektrik Kurumu’nun şu kadar farklı kurumdan alacağı vardır, zaman içerisinde bunları tahsil edememiştir ve bir de üzerine faizler binmiştir üzerine. 
Bu hepimizin bir sorunudur ama Maliye kendi bütçesini meclisten geçe yasa ile yönetir ve düzenler. Dolayısıyla kalemi olmadığı noktada Elektrik Kurumu’nun şuradan buradan su birliklerinden alacağı, anlattığım gibi farklı kurumlardan alacağı parayı Maliye Bakanlığı ödeme yetkisine haiz değildir. Mesele budur, bunu karşılıklı olarak konuşmakla çözebiliriz. Onlar da bunu biliyor ama günün sonunda böyle bir eylem ve meseleyi buralara kadar getirme niyetinde olduklarını görüyoruz. 
Ben yine de her şeye rağmen karşılıklı saygı içerisinde oturup bu meselelere çözüm bulma taraftarıyım, benim yönlendirmem bu şekilde olacaktır. Ama tabi ki burada bir sıkıntı vardır, o sıkıntı hepimizin bir sıkıntısıdır. Maliye Bakanlığı’nın da bütçesi bellidir, sıkıntı vardır. Biz hükümete geldiğimizde bir baktık ki milyar TL bütçe açığı var, az bir açık değil bu”

“ŞU ANDA ÇEŞİTLİ ÇALIŞMALARLA AÇIĞI AZALTMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Şu anda çeşitli çalışmalarla bu açığı azaltmaya çalıştıklarını ifade eden Tatar, öte yandan bir takım düzenlemeler yapılmak durumunda olunduğunu kaydetti ve sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Ama günün sonunda bu borçlar ancak zaman içerisinde karşılıklı bir takım düzenlemelerle yeniden yapılandırmalarla halledilebilir. Bugün Maliye’nin kasasında şu kadar milyon şuraya aktaralım ve bu işi çözelim diye bir durum olamaz zaten karşılıklı olarak masaya yatırıldığında görülecektir ki, Maliye Bakanı’nın bana verdiği bilgi bu yöndedir, yüzde 10 KDV hesaba girdiğinde o zaman zaten öyle bir borcun olmadığı ortaya çıkıyor. 
Diğer kurum ve kuruluşların borçları da o ilgili kurum ve kuruluşlarla oturulup çözmesi lazım. Evet Maliye Bakanlığı destek verebilir, Maliye Bakanlığı ileride bu kurum ve kuruluşlara aktaracağı kaynaklardan mahsuplaşma suretiyle Elektrik Kurumu’na aktarmalar yapabilir ama bunlar oturulup konuşulduktan sonra olacak meselelerdir. Bu şekilde memleketi germek, ‘memlekette sıkıntı var dolayısıyla her şey aksayabilir’ gibi bir görüntü vermek de bana göre ne ekonomiye, ne iş dünyasına ne insanlarımıza pek yardımcı olmaz. Ama yine de tabi ki bir eylem varsa söyledikleri dikkate alınır ama günün sonunda barış ve huzur için her şeyin uzlaşmayla çözülmesi lazım diye düşünüyorum”. (tak)

Bu haber toplam 2804 defa okunmuştur
İlgili Haberler