1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Partilerde ‘KURULTAY’ sancısı!
Partilerde ‘KURULTAY’ sancısı!

Partilerde ‘KURULTAY’ sancısı!

Cumhurbaşkanlığı seçiminin geride kalması ve alınan sonuçların da etkisiyle siyasal partilerde ‘Kurultay Sancısı’ başladı…

A+A-

Cumhurbaşkanlığı seçimi ile partilerde ‘sarsılan’ dengelerin, kurultaylarla ‘değişmesi’ gündeme geldi…

Meltem SONAY

Cumhurbaşkanlığı seçiminin geride kalmasıyla, alınan sonuçların da etkisiyle siyasal partilerde ‘Kurultay Sancısı’ başladı.
CTP-BG Parti Meclisi, Eylül-Ekim aylarında yapılması planlanan kurultayın tarihini 14 Haziran’a alırken, Derviş Eroğlu’nun seçimi ciddi bir oy oranı farkla kaybetmesi üzerine UBP ve DP’de de ‘istifalar’ dillendirilmeye başlandı.
Cumhurbaşkanlığı seçimi ile partilerde sarsılan dengelerin, kurultaylarla ‘değişmesi’ gündeme geldi.

En ‘karışık’ UBP… Aday adayı bol…

Derviş Eroğlu’nun, Mustafa Akıncı’nın karşında %20 oy farkıyla seçimi kaybetmesinin ardından, UBP’de ‘gergin’ olan ipler, kopma noktasına geldi.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün önceki gün yaptığı açıklamada, UBP’nin 2012 yılında başlayan ve bir yılı aşan kurultay sürecinde yaşadığı siyasi deprem ve zorlandığı erken genel seçimlerin, parti üzerinde ciddi tahribatlar yarattığını ifade ederken, kurultay hesaplarının da yeniden başladığı kulislerde konuşulanlar arasında.

Özgürgün, UBP olarak seçim sonuçlarını yetkili kurullarla ve tüm örgütlerle değerlendireceklerini, ancak yerel seçimlerden beri referandum sonuçları ile birlikte çağrı yaptığı erken seçimin net olarak görüldüğünü savunurken ‘KURULTAY’ı dillendirmese de, Başkanlık için çok sayıda ismin hazırlandığı da konuşuluyor.

Özgürgün’e istifa mesajı…

UBP’de durum oldukça karışık… Olağan Kurultay’ı önümüzdeki Kasım ayında olan UBP’de Genel Başkan Hüseyin Özgürgün’ün istifası konuşuluyor.

Lefkoşa Milletvekili ve UBP’nin etkili isimlerinden Ersin Tatar, önceki gün yaptığı bir açıklama ile bir anlamda Genel Başkan Özgürgün’ü istifaya çağırdı.

Özgürgün’ün istifa kararını değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Tatar, Özgürgün’ün bu düşüncesini paylaştığını da aktardı ve gerçekten bir güvensizlik olduğunu kaydetti.

“Telefonlar başladı” diyen Tatar, ortada bir başarının olmadığını, aksine parti içerisinde dağınıklığın sürdüğünü kaydetti, tüm bunların sorgulaması gerektiği görüşünü belirtti.

Tabanın bu yönde bir beklentisi olduğunu da savunan Tatar, ‘Israrcı olunmasında fayda yok’ dedi.

Ögürgün: “İstifa kolay ama şu anda söz konusu değil”

Öte yandan dün UBP Meclis Grubu Toplantısı sonrasında UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’un bazı açıklamaları basına yansıdı.

“İstifa etmek kolaydır. Fakat benim için şu anda söz konusu değildir. Kurultayımızda başka adaylar da çıkabilir.

Sonuçta biz büyük ve güçlü bir partiyiz. Tek kişi değildi partimiz” dediği ifade edilirken, “Çok ağır bir miras devraldık. İki seçim geçirdik. UBP zor süreci aşıp ilk seçimde kazanmaya adaydır” ifadeleri de yansıdı.

Tüzük Kurultayı 6 Haziran'da

Özgürgün partinin tüzük kurultayının 6 Haziran'da yapılacağını söyleyerek, bugün saat 14:00’te Parti Meclisi toplantısının gerçekleştirileceğini ifade ettiği ve “Kurultayımızın tarihi geçti. Şubat ayında yapmamız lazımdı. Yarın tüm bunlara karar vereceğiz” dediği belirtildi.

UBP’de 6 Haziran’da ‘Tüzük Kurultayı’, 1 Aralık’ta ise ‘Olağan Kurultay’ hedefi var.

6-7 isim var…

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce seçime yönelik değerlendirmelerinde, Kasım ayında yapılacağını belirttiği UBP kurultayında başkan adayı olup olmayacağı konusuna net açıklama yapmayan Özgürgün, gündemlerinin kurultay değil, cumhurbaşkanlığı seçimi olduğunu ifade ederken önceki günkü açıklamasında da kurultaydan bahsetmemişti.

Özgürgün “Bugünden başlayarak gerekli tüm çalışmaları yaparak, gerekli her türlü kararı alacağız” derken, UBP içinde 6-7 kişinin adı ‘Genel Başkanlık’ için anılmaya başlandı.

