1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Sağlık' YAZI DİZİSİ-4
Sağlık YAZI DİZİSİ-4

'Sağlık' YAZI DİZİSİ-4

Ortopedi ve Travmatoloji Servisi... 'YILDA BİN AMELİYAT'

A+A-

 


YENİDÜZEN, ‘devlet hastanelerinin nabzını tutmaya sürdürüyor… Sağlık Dosyası’nın dördüncü dizinde Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin Ortopedi ve Travmatoloji Servisi ile görüştük

Didem MENTEŞ

Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin Ortopedi ve Travmatoloji Servisi Klinik Şefi Dr. Asım Yürüker, omurga kırığı gibi pek çok önemli vakaların başarıyla ameliyat edildiğini vurgulayarak, yıllık bine yakın ameliyat gerçekleştiğini dile getirdi.  Protez ameliyatlarının artık rutin hale geldiğini ve başarılı şekilde yapıldığını belirten Yürüker, ameliyathane sayısının artırılması durumunda bu cerrahilerin daha fazla gerçekleşebileceğine dikkat çekti.

Doktorların ilgisi, hemşirelerin özverisiyle ve bir miktar da bakanlığında yapabileceği destekle sağlık hizmeti verildiğini belirten Dr. Asım Yürüker, 8 doktoru bulunan Ortopedi Servisi’nin ada çapında çok güçlü bir ekibe sahip olduğunu kaydetti.

Lefkoşa Hastanesi’nin fiziki yapısının artık yetersiz kaldığını aktaran Yürüker, her şeyi ile planlanmış çağdaş bir hastane yapılmasının artık kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

“Sağlıklı bir sağlık sistemi” oluşmadığı için hem doktorlar hem de hemşireler açısından büyük ve önemli sıkıntılar yaşandığına da vurgu yapan Dr. Yürüker, sistemsizlik giderilmediği takdirde sağlıktaki sorunların devam edeceğinin altını çizdi.

“Protez ameliyatları rutin olarak yapıyoruz”

Dr. Asım Yürüker ilk olarak branşıyla ilgili bilgi vererek, yapılanları aktardı. Yürüker, “Travmatoloji, kazalarla düşme çarpmadan meydana gelen kırık çıkık ve incinmelerin, spor yaralanmalarının meydana getirdiği rahatsızlıkların ilgilendiği bir daldır. Ortopedi ise doğumsal rahatsızlıklar ya da sonradan gelişen doğuma bağlı olmayan, hastalıkları kapsıyor. Bunlar da omurga ve ayak eğrilikleri, kalça çıkıkları, tümörler, kanserler veya enfeksiyonlardan oluşur. Bu iki branşta kas iskelet sistemiyle ilgili olan hastalıklar ortopedi, travmayla meydana gelen hastalıklar da travmatolojiyi içermektedir” dedi. Ağırlıklı olarak travmayla meydana gelen rahatsızlıklar üzerine çalışıldığını belirten Yürüker, bunun da ameliyat şartlarının yetersiz olmasından kaynaklandığını aktardı.

Dr. Yürüker, “Biz hastanede ancak 2 gün 2 masada ameliyata girebiliriz. Bizim ameliyatlarımız minimum 2 saattir. Ciddi vakalarda iki doktor ameliyata girer ve 4 tane ameliyat yaparız. Kırıklar ve çıkıklar önceliklidir. Trafik kazaları ve iş kazalarının fazla olması ve perifer hastanelerin merkezi hastanenin gücünde olmaması travma yoğunluğu üzerine çalışmaktayız” dedi.

Travma olaylarında mümkün oldukça kendi gayretleriyle yeni teknolojik uygulamalar yaptıklarını anlatan Dr. Asım Yürüker, şunları aktardı: “Bugün Türkiye’de kırık tedavilerinde yapılan yeni yöntemlerin % 90’nını yerine getiriyoruz. Bu konuda eğitim almış olan arkadaşlarımız çok iyidir hem merakları konusunda hem de tıbbi malzemeleri artırdığımız için daha yeni takip etme şansımız oluyor. Travmalardan geriye kalan zamanlarda ise ortopedik hastalıklardan ameliyatlarımızı yapmaya çalışıyoruz. Kireçlenme yada kazalardan kaynaklanan eklem bozukluklarına protez cerrahisini 200 yılından beri rutin olarak yapıyoruz”

---------------------------------------------

“Ameliyathaneler artarsa daha fazla ameliyat yapılabilir”

Protez ameliyatlarının artık rutin hale geldiğini ve başarılı şekilde yapıldığını belirten Yürüker, Lefkoşa Hastanesi’nde ameliyat şartlarından kaynaklanması nedeniyle 120 civarında kırklar dışında protez ameliyatı yaptıklarını söyledi. Ortalama bir miktarda da spor yaralanmalarından kaynaklanan kapalı yöntemle menüsküs ameliyatları yapıldığını anlatan Dr. Yürüker, bu ameliyatlarla ilgili yeni teknolojilerin kullanıldığını ifade etti.
Nöroşirurji ekibinin güçlenmesiyle birlikte, Ortopedi bölümün de katkı sağlamasıyla omurga kırığı gibi önemli vakaların artık hastanede başarıyla yapıldığını anlatan Asım Yürüker, çok kötü vakalar dışında yurt dışına çok az sayıda hastayı sevk ettiklerini kaydetti. “Protez cerrahisi komplikasyonlarını da karşılayacak duruma geldik” diyen Dr. Asım Yürüker 1000’e yakın ameliyat sayısı olduğunu vurguladı. Yürüker, bu rakamın hastanenin alt yapısından dolayı bu oranda olduğunu ancak ameliyathane sayısının artırılmasıyla bu ameliyatların daha da artırılabileceğine dikkat çekti.

