1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Su projesi %55 tamam
Su projesi %55 tamam

Su projesi %55 tamam

Hayriye Kahveci, Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a taşınacak su ve elektriğin,Güney Kıbrıs ile paylaşılması ihtimalinin Kıbrıs barış sürecine ciddi katkı sağlayabileceğini dile getirdi.

A+A-

"Türkiye'den KKTC’ye Su Temini Projesi" kapsamında deniz altına döşenen boru hattının yüzde 55'inin tamamlandığı bildirildi.

Mersin'den Kuzey Kıbrıs'a denizin altından su götürülmesini sağlayacak "KKTC Su Temin Projesi''nde sona yaklaşılıyor.

AA muhabirinin Türkiye Devlet Su İşleri'nden aldığı bilgiye göre, Kıbrıs'ın kuzeyindeki arıtma tesisi ve ana dağıtım hattının projelendirilmesi tamamlandı ve sözleşmeleri imzalandı. Adaya su taşıyacak boru hattının da yüzde 55'i tamamlandı.

Proje kapsamında Türkiye'deki Anamur-Dragon Çayı üzerinde inşa edilen Alaköprü Barajı'ndan, Kuzey Kıbrıs'a yapılacak yaklaşık 80 km uzunluğundaki boru hattı ile adaya içme, kullanma ve sulama suyu gönderilecek.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampusu Öğretim Görevlisi ve Enerji Jeopolitiği Uzmanı Dr. Hayriye Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stratejik önemi bulunan suyun Kuzey Kıbrıs'a getirilmesinin barış sürecine de katkıda bulunacağını söyledi.

Bir süre önce Kıbrıs'ın güneyinde doğalgaz bulunduğunu anımsatan Kahveci, ancak doğalgaz fiyatlarının uluslararası piyasalarda düşüşe geçmesiyle enerji şirketlerinin bölgeye ilgilerinin azaldığını belirtti. Şirketlerin azalan ilgisinin Güney Kıbrıs'ın, görüşmelerde elini zayıflatacağını anlatan Kahveci, suyun yalnız Kıbrıs'ın kuzeyi için değil adanın bütünü adına önemli olduğunu dolayısıyla kaynağa karşı kaynak mantığı çerçevesinde müzakerelerin yürütülebileceğini vurguladı.

Hayriye Kahveci, Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a  taşınacak su ve elektriğin,Güney Kıbrıs ile paylaşılması ihtimalinin Kıbrıs barış sürecine ciddi katkı sağlayabileceğini dile getirdi.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs'a yaptığı ziyarette, 2 ay içerisinde "KKTC'ye Su Temini Projesi"nin bitirileceğini ve bununla birlikte adaya elektriğin götürüleceğini açıklamıştı.

(AA)

Bu haber toplam 2141 defa okunmuştur