1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Nami: “Faturalar 39 günlük, dilim atlaması yok”
Nami: “Faturalar 39 günlük, dilim atlaması yok”

Nami: “Faturalar 39 günlük, dilim atlaması yok”

Ekonomi Enerji Bakanı Özdil Nami, Ersin Tatar’ı bilgilendirenlerin ‘yanlış’ bilgilendirdiğini belirtti, 40 değil, 39 günlük bir faturalandırma yapıldığını ve ‘üst dilime’ geçmenin söz konusu olmadığını ifade etti.

A+A-

Genel Kurul’da ilk olarak UBP Genel Başkanı Ersin Tatar’ın gündeme getirmesiyle yüklü elektrik faturaları gündem oldu: 

TATAR: FATURALAR NEDEN 40 GÜNLÜK?

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Teberrüken Uluçay Başkanlığı’nda toplandı. Genel Kurul’da ilk olarak UBP Genel Başkanı Ersin Tatar’ın gündeme getirmesiyle yüklü elektrik faturaları gündem oldu.
Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü birleşiminin gündeminde, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündemindeki Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Sayıştay Komitesi’nin, KKTC Güvenlik Kuvvetlerini Güçlendirme Kurumunun 1 Temmuz 2017 - 30 Haziran 2018 Mali Dönemine İlişkin Hesaplarının Sayıştay Denetim Raporu (S.R.No:16/2/2018)'na ilişkin Raporu bulunuyor.

‘Yüklü’ elektrik faturaları gündem oldu…

Tatar: “Kullanım tutarı üst dilime girdi, faturalar şişti”


UBP Genel Başkanı Ersin Tatar söz aldı, KIBTEK’in geç faturalandırması nedeniyle 39 günlük tüketimin hesaplandığını ve kullanımların da ‘üst dilime’ girdiğini ifade etti, bunun bir hata sonucu mu yoksa bilerek mi yapıldığını sorguladı.
Elektrik Kurumu’nda ‘nakit akışının sağlanması’ için bunun yapıldığı iddialarını da aktardı.
KIBTEK’le ilgili Hükümet’in açıklaması yapması gerektiğine vurgu yapan Tatar, Hükümet içinde dahi KIBTEK içindeki yatırımlara ilişkin politikalardan haberdar olmadığını savundu.
“Ben doğruları duymak istiyorum” diyen Tatar, enerji politikasının tartışılması gerektiğinin altını çizdi. Bu politikaları açıklayanların KIBTEK Yönetim Kurulu üyeleri olamayacağını da savunan Ersin Tatar, bunları açıklayanın Hükümet olması gerektiği görüşünü belirtti.
Temiz bir ada ekonomisi için ‘kablo ile elektrik’ gerektiğini savunan Tatar, yenilenebilir enerjinin de bizim için fizibl ve ülke gerçeklerine uygun bir proje olduğu görüşünü vurguladı.

Bakan Nami: “Faturalar 39 günlük, dilim atlaması söz konusu değil”

Ekonomi Enerji Bakanı Özdil Nami, Ersin Tatar’ı bilgilendirenlerin ‘yanlış’ bilgilendirdiğini belirtti, 40 değil, 39 günlük bir faturalandırma yapıldığını ve ‘üst dilime’ geçmenin söz konusu olmadığını ifade etti. KIBTEK’in sebeplerini kamu oyuna açıkladığını anımsatan Nami, haksız kazancın da söz konusu olmadığını, çeşitli teknik sebeplerin bulunduğunu belirtti. Nami, “Bu sefer de 21 günlük faturalandırma olacak, yani daha düşük olacak” dedi. Yatırımlarla ilgili de konuşan Nami, kablo konusunda çalışmaları daha ileriye götürmek için ellerinden gelen her türlü iradeyi ortaya koyduklarını belirtti. 4 kez bu konu ile ilgili Türkiye’ye gittiğini belirten Nami, artık kablo ile ilgili top Türkiye’dedir açıklamasını da yineledi. Kuzey Kıbrıs’ın kablo ile elektrik konusunda üzerine düşen her şeyi yaptığının altını çizen Bakan Nami, yenilenebilir enerji ve gazla ilgili çalışmaların da uzmanlarla masaya yatırıldığını ve ortaya çıkacak veriler ışığında hareket edileceğini kaydetti. Ülkede bir acil ihtiyaç değerlendirmesi de yapıldığını belirten Bakan Nami, dünyadaki uygulamalara da bağlı olarak bazı sistemlerin hayata geçeceğini belirtti ve çalışılan başka uygulamaları da aktardı. “Bu kablo bu ülkeye geldiğinde güneş enerjisinin önü açılacak, şu anda dünyada kilowat saati 30 cente inen enerjiden kullanma imkanına sahip olacağız ama bunu beklerken hareketsiz kalamazdık” diyen Nami, gelecek yıl elektrik sıkıntısına gireceğimizi iddia edenler olduğunu belirtti ve kısa sürede diğer tedbirleri hayat geçirme zorunluluğuna işaret etti.

