1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Siyasal Partiler Yasası’na OYBİRLİĞİ
Siyasal Partiler Yasası’na OYBİRLİĞİ

Siyasal Partiler Yasası’na OYBİRLİĞİ

Siyasi Partiler Yasa önerisi Meclisten oybirliği ile geçti.

A+A-


Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Siyasi Partiler Yasa Önerisi’ni oy birliğiyle onayladı.

Cumhurbaşkanı’nın onayından sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi beklenen yeni yasa, 1975 yılından beri yürürlükte olan Siyasi Partiler Yasası’nı kaldıracak.

Siyasi partilerin çağdaş bir yapıya kavuşturulması amacıyla yenilikler içeren yasa yürürlüğe girince, milletvekili transferini engelleyecek, siyasi partilerde eş başkanlık uygulamasına fırsat verecek, siyasi partilere daha güçlü mali denetim getirecek.

Meclis’in onayladığı Siyasi Partiler Yasa Önerisi uyarınca siyasi partiler seçimlerde her cinsiyetten en az yüzde 30 aday göstermek zorunda olacak. Ayrıca yüzde 5’lik seçim barajını aştığı halde milletvekili çıkaramayan siyasi partiler de devlet katkısından yararlanabilecek.

YASA NE GETİRDİ?

TRANSFERE ENGEL…

Seçildiği partiden istifa eden ve ihraç edilen milletvekili, yasama dönem bitene kadar bağımsız kalacak, bakan, komite başkanı olamayacak,  yeni bir siyasi parti kurup Hükümet’e giremeyecek.


PARTİLERİN GELİR-GİDERİ DENETLENECEK…

Siyasal Partiler Yasası’nın ilgili maddesi, siyasal partilerin gelir ve giderlerinin Sayıştay’ın yardımıyla Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenmesinin sağlandı. Yeni yasa ile partilerin gelir ve giderlerinin Sayıştay tarafından denetlenmesi için AYRINTILI DÜZENLEMELER içeriyor…

MİLLETVEKİLİ ADAYI BELİRLEMEDE ÖN SEÇİM…

Siyasi Partilerde milletvekilleri adaylarının tespiti için delegelerin veya üyelerin oyu ile ön seçim yapılacak. ‘Lidere veya merkeze bağımlılık’ ortadan kalktı…

%30 CİNSİYET KOTASI…

Yasa siyasal partilere’ Erkek ve kadın adayların en az %30 oranında listelerde yer alması’ getiriyor... İlgili maddeye uymayan siyasal parti, seçime de katılamayacak…

EN AZ %5 OY ALAN PARTİLERE DE DEVLET KATKISI…

Yasa, %5 oranında oy alan ancak milletvekili çıkaramayan siyasi partilerin de, bir milletvekili çıkarmış gibi devletin siyasi partilere yaptığı katkıdan pay alması sağlandı.

PARTİ KURMAK İÇİN EN AZ 30 KİŞİ…

Yasa, bir önceki Siyasal Partiler Yasası’nda ‘Siyasal partilere üye olma yeterliliğine sahip en az on beş kişi bir siyasi parti kurabilir’ hükmü yerine ‘en az 30 kişi siyasi parti kurabilir’ düzenlemesi yapıldı.


SEÇİME KATILMA KOŞULU…

Yasa, ilk kez seçime katılabilecek bir parti için yeni şartlar getiriyor… İlk kez seçime katılacak parti, seçimlerden en az 90 gün önce tüzel kişilik kazanmış, tüm ilçe merkezlerinde örgütlerini kurmuş, ilçe ve genel kongrelerini yapmış ve ilçe merkez örgütlerinin adreslerini Yüksek Seçim Kurulu’na bildirmiş olmak zorunda kalacak.


PARTİ KAPATMA ZORLAŞTIRILIYOR… 

Eski Siyasal Partiler Yasası’da ‘YASAKLAR’ başlıklı madde, ‘Siyasal Partilerin Uyacakları İlkeler’ başlıklı madde ile değiştirilerek, ‘parti kapatma zorlaştırıldı’. Eski  Yasa’daki ‘Parti Yasaklamaları’ başlıklı bölümde; yasaklar başlıklı maddedeki özellikle ‘Türkiye Cumhuriyetinin Kıbrıs ile ilgili garantörlük hakkını inkar etmek veya kaldırmak’ fıkranın, yeni yasada yer almadığı da dikkat çekiyor…

(YENİDÜZEN/TAK)

Meltem Sonay'ın 'Siyasal Partiler Yasası’ ile ilgili Özel haberi için TIKLAYINIZ

Bu haber toplam 2680 defa okunmuştur