1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Tarihi Sultanahmet Köftecisi “Selim Usta”
Tarihi Sultanahmet Köftecisi “Selim Usta”

Tarihi Sultanahmet Köftecisi “Selim Usta”

Tarihi Sultanahmet Köftecisi “Selim Usta”

A+A-

 

Zekai Altan

Her zamanki gibi ilk durak Taksim Meydanı’nda. İnce belli cam bardakta tavşan kanı çay ve geleneksel Türk mutfağı simiti. Cerrahpaşa Tıp Fakültesine tedaviye gitmeden hatta Lıttle House otele yerleşmeden önce eşim ile yaptığımız ilk iş. Geleneksel. Bunu seviyoruz. Kıbrıs’ta bu ikiliyi sevmiyoruz. Ama Türkiye’de bu ikiliyi tadmaya bayılırız. Her yurt dışına gidişimde farklı tatları tatmak veya geleneksel tadları tatmak benim için çok farklı. Heyecan da duyuyorum. Uzun zamandır İstanbul’da bir türlü o meşhur Sultanahmet Köftesini tatma şansını bulamadım, zaman da ayıramadım. Bu seyahatimde aile dostlarımız ile Sultanahmet Köftecisini konuştuk. Yusuf bey çok eski dönemlerde buraya sık gittiğini anlattı. Hatta burada değişen dokuyu ve çehreyi de anlattı. Yapılaşmayı. Bu güzel sohbet sonrası Sultanahmet köftesi yemek için bizi Sultanahmet’e götürdü. Sultanahmet köftecisi Sultanahmet Camii’nin olduğu yerde. Burada inanılmaz bir kalabalık. Bu tarihi alana gelen otobüsleri saydım. Bir dakikada 5 otobüs geldi. İnanılmaz bir insan kalabalığı. En meşhur Sultanahmet Köftecisini sorduk. “Selim Usta’yı” işaret ettiler. Biz de doğrudan sağa sola bakmadan Selim Usta’yı bulduk.

SULTANAHMET KÖFTECİSİ “SELİM USTA”
Mekan yol üzerinde. Mekanın karşısında meşhur Sultanahmet Parkı’nın tam karşısında. Sade bir bina ve önünde kalabalık bir topluluk. Tümü de Sultanahmet köftesi yemeye veya tatmaya gelenler. Tarihi Sultanahmet köftecisi bir tarih. Aynı zamanda bir gelenek. Tam 94 yıldır devam eden bir gelenek. 1920 yılında ailenin büyük dedesi Hacı Mehmet Seracettin Tezçakın tarafından kuruldu. Türkistan’dan tesadüf sonucu İstanbul’a gelen ve 94 yıl sonra efsane bir dede olacağını aynı zamanda Türk Mutfağını sınırlar ötesine taşıyacak ve Türkiye’nin Sultanahmet köftesi adı ile ünleneceğinin bile farkında olmayan bir dede. Tezçakın ailesi 4 kuşak boyunca geleneği sürdürüyor. Aynı zamanda kuşak ciddi bir kurumlaşmayı gerçekleştirdi.   Mekan bir kültür mirası özelliğini taşıyor. Restorasyon yapıldığı belli. Dar ve uzun koridor ve odalar ile üst kat. Duvarlarda ünlülerin fotoğrafları ve yazılı övgüleri çerçeveler arasında sergileniyor. Zaman sıkıntısı nedeni ile mekanı inceleyemedim. Personel üniformalı ve güleryüzlü. Bu çok olumlu bir imaj. Mekanların girişinde ilk imaj çok önemlidir. “First impresion is very important” konukseverliğin tanımlamasıdır. Bu tanımlamayı burada görebilirisiniz. Mekan tamamen Sultanahmet köftesini tatmak isteyenlerle dolu. İşletmecisi ile tanışmak istedim. Burada yoktu. Adını kartvizite yazıp verdiler. Timur bey. Arzu ederseniz ararsınız diye cevap verdiler. Benim amacım bu mekan ve lezzetleri hakkında biraz daha fazla bilgi almaktı. Çünkü tarihsel bir geçmişe ve konsepte sahip bir mekan diye değerlendiriyorum.

SULTANAHMET KÖFTESİ
Zaman yetersizliği ve herhangi bir muhatap bulamadığım için kısa süre içerisinde arzuladığım Sultanahmet köftesini tatabildim. Yalnızca köfteyi sipariş verdik. Ve Sultanahmet köftesi hızlı bir biçimde servis edildi. Küçük bir tabak içerisinde 6 adet köfte ve yanında turşu biber. Garnitür olarak da fasulye piyaz. İçecek ayran. Köftelerin hazırlandığı kıymanın taze ve kaliteli etten yapıldığını söyleyebilirim. Ağzınızda çok hoş bir damak tadı yaratır. Turşu ise köfteden aldığınız lezzet ile birleşince damak tadı bir köfte olmuş olur. Gerçekten geleneksel bir tat. Yanılmıyorsam aynı standart 94 yıldır devam ediyor. Standart porsiyonundan lezzetine ve servisine kadar. Ve final olarak da fırınlanmış sütlaç. Meşhur Sultanahmet Köftesini nihayet tattım. Gerçekten Türkiye’nin tanınmasında önemli bir yeri olduğunu söyleyebilirim. İleride gerçekleşecek diğer  İstanbul seyahatimde diğer mönüleri de tatmak isterim. Sultanahmet Köftecisini bir bütün olarak değerlendirmek gerekir. Aileyi, 4 kuşağı kutlamak gerekiyor. İnanılmaz bir başarı. Yolunuz İstanbul Sultanahmete düşerse bu meşhur Sultanahmet Köftesini mutlaka siz de tadın.   Yolunuz düşmese de Taksim’den çok yakın. Gidebilirsiniz. İhmal etmeyin. Bir porsiyon 15.00 TL.

TEL: 0212 520 5 66-513 64 68
ADRES: DİVANYOLU CADDESİ NO. 12  34122- SULTANAHAMET-İSTANBUL
www.sultanahmetkoftesi.com

Bu haber toplam 4336 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 176. Sayısı

Adres Kıbrıs 176. Sayısı