1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Öğrenci özel okullara KAÇIYOR
Öğrenci özel okullara KAÇIYOR

Öğrenci özel okullara KAÇIYOR

Eğitim Bakanlığı resmi verilerine göre devlet okullarına kayıt olan öğrenci sayısında son 5 yılda artış yaşanmadı, özel okulları tercih eden öğrenci sayısı ise yüzde 35 oranında arttı

A+A-

Ayşe GÜLER

İlköğretim ve ortaöğretimde devlet okullarında eğitim gören öğrenci sayısında son 5 yılda artış yaşanmazken, özel okullara kayıt olan öğrenci sayısı yüzde 35 oranında arttı.
2009 yılında özel okulları tercih eden öğrenci sayısı 6,145 iken, 2014 yılında bu sayı 8,721’e ulaştı.
Devlet okullarda ise 2009’da 38.264 öğrenci eğitim görürken 5 yıl sonra  2014’teki öğrenci sayısı 38.218 olarak belirlendi.

Öğretmene düşen öğrenci sayısı azaldı…
Milli Eğitim Bakanlığı resmi verilere göre;  2008 yılında bir öğretmene 10,5 öğrenci düşerken, bu oran 2014’te 9,4’e düştü.
Ülkedeki ilköğretim ve ortaöğretimdeki öğretmen başına düşen öğrenci oranının Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ortalamalarının çok ötesinde olduğu kaydedildi.

Ders saatleri düşük…
Verilerde ilkokul ve orta öğretimdeki öğretmenlerin ders saatlerine de yer verildi.
Eğitimde öğretmenlerin öğrencilere verdiği ders saati ortalamasının birçok ülkeye göre düşük olduğu kaydedildi.
OECD ülkelerinde ilkokul öğretmenlerinin öğretime ayırdığı zaman ortalamasının yılda 781 saat olduğu aktarıldı. Bu oranın ortaokulda yılda 694 saat, lisede ise yılda 655 saat olduğu kaydedildi.

Ortalamanın yüzde 63’ü…
Bunun yanı sıra Kuzey Kıbrıs’taki eğitim sektörüyle ilgili verilerde ilkokul öğretmenlerinin yıllık ders saatinin OECD ülkelerinin ortalamasının yüzde 63’ü olduğu ortaya çıktı.
Bu rakamın ortaokul ve lise için de geçerli olduğu belirtildi. Verilerde Kıbrıs’ın kuzeyinde devlet okullarında eğitim veren öğretmenlerin ders saatlerinin birçok ülkenin altında olduğu yinelendi. 
Verilerde bazı ülkelerin bilgilerine de yer verildi. Örneğin; Almanya’da ortaokul öğretmenlerinin yıllık 4.331 saat ders verdiği, Norveç’te bu rakamın 2604 saat olduğu, Yunanistan’da ise öğretmenlerin yılda 2,356 saat ders anlattığı kaydedildi.
İlkokulun yanı sıra ülkemizdeki ortaokullarda hizmet veren öğretmenlerin yıllık ders saatinin OECD ülkelerinin ortalamasının yüzde 67’si kadar olduğu, lise öğretmenleri için ise bu oranın 71 olarak belirlendiği ifade edildi.

İngiltere’de 5.168 saat, bizde yüzde 25’i …
Öte yandan verilerde, ilköğretimdeki zorunlu ders saatlerinin dünya ortalamasının gerisinde olduğuna dikkat çekildi.
İngiltere’de bir öğrencinin ilkokulda yılda ortalama 5.168 saat, ortaokulda 2.736 saat ders aldığı verilerde yer alırken, Avustralya’da ilkokulda okuyan bir öğrencinin 6.060 saat,  ortaokulda ise yılda 4060 saat eğitim aldığı kaydedildi.
Kuzey Kıbrıs’ta ise ilkokulda OECD ortalamasının yüzde 25’i olduğu, ortaokul da ise bu oranın yüzde 41’ye yükseldiği ifade edildi.

SENDİKA TEMSİLCİLERİ NE DEDİ?

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel: “Eğitim özelleştirilmeye çalışıyor”

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, raporların ‘yanlı ve taraflı’ çıkarıldığını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu verilerin neresinde olduğunu bilmediğini dile getirdi.
Eğitimin tamamen metalaştırılmaya ve özelleştirilmeye çalıştırıldığını savunan Gökçebel, “Kamu hizmeti olmak yerine, bu hizmetin dışında verilebilen bir hizmete dönüştürülmesi ciddi bir saldırıdır. Bu hizmeti veren öğretmenin, statüsünün yok edilmesi ile ilgili raporlar ortaya çıkıyor” dedi.
Gökçebel, 2005 yılında Dünya Bankası’nın Kuzey Kıbrıs ile ilgili verilerde bu durumu resmi bir dille kullandığını kaydederek, “Raporda örneğin devleti kamu sendikaları ele geçirmiştir deniliyordu. Ancak kamuda örgütlenme yaklaşık yüzde 35’tir. Her alanda örgütlenme yoktur. Özel de ise hiç örgütlenme yoktur. Örgütsüz bir toplum olmamıza rağmen, var olan sendikaları ortadan kaldıracak şekilde raporlar çıkıyor” dedi.
Yapılan eğitimin ders saatleri ve öğrenci sayısı başına düşen öğretmen bakımından Avrupa standartlarında olduğunu belirten Gökçebel, “Eylül’de yapılan kayıtlar başladığında okuldaki 20 kişilik sınıflar, Haziran’da okulu 40 kişi ile bitiriyor. Devlet okullarındaki öğrenci sayısında artış vardır” diye konuştu.

KTÖS Örgütlenme Sekreteri Burak Maviş: “Son 1 yılda devlet okullarına dönüş var”

KTÖS Örgütlenme Sekreteri Burak Maviş, son 1 yıl içerisinde dövizin yükselmesi ve alım gücünün azalması ile birlikte özel okullarından devlet okullarına dönüş olduğunu dile getirdi.
Buna rağmen devlet okullarındaki öğrenci sayısında 2007 yılından beridir artış olmadığını söyleyen Maviş, geçtiğimiz yıl özel eğitim, ilkokul ve okul öncesi bölümlerinde 19.527 öğrencinin eğitim gördüğünü belirtti.
Maviş, bölgesel anlamda hareketli işçi nüfusun olmasından dolayı okullardaki öğrenci nüfusunun değişiklik gösterdiğini dile getirdi.
“Okul öncesi 5 yaş grubunda öğretmen öğrenci ortalaması 16.9’tür. Bu rakam 4 yaşta 15.75, ilkokulda ise 16.4, özel eğitim merkezlerde 5,2 olarak belirlenmiştir. Kaynak sınıflarda ise oran 8.8’dir” diyen Maviş,   söz konusu oranların AB genel ortalamasının üzerinde olduğunu kaydetti.
Maviş, “Öğretmen fazlalığı vardır demek veya istatistik ya da sayılar üzerinden hareket etmek doğru değil. Her okul kendi içinde değerlendirilmelidir” dedi.

Bu haber toplam 2626 defa okunmuştur