1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. New York'ta atmosfer "OLUMLU"
New Yorkta atmosfer OLUMLU

New York'ta atmosfer "OLUMLU"

Akıncı, amaçlarının, gelecek nesillerin, kendilerinin çektiği acıları çekmemesi olduğunu vurguladı.

A+A-

SAAT 21:30

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, adanın etrafındaki doğal kaynaklar konusunun akıllıca ele alınıp, çözüme fayda sağlayacak şekilde kullanılması gerektiğini söyledi.

Akıncı, “Henüz miktarı belli olmayan bir şey için kavga edeceğimize, yapacağımız en akıllıca şey, gelecek için hazırlanmaktır. Bu kaynakları olası çözümü finanse etmede kullanmanın yanı sıra İsrail doğal gazıyla birlikte Türkiye üzerinden Avrupa’ya boru hattıyla taşıyabiliriz ki bu en uygun yöntemdir” dedi.

Akıncı, liderlerin çeşitli konuları ve yakınlaşmaları ele aldığını ancaklar tarafların toprak ve garantiler gibi belirli konuların sürecin sonuna doğru ele alınması konusunda bir ortak görüşü bulunduğunu belirterek, “17 Haziran’da toprak konusunun görüşüleceği doğru değildir” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında basına kısa bir açıklama yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

POZİTİF ATMOSFER”

Cumhurbaşkanı Akıncı, cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından adada ortaya çıkan pozitif atmosferi bu binada da yaşadığını söyledi. Bu olumlu atmosferin adada daha iyi duruma ulaşılmasına katkı yapması ve gelecek nesillerin geçmiş nesillerin uzun yıllar yaşadığı acıları yeniden yaşamaması için çalıştıklarını kaydeden Akıncı, “Adamızın gelecek nesillerine daha iyi bir gelecek hazırlamaya çalışıyoruz. Kıbrıslı Türklerle Kıbrıs Rum gençlerine…” dedi.

BAN MEMNUN"

Akıncı, Ban ile sürecin bundan sonra nasıl devam edebileceği konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, BM Genel Sekreteri’nin onlardan ve danışmanı Eide’den duyduklarından çok memnun kaldığını söyledi.

HAYATI KOLAYLAŞTIRMAYA ÇALIŞACAĞIZ

Bundan sonra daha verimli müzakere ve daha verimli güven artırıcı önlemler üzerinde çalışarak adadaki herkesin hayat kolaylaştırmaya çalışacaklarını kaydeden Akıncı, mevcut hava ve Kıbrıs Türk halkının kalıcı ve yaşayabilir çözüm arzusuyla karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme, değil yıllar, aylar içinde ulaşılabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bugün buradan olumlu bir havayla ayrılıyorum. Bu olumlu havanın Kıbrıs’ta önümüzdeki aylarda bir çözüme ulaşılmasına yardımcı olacağına inanıyorum” dedi.

ANKARA SÜRECE TAM DESTEK VERİYOR”

Akıncı, Türkiye’nin, özellikle önümüzdeki günlerde yapılacak seçimlerin sürece etkisine ilişkin soruyu yanıtında, Ankara’ya yaptığı ziyarette gerçekleştirdiği görüşmelerde gerek Cumhurbaşkanı, gerekse Başbakan’ın adadaki olası bir uzlaşıya olumlu yaklaştığını ve olumlu sonuçlanacağını tahmin ettiği devam eden sürece tam destek verdiğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye’de pazar günü yapılacak seçimlerin tamamıyla bir iç mesele olmasına rağmen, kim seçilirse seçilsin sürece bağlılığın devam edeceğine ve olumlu katkı yapacağına inanç belirtti. Akıncı, Yunanistan’ın da sürece olumlu katkısı bulunabileceğini kaydetti.

