1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Şirket 'izin' Lefkeli 'iptal' bekliyor
Şirket izin Lefkeli iptal bekliyor

Şirket 'izin' Lefkeli 'iptal' bekliyor

Lefke’de ‘bakır madeni’ işletme için resmi müracatta bulunan, Kuzey Kıbrıs Santral Madencilik Ltd’e ‘halkı bilgilendirme toplantısı’ yapması için tanınan 4 aylık süreç işliyor. Lefkeliler ise duruma tepkili…

A+A-

• Şirket bu süre içerisinde yapacağı sunum ve halka vereceği bilgi konusunda hazırlık yapacak. Bakanlık,bu süre zarfında hiç bir idari karar üretmeyecek

• SÖNMEZ: “TESİS KURULDUKTAN 6-8 AY SONRA YAPILABİLİR”…Kuzey Kıbrıs Santral Madencilik Ltd Direktörü Oral Sönmez, işletme ruhsatının verilmesinin ardından tesisin kurulayacağı bölgenin belirleneceğini, 6-8 ay içerisinde bilgilendirme toplantısının gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

• OKTAY: “HÜKÜMET VE BAKANLIK ÜZERİNDE BASKI KURULUYOR”… Lefke Bölgesi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörü Teoman Oktay, şirketin işletme ruhsatı alınmasının ardından halkın bilgilendirileceğini açıkladığını, bu durumun ilgili bakanlık ve hükümet üzerinde ‘baskı’ yarattığını vurgulayarak, “Lefke bundan sonraki yoluna eğitim, turizm ve üretimle gelişerek devam edecek” dedi.


Ayşe GÜLER
 

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın yeni bir maden ocağı işletme iznine yönelik Kuzey Kıbrıs Santral Madencilik Ltd’e tanıdığı ‘halkı bilgilendirme toplantısı’ için süreç başladı.

Lefke’de 2 yıldır süren ve Mayıs ayında tanımlanan ‘bakır madeni’ arama çalışmalarının ardından şirketin resmi başvurusunun ardından tanınan 4 aylık süre işliyor.

Kuzey Kıbrıs Madencilik Ltd Direktörü Oral Sönmez, şu anda halkı bilgilendirmenin doğru olmadığını, eksik bilgilendirmelerin yapılacağını savundu.

Sönmez, İşletme ruhsatının verilerek tesisin kurulayacağı bölgenin belirlenmesinin ardından 6 veya 8 ay içerisinde bilgilendirme toplantısının gerçekleştirilebileceğini ifade ederek, madenciliğin bir sistematiği olduğunu, halkın bilgilendirilmesine konusuna kadar yapılması gereken çalışmaların bulunduğunu söyledi.

Öte yandan Lefke Bölgesi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörü Teoman Oktay, şirket tarafından yapılan açıklama ile bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izleneceğinin belirlendiğini ifade etti.

Oktay, açıklamada işletme ruhsatı alınmasının ardından halkın bilgilendirileceğinden bahsedildiğini, bu durumun ilgili bakanlık ve hükümet üzerinde ‘baskı’ yarattığını vurguladı.

Hatırlanacağı üzere Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Lefke’de yeni bir maden ocağı işletmesi açılması için istenen izin konusunda Lefke halkının endişeleri giderilmeden idari izin verilmeyeceğini söylemişti.

Dinçyürek, işletme izni için müracaatta bulunan ilgili firmanın, halka yapılacak bilgilendirme konusunda talep ettiği 4 aylık süreye onay verdiklerini açıklamıştı.

Çevre Bakanı Dinçyürek: “Halkın endişeleri girilmeden idari izin verilmeyecek”

Hatırlanacağı üzere Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Lefke’de yeni bir maden ocağı işletmesi açılması için istenen izin konusunda Lefke halkının endişeleri giderilmeden idari izin verilmeyeceğini söylemişti.

Dinçyürek, işletme izni için müracaatta bulunan ilgili firmanın, halka yapılacak bilgilendirme konusunda talep ettiği 4 aylık süreye onay verdiklerini de belirterek, “4 ay boyunca ilgili firma yapacağı sunum ve halka vereceği bilgi konusunda hazırlık yapacak. Ama bu 4 ay boyunca hiç bir idari karar üretilmeyeceği konusunda da net kararımızı ilettik. Aynı zamanda bu ek süre talebinin de son kez verildiği kendilerine bildirilmiştir” diye konuşmuştu.

-----------------------------------------------------------


Kuzey Kıbrıs Santral Madencilik Ltd Direktörü Sönmez:  “Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok”

Kuzey Kıbrıs Santral Madencilik Ltd Direktörü Oral Sönmez, madenciliğin bir sistematiği olduğunu, halkın bilgilendirilmesine konusuna kadar yapılması gereken çalışmalar olduğunu belirtti.
Sönmez, “Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok” dedi.

“İşletme ruhsatı verildikten sonra tesis kurulacak”
İşletme ruhsatının verilmesinin ardından tesisin kurulayacağı bölgenin belirleneceğini aktaran Sönmez, 6-8 ay içerisinde bilgilendirme toplantısının gerçekleştirilebileceğini ifade etti.
YENİDÜZEN’e konuşan Sönmez, işletme ruhsatının verilmesi için ilk müracaatlarını 25 Eylül 2014’te, ikinci müracaatlarını ise arama çalışmalarının tamamlanmasının ardından 26 Mayıs 2015’te yaptıklarını söyledi.

Yapılacak çalışmalar…
Sönmez,  tesis yerinin belirlenmesinin arından şirketin bu alanda hidrojeolojik çalışmalar yapacağını belirtti.
Bu süre içerisinde şirketin yapacağı çalışmalar hakkında bilgi veren Sönmez, belirtilen çalışmaların ardından jeoteknik çalışmaların başlayacağını ifade etti.

