1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Saray'a havuz yapıldı, izin yok
Saraya havuz yapıldı, izin yok

Saray'a havuz yapıldı, izin yok

Cumhurbaşkanlığı ‘kaçak bahçesi’ izinsiz, onaysız neredeyse tamamlandı…

A+A-

Meltem Sonay

Cumhurbaşkanlığı önünde ‘izinsiz, onaysız’ devam eden ‘kaçak bahçe’ için hiçbir daireye müdahalede bulunmadı, girişim yapmadı.

Şehir Planlama Dairesi’nin ‘izinsiz, onaysız’ yapım çalışmasının durdurulması için resmi yazı gönderdiği inşaatı yürüten Planlama ve İnşaat Dairesi, ne inşaatı durdurdu, ne de yasal işlemler için başvuruda bulundu.

Öztek: “Yasal prosedür için başvuru yapılmadı”

Şehir Planlama Dairesi Müdürü Ertan Öztek, ‘izinsiz, onaysız’ yapım çalışmasının durdurulması ve yasal prosedür başlatılması için resmi yazı gönderdiği Planlama ve İnşaat Dairesi’nin henüz bir başvuru yapmadığını açıkladı.

Ne LTB, ne de Eski Eserler müdahale etti…

Şehir Planlama Dairesi, aynı resmi yazıyı, Lefkoşa Türk Belediyesi, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ve Anıtlar Yüksek Kurulu’na da göndermesine karşın, ‘koruma bölgesi’ surlar içi yetki alanlarında olmasına karşın ne Lefkoşa Türk Belediyesi, ne de Eski Eserler ve Müzeler Dairesi izinsiz onaysız inşaatın durması için herhangi bir müdahalede bulundu.

‘Ne başvuru, ne de yazışma var… İzinsiz, onaysız!’

Araştırmalar sonucu, şu an yapımı süren çevre düzenlemesi projesi ile ilgili Şehir Planlama Dairesi, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi’ne herhangi bir başvuru yapılmadığı ve kurumlar arası herhangi bir yazışma olmadığı tespitini de belirten Şehir Planlama Dairesi, projenin ‘izinsiz, onaysız’ devam ettiğini bildirdi.

“İVEDİLİKLE durdurulsun, yasal prosedür başlatılsın”

Şehir Planlama Dairesi, Planlama ve İnşaat Dairesi’ne gönderdiği ‘resmi’ yazı ile projenin yasal prosedüre, tarihi ve kültürel dokuya uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayabilmek için, devam eden inşaatın ‘ivedi olarak durdurulmasını’ ve projenin Şehir Planlama Dairesi’ne sunularak yasal prosedürün başlatılmasını istemişti.

‘Planlama Onayı ve Anıtlar Yüksek Kurulu izni şart’

Şehir Planlama Dairesi, Lefkoşa Surlar İçi’nin ‘Listelenmiş Koruma Alanı’ içersinde olduğunu hatırlatırken, İmar Yasası’na göre bu alanda yapılacak her türlü ‘gelişme’, bakım, tesisat, kazı gibi işlemleri kapsayan inşaat ve fiziki müdahalenin de, Planlama Onayı ve Anıtlar Yüksek Kurulu iznine tabi olduğuna vurgu yapmıştı.

Peyzaj Mimarları Odası da tepki göstermişti…

Öte yandan geçtiğimiz hafta içerisinde Peyzaj Mimarları Odası da, Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde yapılan kaçak inşaatta gerçekleştirilen peyzaj çalışmasında odaya kayıtlı herhangi bir mimar ile çalışılmadığını açıklamıştı.

Oda, projenin yasal açıdan önemli noksanlar içeriyor olmasının yanı sıra, devletin en üst makamı olan Cumhurbaşkanlığı’nın ülkemizde mevcut olan bilgi ve deneyimi göz ardı etmiş olması ve tercih etmemesini de bir talihsizlik olarak nitelemişti.

Şehir Plancıları Odası, “Yasa dışı, suç işleniyor” demişti

Şehir Plancıları Odası, Cumhurbaşkanlığı Sarayı önündeki alanda şu anda izinsiz onaysız olarak sürdürülmekte olan inşaat faaliyetlerinin derhal durdurulması için yetkili merci Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ni göreve çağırmıştı.

Oda,  yasalara aykırı inşaat faaliyetlerinin derhal durdurulmasını, burada yapılacak olan düzenlemenin, İdari Bina projesi uygulanıncaya kadar ihtiyaçlara cevap verecek bir biçimde projelendirilmesini ve Anıtlar Yüksek Kurulu’na sunulmasını talep etmişti.

 

Bu haber toplam 2501 defa okunmuştur