1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Obama Paris'e niçin gitmedi?
Obama Parise niçin gitmedi?

Obama Paris'e niçin gitmedi?

ABD Başkanı Barack Obama'nın "teröre karşı" düzenlenen yürüyüşe katılmaması tartışma yarattı.

A+A-

Fransa'da milyonlarca kişinin katıldığı teröre karşı birlik yürüyüşünde 50'ye yakın ülkenin liderleri kol kola yürüdü. ABD Başkanı Barack Obama'nın "teröre karşı" düzenlenen yürüyüşe katılmaması ise tartışma yarattı. ABD'de Cumhuriyetçi Parti, Obama'nın Paris'te diğer liderlerle kol kola yürümemesinin "üzüntü verici" olduğunu savundu.

Fransa'ya geçtiğimiz hafta 3 gün kabus yaşatan terör eylemleri sonrası dün başkent Paris'te 50 ülkenin liderleri teröre karşı olduklarını tüm dünyaya haykırmak için kol kola yürüdü. Hristiyan ve Müslüman dünyasından 50 liderin yürüyüşünde ABD Başkanı Barack Obama'nın olmaması dikkat çekti.
Paris'teki yürüyüşe katılmayan Obama, protokolde kendisini birinci derecede temsil eden yardımcısı Joe Biden'ı da Fransa'ya göndermedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u Paris'e gönderdi ancak ABD Dışişleri John Kerry de, yürüyüşe katılan isimler içinde yer almadı. ABD'yi Adalet Bakanı Eric Holder temsil etti.

Obama'nın Paris'te olmaması Amerikan basınında ve Cumhuriyet Partisi saflarında sert eleştirilere neden oldu. Amerikan bulvar gazetesi New York Daily News, 1.5 milyon kişinin katıldığı Paris yürüyüşünü manşetine taşıdı. Paris'te kalabalıkta yürüyenlerin fotoğrafını birinci sayfasına koyan gazete, ABD Başkanı Obama, başkan yardımcısı Biden ve dışişleri Bakanı Kerry'nin fotoğraflarını kullandı. Gazete manşetine ise, "Dünyayı yalnız bıraktınız" başlığını attı. Cumhuriyetçi Parti senatörü Newt Gingrich de, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabında paylaştığı mesajda Obama'ya sert mesajlar yöneltti. Gingrich, "50 ülkenin liderleri dünyaya Paris'le dayanışma içinde olduğunu gösterdi ancak Obama onların arasında değildi, üzüntü verici" dedi.
Cumhuriyetçi Parti'ye yakınlığıyla bilinen Fox News haber sunucusu Greta Van Susteren de, canlı yayında, "İnsan üzüntü duyuyor. Başkan Obama nerede? Niçin oraya gitmedi?" sorularını sordu.

ABD, Paris'teki yürüyüşe katılmama gerekçesini açıkladı

Pazar günü 3 milyona yakın kişinin ve çok sayıda dünya liderinin katıldığı Paris'teki 'Birlik Yürüyüşü'nde ABD'nin sadece büyükelçi düzeyinde temsil edilmesinin ardından ilk açıklama Dışişleri Bakanı John Kerry'den geldi.

Geçen hafta yaşanan saldırılarda 17 kişinin öldüğü Fransa ile ABD arasındaki bağların çok köklü olduğuna vurgu yapan Kerry, "Aramızdaki bağ tek bir güne ya da tek bir ana dayanmıyor" dedi.

'Büyük Birlik' yürüyüşünün gerçekleştiği sırada Dışişleri Bakanı Kerry ise Hindistan ve Pakistan'da temaslarda bulunuyordu.

"Kişisel olarak orada olmayı çok isterdim" diyen Kerry, önceden verilmiş sözleri yerine getirmenin de önemli olduğuna vurgu yaptı. ABD'li yayıncı kuruluş CBS'e bilgi veren Beyaz Saray yetkilileri ise Obama'nın büyük kalabalıklar içerisinde gerekli güvenlik protokolünün uygulanamayacak olması nedeniyle yürüyüşe katılmadığını söyledi.
(NTV)

Bu haber toplam 1145 defa okunmuştur