Sönmez, 3 aşamalı çalışmanın son aşamasının asit kaya drenaj çalışması olduğunu dile getirdi.
Madeninin alınmasının ardından bu alanda rehabilitasyon planı yapılacağını kaydeden Sönmez, tüm bunların tamamlanmasının ardından halka gerekli bilgilerin verileceğini söyledi.

“Gerginliği biz yaratmadık”
Sönmez, bilgilendirme toplantısı sırasında yaşanan gerginliğe de değinerek, “Gerginliği yaratan biz değiliz. Şu an için bilgilendirme toplantısı düzenleyeceksiniz derlerse halkı yanlış bilgilendireceğiz. Toplantı sürecine gelmiş değiliz” şeklinde konuştu.
Lefke bölgesindeki çevre örgütleri ile geçmişte bir araya geldiklerini belirten Sönmez, bundan sonraki süreçte de görüşmeler yapacaklarını ifade etti.

“Halkı yanlış bilgilendireceğiz”
Sönmez, şu anda toplantı yapmaları halinde halkı yanlış bilgilendireceklerini, bu konuyu yetkililere aktarmalarına rağmen ‘zorlandıklarını’ savundu.
“İlgili bakan ve müsteşarla görüştüm. Bu toplantı için işletme ruhsatı almak gerektiğini söyledim. Tesis nerede yapılacaksa detaylı bir çalışma yapmak gerekiyor. Bu çalışmaları yapıp bir proje ortaya çıkacak. Şu an ortada hiçbir şey yok” şeklinde konuşan Sönmez, sözlerini şöyle tamamladı:
“Asıl süreç şimdi başlıyor. Tesisisin üretime başlaması noktasına kadar 5-6 yıl çalışması gerekiyor. Türkiye’de bir sahamızın 1986’dan yılından itibaren sondajları yapılıyor, hala çalışmalar sürüyor. Biz burada maden üretimine 2018-2019’da geçebileceğiz. Bunlar bilinmiyor”

----------------------------------------------------------------


Lefke Bölgesi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörü Teoman Oktay: “Lefke, yoluna eğitim, turizm ve üretimle gelişerek devam edecek”

Öte yandan Lefke Bölgesi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörü Teoman Oktay, şirket tarafından yapılan açıklama ile bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izleneceğinin belirlendiğini ifade etti.
Oktay, açıklamada işletme ruhsatı alınmasının ardından halkın bilgilendirileceğinden bahsedildiğini, bu durumun ilgili bakanlık ve hükümet üzerinde ‘baskı’ yarattığını vurguladı.
“Şirket toplantıya gelmemekle bakanlık ve halkı karşı karşıya getirme durumunda kaldı. Bundan çekinmedi” diyen Oktay, ilk günden beri sergiledikleri tavrı bundan sonraki süreçte de sürdürmeye devam edeceklerini belirtti.
Oktay, madenin kötü izlerini silmek adına çalışmalarının bulunduğundan bahsederek , Lefke’deki madenciliği tarihin bir döneminde yapılmış müzelerdeki bir değer olarak göstermek istediklerini ifade etti.
“Lefke bundan sonraki yoluna eğitim, turizm ve üretimle gelişerek devam edecek” şeklinde konuşan Oktay,  “Halkın başına CMC gelmeden önce sahip olduğu ihracat limanı ile yoluna devam edecektir” dedi.

--------------------------------------------------------------------------


Toplantıda tartışmalar yaşanmıştı…

İyi İdare Yasası kapsamında Lefke’de maden çalışmalarına yönelik 9 Haziran tarihinde halka açık danışma toplantısı düzenlenmişti.
Toplantı sırasında Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri maden arama çalışmalarını sürdürüen  Kuzey Kıbrıs Santral Madencilik Ltd’in toplantıyı 3 ay sonraya erteleme talebini okumuş, ardından da salonda gergin anlar yaşanmıştı.
Polisin müdahalesi sonrasında yatıştırılan tartışmalar sonucunda toplantı sonuç almadan sona ermişti.

Bulunan rezerv ne kadardı?
Hatırlanacağı üzere şirket 2 yıldır sürdürdüğü çalışmalar sonucunda L69 kilometrelik alanda Lefke’de Karadağ bölgesindeki tahmini rezervin 1.485.000 ton olduğunu tespit etmişti.
Kapalı maden işletmesi şeklinde planlanan rezervde yılda 250.000 ton malzemenin işlenmesi öngörülmüştü.
Bununla birlikte Lefke Gazi Lisesi yanındaki alanda da bulunan ve açık maden işletmesi şeklinde planlan rezervde ise yılda 500.000 ton malzemenin işlenmesi planlanırken, tahmini görünür rezervin ise 2.970.000 ton olduğu hesaplanmıştı.
Şirket, ‘bakır madeni’ rezervinin yanı sıra düşük miktarda altın rezervine de ulaşılmıştı.

K.K Santral Madencilik basın açıklaması yaptı
Kuzey Kıbrıs Santral Madencilik LTD dün gazetelere ilan vererek, basın açıklaması yaptı.
Şirket, süreçle ilgili bilgi verdi, Lefke’de yapılan bilgilendirme toplantısına son anda katılmadıklarının gerçekleri yansıtmadığını belirtti.
Madencilikte uluslar arası kurallar içerisinde atılması gereken adımların neler olduğu araştırılarak hareket edilmesi halinde bölgede böyle bir gerginliğin yaşanmayacağı savunuldu.
Açıklamada ayrıca bakır mineralleri ile birlikte bulunan az miktarda altının da flotasyonla kazanılacağı, çalışmalarda siyanür kullanılmayacağı vurgulandı.

Bu haber toplam 2102 defa okunmuştur