Genel Başkanlık için adı geçen milletvekillerinin başında Girne Milletvekili, Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel’in geldiği ve Üstel’in ‘ciddi anlamda çalıştığı’ konuşuluyor. Mevcut Başkan Özgürgün henüz kurultayı anmasa da, Sunat Atun, Ersin Tatar, Nazım Çavuşoğlu ve Faiz Sucuoğlu da adı anılan milletvekilleri arasında.

------------------------------------------------------------

UBP Genel Başkanı Özgürgün:
“Kurultay’da yaşanan siyasi depremin tahribatları”

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün önceki gün yaptığı açıklamada, UBP’nin 2012 yılında başlayan ve bir yılı aşan kurultay sürecinde yaşadığı siyasi deprem ve zorlandığı erken genel seçimlerin, parti üzerinde ciddi tahribatlar yarattığını ifade etti.

Bu tahribatların, çatışmanın bir tarafı olan parti genel başkanını bile Meclis dışına ittiğini anımsatan Özgürgün,  arkasından gelen yerel seçimlerin de aslına yakın şiddette artçı deprem niteliğinde olduğunu kaydetmişti.
Özgürgün’ün açıklaması devamla şöyle:
“Görülmektedir ki alınan Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları parti içi huzursuzlukların halen sıfırlanmadığına işaret etmektedir. Yaşanan bu sürecin UBP üzerinde yarattığı olumsuzluklardan payını alanlar da her kademesinde görev alan biz partililer de halkımızca verilen mesajları iyi okumalıyız. Belli ki Ulusal Birlik Partililer bir kez daha parti içi huzursuzluklara tahammülü olmadığını göstermiştir.

“Erken seçim için her türlü kararı alacağız”

Özgürgün, UBP olarak seçim sonuçlarını yetkili kurullarla ve tüm örgütlerle değerlendireceklerini, ancak yerel seçimlerden beri referandum sonuçları ile birlikte çağrı yaptığı erken seçimin net olarak görüldüğünü savunarak, “Bugünden başlayarak gerekli tüm çalışmaları yaparak, gerekli her türlü kararı alacağız” dedi.
Özgürgün, Ana Muhalefet Partisi görevlerini daha etkin ve kararlı olarak sürdüreceklerinden hiç kimsenin şüphesi olmamasını da istedi.

UBP kurultayı 1 Aralık’ta yapılacak.

Öte yandan, UBP kurultayının 1 Aralık’ta yapılması kararı alındığı ve bu kararın yarın ki parti meclisi toplantısında görüşüleceği bildirildi. Genel Başkan Hüseyin Özgürgün’ün de genel başkanlıktan istifa etmeyeceğini söylediği iddia edildi.

----------------------------------------------------------------

CTP-BG Olağanüstü Kurultay’a gidiyor…

CTP-BG önceki akşam gerçekleştirilen ‘genişletilmiş’ Parti Meclisi toplantısında ‘Olağan üstü Kurultay’ kararı aldı. Ekim ayında yapılması planlanan olağan kurultayı 14 Haziran’da ‘Olağanüstü’ yapma kararı alan CTP-BG, yeni parti başkanını seçecek.

Yorgancıoğlu: “Sorumluluğu almaktan kaçınmayacağım”

Daha önce kurultayda yeniden aday olmayacağını açıklayan CTP-BG Genel Başkanı
Başbakan Yorgancıoğlu, dün Kanal SİM’de katıldığı programda da gelinen aşamanın sorumluluğunu üstüne aldı.

Yorgancıoğlu, “Siyaseten gelinen aşamanın sorumluluğu benim. Bu sorumluluğu almaktan kaçınmayacağım” şeklinde konuştu.

---------------------------------------------------------------------------------

DP-UG’nin olağan kurultayı Şubat 2016’da…

DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy:
“Gündemimizde şu an için erken kurultay yok”

Seçim gecesi bir değerlendirilme yapıldığını, ardından (bu akşam) dün akşam da ‘Başkan Yardımcıları Kurulu’nun değerlendirme için toplanacağını ifade eden DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, gündemde kurultay olmadığını kaydetti.

Yapılan toplantılarda Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının analiz edildiğini kaydeden Taçoy, DP-UG’nin olağan kurultay tarihinin Şubat 2016 olduğunu, şu an için de gündemde ‘erken kurultay’ konusunun olmadığını belirtti.

Taçoy, “CTP-BG’nin kararına göre bir şeyler değişir mi, önce kararı göreceğiz, sonra değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.

 

------------------------------------------------------------------------

TDP’nin kurultayına bir yıl var…

TDP Genel Sekreteri Dr. Suphi Hüdaoğlu:

“Olağanüstü kurultay talebi yok”

TDP Genel Sekreteri Dr. Suphi Hüdaoğlu, bu akşam (dün akşam) genişletilmiş Merkez Yönetim Kurulu’nun toplanacağını ifade ederken, gündemde ise kurultay olmadığını belirtti.

Seçim sonrası, siyasi değişikliklerin ele alınacak toplantılardan bir diğerinin ise yakın zamanda yapılacak Parti Meclisi toplantısı olduğunu kaydeden Dr. Hüdaoğlu, olağan kurultaya bir yıl gibi bir süre olduğunu ve şu an için ‘olağanüstü kurultay talebinin’ de olmadığını açıkladı.

TDP Genel Sekreteri Dr. Suphi Hüdaoğlu, TDP’nin daha çok ‘Tüzük Kurultayı’ üzeribde çaba sarf ettiğini kaydetti.

Bu haber toplam 2716 defa okunmuştur