“Güçlü bir ekibiz”

Yürüker, şunları söyledi: “Her gün 2 doktor poliklinik hizmeti veriyoruz. Yeterli hizmeti götürebiliyor muyuz diye sorarsak, fiziki alt yapısına rağmen götürmeye çalışıyoruz. Bizler, halk yanında askerler, Girne Askeri Hastanesi ve merkezi hastaneden gelen günlük 60- 70 hasta görebiliyoruz. Ama ortopedin hasta sayısı daha fazladır. Başhekimlik tarafından yapılan istatistiksel araştırmaya göre de dahiliye ve ortopedi bölümü en fazla hasta sayısı olan bölüm olarak çıktı”

Servis olarak doktorların ilgisi, hemşirelerin özverisiyle ve bir miktar bakanlığında yapabileceği destekle sağlık hizmeti verildiğini belirten Dr. Asım Yürüker, 8 doktoru bulunan Ortopedi Servisi’nin ada çapında çok güçlü bir ekibi olduğunu vurguladı.

Ortopedi ve Travmatoloji Servisi hastane katlarında tek servis olarak çalışmaktadır, bu katta başka bir branş yoktur” diyen Dr. Yürüker, servisin 46 yatak kapasitesinde olduğunu söyledi. Bu yatakların 4 tanesinin koğuş şeklinde, 2 tanesinin yarım koğuş, geriye kalan odaların da çiftli oda şeklinde olduğunu belirtti.


------------------------------------------------

“Yeni bir hastane gerekli”

Hastane binasının zamanında 100- 120 bin kişiye göre yapıldığını bildiğini ancak binanın fiziki yapısının artık yetersiz kaldığını vurgulayan Dr. Yürüker, seneler içerisinde hastane binası için bütçe ayrılmadığı nedeniyle fiziki yapının giderek bozulduğunu dile getirdi. “Her gelen Sağlık Bakanı kısmi olarak binaya katkı koymaya çalıştı. Otelcilik hizmeti bakımından hastalar açısından çok ideal bir yapı yoktur. Ciddi bir hastane kuruluşu dikkate aldığımızda, modern hastanelerde fiziki yapı böyle değildir. Elden geldikçe tamir yapılıyor ama bir yaşlı insanı ne kadar toplayabilirsiniz” diyerek planlı programlı çok yeni bir hastanenin Lefkoşa için gerekli olduğuna dikkat çekti.

------------------------------------------------

“Sağlık sisteminde büyük sorun var”

Yürüker,sağlık sisteminde yaşanana sorunlara değindi, önemli açıklamalar yaptı. “Sağlık sisteminin ülkemizdeki sistemsizlikten dolayı çalışanı etkiliyor. Özellikle hemşirelerin mesailerindeki düzensizlikten dolayı aile hayatları da etkileniyor. Doktorların çalışma koşulları yani geleceğinde parayı düşünmeden çalışmak farklıdır devamlı para kaygısıyla çalışmak farklıdır. Bu sağlıkta daha bariz hissedilebilir. Bir doktor gelecek kurma kaygısıyla çalışırken, aklının yarısı hastanede yarısı da dışarıda olan bir sistem var. Bu durum doktorun verimliliğinde, tahammül sınırında ve zaman ayırmada düşüşe neden olur. Birçok Sağlık Bakanı, bir sağlık sistemi olmadığını zaten söylüyor. Benim de şahsen beklentim sağlıkta daha sistemli bir hale geçilmesidir” şeklinde konuştu.

“Sağlık için ciddi bir talep yok”

“Her şeyin başı sağlıksa o zaman her şeyin başı turizm ya da başka sektörler olmayacak. Her sosyal kurum, dernek, örgüt sağlığın düzgün olmasını talep edecek” diyen Dr. Yürüker, herkesin yolunun hastanelere düştüğünü dile getirdi. Dr. Asım Yürüker, herkesin güler bir yüz, ilgi ve alaka istemeye hakkı olduğunu ancak halkın ve sivil toplum örgütlerin ‘sağlık’ için ciddi bir talepte bulunmadığını söyledi. Basının dahi sağlık sektörünü denetleyecek ve bilinçli şekilde haber yapmasının önemine de vurgu yapan Dr. Yürüker, sansasyonel haberlerin her gün yazılabileceğini ancak bu sorunların kaynağından çıkan mekanizmaya yönelmenin önemine dikkat çekti.

“Çalışanların düzenli hayatı kalmadı”

Ortopedi ve Travmatoloji Servisi klinik Şefi Dr. Asım Yürüker son olarak şunları söyledi: “Hastanenin ciddi bir şekilde fiziki yapı eksikliği olup günbegün arttığını, çalışanların büyük bir depresyonu ve aile düzenlerinde bir düzensizlik söz konusudur. Bu yapıda olan insanlar kolay kolay ilgi veremez. Çünkü bir ayağı hastaneye gelirken, diğer ayağı dışarı doğru kaçar. Tabi kaçarsan da hesap sorulmaz. İş yapmayan bir sistemimiz var. Ne kadar çok çalışırsan daha çok ceza alacakmışsın gibi bir sistemin içerisindeyiz.  Herkesin ne yaptığı ve sorumluluğu belli, denetleyen bir sistem olması gerekir. Politikacıların yetki alanı altındaki memurun yetki alanı bildirilmeli ve o yetkiyi kullanmasına alta doğru müsaade etmeli ve denetlemelidir. Tüm bu olumsuzluklar devlet yapısının içine bulunduğu sistemsizlikler, birazda bütçemizin yetersizliğinden kaynaklanır.

Bu haber toplam 6581 defa okunmuştur