1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Siyasal Partiler Yasası'a yeniden ‘start’ veriliyor
Siyasal Partiler Yasasıa yeniden ‘start’ veriliyor

'Siyasal Partiler Yasası'a yeniden ‘start’ veriliyor

CTP-BG – DP-UG Hükümeti’nin, Hükümet Programı’nda yer alan, ‘Milletvekili transferini’ zorlaştırmayı hedefleyen Siyasal Partiler Yasası Taslağı’na ilişkin, bir süre önce tıkanan çalışmalar yeniden başlıyor.

A+A-

Meltem SONAY

CTP-BG – DP-UG Hükümeti’nin, Hükümet Programı’nda yer alan, ‘Milletvekili transferini’ zorlaştırmayı hedefleyen Siyasal Partiler Yasası Taslağı’na ilişkin, bir süre önce tıkanan çalışmalar yeniden başlıyor.

2014 yılı başında özellikle dönemin DP-UG’li komite üyesi milletvekillerinin tepki koyması ile askıya alınan Siyasal Partiler Yasası çalışmaları, daha sonra UBP’li üyelerin ‘transferi zorlaştıracak düzenlemelere’ karşı durmasıyla durma noktasına gelmişti.

‘Kritik noktaların aşılması sürecine girildiğini’ ifade eden Komite Başkanı, CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy, “Yasanın Meclis’ten geçmesi yönünde bir niyet oluştu. Kısa sürece çalışmaları tamamlayıp Genel Kurul’a sevki ve Meclis tatilinden önce yasallaşması hedefindeyiz” dedi.

Transferi zorlaştıracak düzenlemeler, parti kapamaya ilişkin hükümler…

Transferi zorlaştıran düzenlemelerin yanı sıra, önerideki ‘parti kapama’ya ilişkin düzenlemelerin de çalışmaları sıkıntıya soktuğu Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini  Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite, uzun bir süre sonra önümüzdeki hafta yeniden çalışmalarına başlıyor.

Akansoy: “Genel değerlendirmenin ardından yol haritası çizeceğiz”

Komite Başkanı, CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy, komitenin önümüzdeki hafta Pazartesi günü çalışmalarına yeniden başlayacağını ve gerçekleştirilecek ilk toplantıda yapılacak genel değerlendirmeni ardından, yol haritasının da çizileceğini kaydetti.

Farklı siyasi duruşlar nedeniyle komitede yaşanan tıkanıklığın giderilmesi için bazı parti başkanları ve komite üyeleri ile görüş alış verişinde bulunduğunu aktaran Akansoy,
‘ilerlenebilecek bir zemin’in oluştuğu görüşünü belirtti.

“Kritik noktaların aşılması sürecine girildi”

Yasa Önerisi’nin 4’te 3’ü üzerindeki çalışmaların neredeyse tamamlandığını, kritik bazı noktalar olduğunu belirten Asım Akansoy, “Kritik noktaların da aşılması sürecine girildi” şeklinde konuştu.

Hedef; Meclis tatilinden önce YASALLAŞMA!

Birkaç toplantının ardından Öneri’nin Genel Kurula sevkini ve Meclis tatile girmeden önce de yasallaşmasının hedeflendiğini kaydeden Komite Başkanı Asım Akansoy, “Yasanın Meclis’ten geçmesi yönünde bir niyet oluştu. Kısa sürece çalışmaları tamamlayıp Genel Kurul’a sevki hedef koyduk” dedi.

Denktaş da istifa konuşmasında yasayı işaret etmişti…

Başbakan Yardımcılığı görevinden istifa eden DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, istifa açıklamasında, içinden çıkılmaz duruma gelen sorunların bir bölümünü çözmek adına öncelikle Kamu Görevlileri Reform Yasası, Siyasal Partiler Değişiklik yasası ve Belediyeler yasasını acilen Meclis’ten geçirilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Denktaş, bu üç yasanın dışında, Seçim ve Halk Oylaması Yasası değiştirilmeden seçime gitmenin, halkın demokratik iradesine saygısızlık olacağına işaret etmişti.

Transfer DERT olmuştu’

Milletvekili transferini zorlaştıracak düzenlemeler içeren ve AD-HOC Komitesi’nde adım adım görüşülen Siyasi Partiler Yasa Önerisi’ndeki tıkanma noktalarından biri, ‘partilerin vekil sayısı bağlamında aldığı devlet katkısı’ydı.
Yasa önerisinde ‘bir milletvekilinin mensubu olduğu siyasi partiden başka bir partiye transfer olması durumunda, istifa ettiği partiye verilecek devlet katkısında değişiklik yapılmaması, katkının eski partisine verilmesi’ ile ilgili düzenleme partiler arasında görüş ayrılığına neden olmuştu.


Yasa Taslağı ne öngörüyor?

ÖNERİ 1:
TRANSFERE ENGEL…
Taslağın yasallaşması halinde; seçildiği partiden istifa eden ve ihraç edilen milletvekili, yasama dönem bitene kadar bağımsız kalacak, bakan, komite başkanı olamayacak,  yeni bir siyasi parti kurup Hükümet’e giremeyecek.

ÖNERİ 2:
PARTİLERİN GELİR-GİDERİ DENETLENECEK…
Siyasal Partiler Yasası Taslağı’nın ilgili maddesi, siyasal partilerin gelir ve giderlerinin Sayıştay’ın yardımıyla Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenmesinin sağlanmasını içeriyor. Kesin hesaplarını Anayasa Mahkemesi’ne sunmayan parti, yapılacak ilk milletvekilliği genel seçimine de katılamayacak.

ÖNERİ 3:
MİLLETVEKİLİ ADAYI BELİRLEMEDE ÖN SEÇİM…
Siyasi Partilerde milletvekilleri adaylarının tespiti için delegelerin veya üyelerin oyu ile ön seçim yapılmasını öngörüyor… ‘Lidere veya merkeze bağımlılık’ ortadan kalkacak… 3’te 1 oranındaki kontenjan hakkı da içeren yasa taslağının ilgili maddesi uyarınca, parti seçime listesinin 3’te 1’i oranında ön seçimsiz aday koyabilecek.  Komite ilgili maddeye, ‘istisnai durumlarda, tüzükte tanımlanması kaydıyla aday belirlenmesinde Parti Meclisi’nin yetkili kılınması’na yönelik bir ekleme yaptı.

ÖNERİ 4:
CİNSİYET KOTASI…
Yasa Taslağı %40 oranında cinsiyet kotası öngörüyor… Erkek ve kadın adayların en az %40 oranında listelerde yer alması şartı getiren maddeye uymayan siyasal parti, seçime de katılamayacak… Komite Üyeleri %30 cinsiyet kotası üzerinde uzlaştı, OYBİRLİĞİ ile kabul etti.

ÖNERİ 5:
EN AZ %3 OY ALAN PARTİLERE DE DEVLET KATKISI…
Yasa Taslağı, barajı geçemeyen ancak %3 oranında oy alan siyasi partilerin de, devletin siyasi partilere yaptığı katkıdan pay almasını öngörüyor.

Bu haber toplam 1979 defa okunmuştur