1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ŞİMDİ DE 'TELEFERİK' İSYANI
ŞİMDİ DE  'TELEFERİK'  İSYANI

ŞİMDİ DE 'TELEFERİK' İSYANI

Çevre örgütleri ve bölge halkı, Lapta bölgesindeki Gorno Tepesi’ne yapılmak istenen teleferik projesine karşı davullu zurnalı eylem düzenledi, bölgedeki doğal dokunun bozulacağına dikkat çekti

A+A-

Fehime ALASYA  

Gorno İnisiyatifi, Lapta bölgesindeki Gorno Tepesi’nin belediyeye kiralanması ve bölgeye kurulması gündemde olan teleferiğe karşı Karşıyaka’da eylem düzenlendi.

Geniş katılımlı eylemde birçok Vasilyalı “Gorno bizimdir, bizim kalacak”, “Peşkeşe hayır” sloganları attı.

Karşıyaka’daki köy meydanında gerçekleştirilen eylem, saat 15.00 civarında davul zurna ile başladı. Lapta bölgesindeki Gorno Tepesi’ne yapılmak istenen teleferiğin hem doğaya hem de bölgeye zara vereceğini savunan eylemciler, bu karardan derhal geri adım atılması gerektiğini dile getirdi.

Gorno İnisiyatifi adına yazılı açıklama yapan Lapta Belediyesi Meclis Üyesi Emre Efendi, Lapta Belediyesi’nin bu girişimini protesto etmek ve Gorno tepesine sahip çıkmak amacıyla eylem gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bu tepenin Kraşıyaka bölgesinin simgesi olduğunu dile getiren Efendi, tepenin korunarak gelecek nesillere bırakılması gereken bir miras olduğunu kaydetti. Efendi, bu uğurda verdikleri mücadeleyi Gorno İnsiyatifi altında gerçekleştireceklerini dile getirerek bu inisiyatifin hiçbir siyasi amacı olmadığının altını çizdi.

Yetkilileri Gorno Tepesi’nin Lapta Belediyesi’ne kiralanma kararını bir kez daha gözden geçirmesini, açık ve şeffaf bir şekilde yapılmak istenenlerin kamuoyu ile paylaşılmasını talep etti.

Eylemciler, basın açıklamasının ardından Girne-Güzelyurt anayolunu kısa bir süreliğine trafiğe kapattı, ellerindeki pankartlarla slogan attı.

Doğal güzelliklerin peşkeş çekilmeye çalışıldığının altını çizen birçok eylemci, bu kararın bölgeye büyük zarar vereceğinden yana hemfikir.  

Yaşananları olay yerindeki kalabalıktan öğrenen yabancılar ise yapılmak istenilen teleferik projesinin bölgeye çok zarar vereceğinden yana hemfikirdi. Yürüyüşe çıkan Tom Roche adındaki turist ve arkadaşları, 14 yıldır bu bölgede yaşadığını belirterek, belediyeler tarafından halka, zamanında ve aydınlatıcı bilgi verilmediğini kaydetti.

 

Tırmanış Derneği’nden de eyleme destek

Bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra eyleme destek verenler arasında Kema Vakfı, Çevre Platformu ve Kuzey Kıbrıs Kaya Tırmanış Derneği de yer aldı. Kuzey Kıbrıs Kaya Tırmanış Derneği Derneği eylemde yaptığı kısa açıklamada Gorno Tepesi’nde tırmanış yaptıklarını belirterek, teleferik çalışmasının bölgeye büyük zarar vereceğini kaydetti. Dernek, “Burası doğanındır, doğal bir güzelliktir, yapılmak istenenler bu güzelliklerimizi bozacak, buna müsaade etmeyeceğiz” dedi.   

-----------

Eylemciler ne dedi?  Eylemciler ne dedi?  Eylemciler ne dedi?  

 

Ahmet Pelit:

“Her şey oldubittiye getirildi”

Karşıyaka muhtarıyım. Bu doğal yapıyı bozacak olan projeye kesinlikle karşıyız. Bu dağlarda kuşundan tutun da yılanına kadar onlarca çeşit doğal yaşam var, hepsi bu çalışma ile yok olacak. Burası özel bir şirkete devredilecekmiş, olur şey değil. Üstelik bu olay birkaç haftadır gündeme geldi fakat öncesinde her şey yapıldı, her şey oldubittiye getirildi… 1995 yılındaki büyük yangında nasıl bu halk dağlarını kurtardıysa, şimdi de kurtaracaktır.

Bölgedeki tarlaların altın olacağını, değer kazanacağını ileri sürüp insanları kandırıyorlar. Bizim bu laflara karnımız tok…

Tahsin Özkerimler:

“Buradaki amaç 3-5 zengine dağları peşkeş çekmektir”

Karşıyaka’ya teleferik yapacaklarına başka bir şeyler yapsınlar. Hangi turistin gelip teleferiğe bineceğini hayal ediyorlar? Ülkede turist bile yok… Bu güzelim doğaya zara verecekler, bu yüzden karşıyız. Bu proje köye de çok zarar verecektir. Bence buradaki amaç 3-5 zengine dağları peşkeş çekmektir.

 

Cemal Düzdaban:

“Bizim doğamız satılık değildir”

Doğamızın katledilmesini istemiyoruz. Bence amaç peşkeştir. 49 yıllığına bir şirkete kiralanacakmış. Bizim doğamız satılık değildir. Elimizden gelen her şeyi yapacağız.

 

Ersenal Bahadi:

“Bölge her açıdan zarar görecek”

Dağımız daha bu proje başlamadan kirlenmeye başladı. Bu çalışmadan yer altı suları bile etkilenecek,  bölge her açıdan zarar görecek. Bölgeye gerekli önem verilmeli, ciddi çalışmalar yapılmalı.

 

Mürüde Kardana:

“Her tarafı kazacaklar, bitkilerimiz, doğa örtümüz yok olacak”

Teleferik yapılacakmış, burası köyümüzün arazisidir. Bunu yaparlarsa köyümüzün güzelliği kalmayacak. Bu dağ herkesindir, dokunmasınlar. Her tarafı kazacaklar, bitkilerimiz, doğa örtümüz yok olacak. Torunlarımız güzel doğa istiyor, teleferik değil…

 

Tom Roche:

“Belediye bu işten kaç para alacak?” 

Belediye bu işten kaç para alacak?  Doğa zarar görecek… 14 yıldır burada yaşıyorum, yaşananları şimdi öğrendim. Burada yapılacak olan işler hemen olup bitiyor. Köy alanına bilgi verici yazılar asmıyorlar, halkı bilgilendirmiyorlar. Önce ne yapılmak istenildiğiyle ilgili halkı bilgilendirmeliler. Bunlar olur şey değil…

Bu haber toplam 3432 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler