1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sanayi ve Esnaf indirimi değerlendirdi
Sanayi ve Esnaf indirimi değerlendirdi

Sanayi ve Esnaf indirimi değerlendirdi

Elektrik tarifelerinde yüzde 36’ya varan indirimi sanayi ve iş insanları yeterli bulmadı, indirimin daha da aşağıya çekilmesi gerektiğini savundu. Esnaf ise yapılan indirimi bu koşullara göre olumlu bir adım olarak değerlendirdi

A+A-

Ayşe GÜLER- Didem MENTEŞ

Elektrik tarifelerindeki indirim sanayi ve iş insanlarını memnun etmedi, esnaf ise yapılan indirimi olumlu bir adım olarak değerlendirdi.
Ticari ve endüstri tarifesinin 0,46’dan 0,40 gerilemesi, teşvikli fiyat olarak ise 0,30’un belirlenmesini sanayi ve iş insanlarını tatmin etmedi.
YENİDÜZEN’e konuşan Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, yapılan indirimin tatmin edici olmadığını vurgulayarak, fiyatların petrole endekslenmesinin doğru bir adım olduğunu ancak bu fiyatların yükselebileceğini belirtti.
Çıralı, Türkiye’deki sanayiciler ile rekabet ile edilebilmesi için Türkiye’de uygulanan elektrik fiyatlarının Kuzey Kıbrıs’ta da geçerli olması gerektiğine dikkat çekti.
Öte yandan Genç İşadamları Derneği Başkanı Ceyhun Tunalı ise elektrik tarifelerinde indirim yapılmasının beklenilen bir adım olduğunu buna rağmen iş dünyası açısından indirim fiyatlarının yeterli olmadığını söyledi.  Tunalı, yapılan indirimin daha da geriye çekilmesi gerektiğini vurguladı. 
Bununla birlikte Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, elektrik tarifelerinde yüzde 36’ya varan indirimi bu koşullara göre iyi bir adım olarak değerlendirdi.
Kanber, endüstri ve ticari tarifelere yapılan indirimlerin yanı sıra konut tarifesine yapılan indirimin memnun edici olduğunu belirtti.

KTSO Başkanı Ali Çıralı:

“İndirimden tatmin olmadık”

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, elektrik tarifelerine yapılan indirim fiyatlarından ‘tatmin’ olmadıklarını dile getirerek, petrol fiyatlarına göre endekslemenin de doğru bir uygulama olduğunu dile getirdi. Çıralı, şunları aktardı: “Elektrik fiyatlarında indirimin doğal olarak olması gerekir. Bu zaten petrol fiyatlarıyla alakalı bir durumdur. Petrol fiyatları dünyada indirimde olduğu için elektrik fiyatlarında bir indirim olmuştur, olacaktır bu KKTC’ye endeksli bir şey değil. Elektrik tarifelerine yapılan indirim sanayiciler ve üreticiler olarak bizleri tatmin etmemiştir. Hükümet zaten görev geldiği zaman elektriğe % 30 zam yapmıştı. Elektrik fiyatlarını ucuzlatmak, kurumu da ayakta tutmak için daha verimli olmak için kalıcı tedbirler alınacağı söylenmişti. Petrole endekslenmesinden dolayı kaynaklanan indirim geçici olabilir. Birkaç ay sonra petrol fiyatları yükselebilir. Bize göre fiyatlar rekabet ettiğimi Türkiye’deki sanayi firmalarına uygulanan tarifelere getirilmelidir. Türkiye’deki elektrik fiyatları gündüz 20- 25 kuruş, gece tarifesi ise 17-18 kuruştan hesaplanmaktadır. Hedeflenen bu fiyatlar olmalıdır. Rekabet edilebilir açısından baktığımız zaman uygulanan elektrik tarifelerini yeterli bulmuyoruz. Elektrik fiyatlarının petrole endekslemek doğru olabilir”

GİAD Başkanı Ceyhun Tunalı:

“İndirim yeterli değil”

Genç İş adamları Derneği Başkanı Ceyhun Tunalı da ülke genelinde elektrik fiyatlarının indirilmesinin olumlu karşılandığını belirterek, iş dünyası açısından ise elektrik tarifelerine yapılan indirimin ‘yeterli’ olmadığına dikkat çekti. Tunalı, şöyle konuştu: “Petrol fiyatlarına endeksli olarak yapılan elektrik indirim bekliyorduk. Hükümetin bu konuda adım atması memnun edicidir. Ancak bu indirim ülke sanayicileri ve iş dünyası açısından yeterli değildir. Rekabet edilebilmesi için fiyatlar daha da aşağıya çekilebilir. Ülke açısından fiyatlar memnun edici olabilir vatandaşımız ısınıp, soğuyabilir. Hükümetin böyle bir adım atmış olması bile takdir edilmelidir”
 

KTEZO Başkanı Mahmut Kanber:

“Koşullara göre iyi bir adım”

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, elektrik tarifelerinde yüzde 36’ya varan indirimi bu koşullara göre iyi bir adım olarak değerlendirdi.
Kanber, endüstri ve ticari tarifelere yapılan indirimlerin yanı sıra konut tarifesine yapılan indirimin memnun edici olduğunu belirterek şöyle konuştu: “bu tür indirimlerin tarifelere yansıması güzel bir şey. Yakıt fiyatları düştüğü için bu durum tarifelere ve diğer noktalara da yansımalıdır. Kıb-Tek ile geçtiğimiz hafta yaptığımız görüşmede daha fazla indirim yapılması gerektiği konusunda hem fikir olduk. Ancak kurumun elindeki imkan bu kadar. Yetkililer bize ikinci bir indirimin daha yapılacağını söyledi.”

Bu haber toplam 1592 defa okunmuştur