1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Sayıştay’da ‘tebligat’ çıkmazı
 Sayıştay’da ‘tebligat’ çıkmazı

Sayıştay’da ‘tebligat’ çıkmazı

Sayıştay’ın, Lefkoşa Türk Belediyesi’nde 8.7 milyon TL “usulsüz harcama” ve 2 bin 222 TL de “mevzuata aykırı para tahsili” ile ilgili sorumlu tuttuğu 44 isme “geri ödemelerle” ilgili 3 ay geçmesine rağmen halen tebligat yapmadığı ortaya çıktı

A+A-

Lefkoşa Türk Belediyesi Sayıştay Raporu’nun ardından belirsizlik havası

 

44 KİŞİ SUÇLANIYOR… Raporun yayınlanmasının ardından belediyeyi zarar uğrattığı savunulan 44 isme tebligat yapılmış olması halinde süre 11 Eylül Cuma günü dolacaktı.  Hatırlanacağı üzere aralarında eski belediye başkanı Cemal Bulutoğulları ve eski belediye müdürü Mehmet Çakmak’ın da bulunduğu 44 kişi suçlanıyordu.

BULUTOĞULLARI VE ÇAKMAK: “ÖDEME YAPMAYACAĞIZ”… YENİDÜZEN’in ulaştığı Bulutoğulları ve Çakmak, “sorumlu tutuldukları” miktarı ödemeyeceklerini açıkladı.  Bulutoğulları, ihtiyaç olması halinde konunun mahkemeye sevk edilmesi gerektiğini söyleyerek, kendisinin eline 3 ay içerisinde ödeme yapması gerektiğine dair hiçbir tebligatın ulaşmadığını da belirtti.


Ayşe GÜLER

Sayıştay tarafından hazırlanarak 11 Haziran’da yayınlanan Lefkoşa Türk Belediyesi’nin 2008-2011 yıllarına ilişkin raporun ardından ‘tebligat’ sıkıntısı yaşanıyor.
3 ay geçmesine rağmen raporda belediyeyi 10 milyon TL zarara uğrattığı öne sürülen 44 kişiye ‘geri ödeme’ yapmasına yönelik tebligatın Sayıştay tarafından iletilmediği ortaya çıktı.
LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Sayıştay’ın belediyeye ‘geri ödeme’ yapması için sorumlu tuttuğu 44 isme tebligat göndermediğini açıkladı.
Harmancı, konunun belediye idaresinin bilgisine yeni geldiğini ifade etti.

Tebligat yapılsaydı süre 11 Eylül’de dolacaktı…

Raporun yayınlanmasının ardından belediyeyi zarar uğrattığı savunulan 44 isme tebligat yapılmış
Olması halinde süre 11 Eylül Cuma günü dolacaktı.
Hatırlanacağı üzere aralarında eski belediye başkanı Cemal Bulutoğulları ve eski belediye müdürü Mehmet Çakmak’ın da bulunduğu 44 kişi suçlanıyordu.

Bulutoğulları ve Çakmak: “Ödeme yapmayacağız”

YENİDÜZEN’in ulaştığı Bulutoğulları ve Çakmak, “sorumlu tutuldukları” miktarı ödemeyeceklerini açıkladı.
Bulutoğulları, ihtiyaç olması halinde konunun mahkemeye sevk edilmesi gerektiğini söyleyerek, kendisinin eline 3 ay içerisinde ödeme yapması gerektiğine dair hiçbir tebligatın ulaşmadığını da belirtti.
LTB eski müdürü Mehmet Çakmak ise maddi gücünün iyi olmadığını, belirtilen süreye kadar belediyeye geri ödeme yapamayacağını kaydetti.
Çakmak, 6.800 TL sağlık masrafları, 18.800 TL de mali işlerle ilgili sorumlu tutulduğunu belirterek,   konunun mahkemeye taşınmasını istedi.
‘Usulsüz harcama’ ve ‘mevzuata aykırı tahsil edilmeyen’ miktarın raporda sorumlu tutulan kişiler tarafından 3 ay içerisinde ödenmesi gerekiyordu.

Usulsüz harcama, mevzuata aykırı tahsilat, vezneye yatırılmayan paralar…

Sayıştay Raporu’nda yapılan denetim sonucunda 8.766.729 TL ‘usulsüz harcama’ gerçekleştirildiği, 2 bin 222 bin TL’nin mevzuata aykırı olarak tahsil edilmediği tespit edilmişti. Ayrıca raporda 46.368.68 TL’nin tahsil edildiği halde LTB Genel Veznesi’ne yansıtılmadığı da ortaya çıkmıştı.
Sayıştay, rapor sonucu sorumlulukları tespit edilen kişilere konu ile ilgili bildirim yapıldığı tarihten 3 ay içerisinde ‘sorumluluk tutarlarını’ LTB veznesine yatırmaları gerektiğine dikkat çekmişti.

-------------------------------------------------------------------------------


“Ödemeye yapmayacağım, maddi gücüm yok”

LTB müdürü Mehmet Çakmak,  11 Eylül’de geri ödeme süresi dolacak olmasına rağmen sorumlu tutulduğu rakamlar ile ilgili ödeme yapmayacağını söyledi.
Çakmak, Bulutoğulları’nın belediye başkanı olduğu dönemde yaşadığı sağlık sorunu nedeniyle özel bir hastanede tedavi olduğunu, 6800 TL’lik hastane masraflarının kendisinin talebi olmamasına rağmen belediye tarafından karşılandığını belirtti.
Ödemeye itiraz ettiğini ve geri ödemek istediğini ancak bu talebin Bulutoğulları tarafından reddedildiğini aktaran Çakmak, şuanda belediye yönetiminin bu parayı geri ödemesini istediğini ancak böyle bir talepte bulunmadığını, zaten bu miktarı ödeyecek maddi gücünün olmadığını kaydetti.
Çakmak, bunun dışında Sayıştay Raporu’nda mali işlerden ötürü 18 bin 800 TL’den sorumlu tutulmasına rağmen onunla ilgili de ödeme yapamayacağını kaydederek, konunun mahkemeye taşınmasını istedi.

“Belediyeyi batıranlar dışarıda elini kolunu sallayarak geziyor”

1979 yılından beridir belediyenin hizmet verdiğini ancak bu zamana kadar belediye başkanlarının verdiği talimatların yasal olup olmadığını sorgulanmadığını savunan Çakmak, “Belediyeyi batıran insanlar sokakta elini kolunu sallayarak gezerken, yardım yapılanların boğazına yapışıyorlar” dedi.
Çakmak, “Sayıştay belediyeyi 2006-2012’ye kadar denetlemedi. Her yılın sonunda denetlemek görevi değil mi? “ diye de sordu.

Bulutoğulları: “Ödeme yapmayacağım”

Öte yandan eski belediye başkanı Cemal Bulutoğulları ise 11 Eylül Cuma gününe kadar ‘sorumlu tutulduğu’ miktar ile ilgili belediyeye ödeme yapmayacağını söyledi.
İhtiyaç olması halinde konunun mahkemeye sevk edilmesi gerekirse gidilebileceğini söyleyen Bulutoğulları, kendisinin eline 3 ay içerisinde ödeme yapması gerektiğine dair hiçbir tebligatın da ulaşmadığını savundu.

Bu haber toplam 2560 defa okunmuştur