HERKESİN BİRLİKTE DANS ETTİĞİ HALAYA İHTİYACIMIZ VAR”

Akıncı, müzakerelerin “tango değil de halay şeklinde yürütülmesi gerektiği” yönündeki görüşlerini Ban ile de paylaştığını belirterek, şöyle devam etti:

“Taraflar bir birini suçlamak istediğinde, tango için iki kişiye gerek olduğu yönünde bir metafor kullanılır. Ben ise olaya farklı yaklaşıyorum. Bizim, herkesin birlikte dans ettiği halaya ihtiyacımız olduğunu söylüyorum. Geldiğimiz noktada bizim bütün tarafların katkısına ihtiyacımız var. Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin yansıra sivil toplum örgütleri ve BM, AB, garantör devletler gibi uluslararası faktörlerin katkısına ihtiyacımız var. Bunun için bir araya gelip, uyum içinde, el ele vererek sürece katkı koyması lazım.”

BAN’DAN MAYINLARIN TEMİZLENMESİNE YARDIM ETMESİNİ İSTEDİM”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Genel Sekreter Ban’dan herhangi talebiniz oldu mu?” sorusuna yanıtında, koordinatları verilen mayınların yerinin tespiti ve temizlenmesine yardımcı olunmasını istediğini belirtti.
Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin, kendilerinin bu yöndeki talebi doğrultusunda devam eden müzakere ve çözüm sürecine aktif destek ve katkısına ilişkin kararlığını sürdüreceğini yinelediğini söyledi.

MASADA İLK KEZ ANNAN PLANI’NA EVET DİYEN İKİ LİDER VAR”

Cumhurbaşkanı Akıncı, bir başka soruya yanıtında, müzakere masasında ilk kez Annan Planı’na evet diyen iki lider bulunduğunu kaydetti. Kendisinin 2014’teki çözüm vizyonunun devam ettiğini söyleyen Akıncı, Rum lider Anastsaiadis’in de aynı vizyonu paylaşmasını ümit ettiğini belirtti.

SPEKÜLASYONA NEDEN OLACAK TARTIŞMALARA GİRMİYORUZ

Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis’in müzakerelerde ele alınacak konulara ilişkin açıklamasıyla ilgili soruyu yanıtlayan Akıncı, liderlerin çeşitli konuları ve yakınlaşmaları ele aldığını, ancak tarafların toprak ve garantiler gibi belirli konuların sürecin sonuna doğru ele alınması konusunda bir ortak görüşü olduğunu söyledi. Prensipte kriterler konusunu ele alabileceklerini ancak şu an spekülasyona neden olacak tartışmalara girmediklerini kaydeden Akıncı, diğer konularda somut sonuçlar alana kadar bu gibi konuları görüşeceğimiz doğru değil. Akıncı, “17 Haziran’da toprak konusunun görüşüleceği doğru değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, ada etrafındaki doğal kaynaklara ilişkin soruya karşılık, konunun, tüm taraflara “kazan kazan” temelinde fayda sağlayacak değerli bir nitelik olarak gördüğünü söyledi.

Akıncı, “Henüz miktarı belli olmayan bir şey için kavga edeceğimize, yapacağımız en akıllıca şey, gelecek için hazırlanmaktır. Bu kaynakları olası çözümü finanse etmede kullanmanın yanı sıra İsrail doğal gazıyla birlikte Türkiye üzerinden Avrupa’ya boru hattıyla taşıyabiliriz ki bu en uygun yöntemdir. Konu akıllıca ele alınır ve çözüme fayda sağlayacak şekilde kullanılabilir” diye konuştu.

New York’a BM Genel Sekreteri'nin davetiyle salı günü giden Cumhurbaşkanı Akıncı ve beraberindekiler, pazar sabahı yurda dönecek.

 

---------------------------

SAAT 19:10

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la New York’taki BM binasında biraraya geldi.

BM Sekreteryası’ndaki görüşme Kıbrıs saatiyle 19.00’da (New York saatiyle 12.00’de) başladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı’ya Ban’la görüşmesinde Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve Müzakere Heyeti üyesi Erhan Erçin, KKTC’nin New York Temsilcisi Mehmet Dana, müzakere heyeti üyeleri Sertaç Güven ile Ayşe Balcıoğlu eşlik ediyor.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Ban’la görüşmesinin ardından BM binasında basın toplantısı da düzenleyecek.

 

(TAK)

Bu haber toplam 1884 defa okunmuştur