Doğal gaza geçme konusu

Doğal gaza geçme konusunun son derece zor bir konu olduğunu ve ciddi rakamlardan bahsedildiğini belirten Nami, alternatiflerin uzmanlarınca önlerine konacağını kaydetti.
KIBTEK’in sitesine ‘ihale şartname taslağını’ koyduğunu belirten Nami, bir anlamda KIBTEK’in şartnameyi şirketlerin görüşüne açtığını ifade etti. 21’ine kadar bu sürecin bekleneceğini, ondan sonra ihaleye çıkılacaksa çıkılacağını belirtti.
KIBTEK’e hemen her hafta 2-3 yeni firmaya gidip yeni sistemlerle ilgili bilgi verdiğini belirten Nami, doğal gaz gelene kadar orta vadede bir enerji üretim çeşitlenmesi için çalışıldığını kaydetti.
“Bizim de arzumuz güneş enerjisinden faydalanmak” diyen Nami, bununla ilgili çalışmaların da sürdüğünü ve birçok konuyu birlikte olgunlaştırmaya çalıştıklarını aktardı, ‘ucuz ve temiz enerji’ amacının altını çizdi.

“Kıbrıs tarafı bir kablo alıp gidip Türkiye’ye bağlanamaz”

“Kablo konusu ile ilgili hükümetimizin ısrarcı bir tavrı vardır” diyen Nami, Hükümet’in bu konuda bir tereddüdü olmadığını altını çizdi.

“Takdir edersiniz ki Kıbrıs tarafı bir kablo alıp gidip Türkiye’ye bağlanamaz” diyen Bakan Nami, sürecin beklendiğini yineledi.

“Az, az faturalara eklenecek”

Nami, elektrik fiyatların son derece fırladığı bir dönemde devlet tarifesine yansıtılması kararının anımsatılması üzerine, 120 milyonluk masrafın ‘az az faturalara eklenerek’ giderileceğini açıkladı.

Soru üzerine 120 milyon TL’nin KIBTEK’in devletten alacağı halinde beklediğini belirten Nami, bunun faturalardan 2-3 yıl içerisinde azar azar tahsil edileceğini yineledi. Nizamnamede bu değişiklik yapılmasaydı bu 120 milyon TL’nin 3 ayda tüketicinin cebinden çıkmış olacağını ifade eden Nami, bunun yarattığı bir nakit akışı sıkıntısı yaşandığını, bunun da borçlanma ile giderildiğini kaydetti.

‘Biz ödersek, sahibi de biz oluruz’

Kabloyla elektrik getirilmesi 365 milyon Dolarlık çalışmanın bu Hükümet göreve geldiğinde önünde bulduğu bir çalışma olduğunu kaydeden Nami, derin çalışmalar için ‘karşıdan bir ışık’ gelmesi gerektiğini belirtti.

Bunun ‘hibe’ olmayacağını, Kıbrıs Türk Halkı’nca ödeneceği şahsi kanaatini de belirten Nami, Kıbrıs Türk Halkı’nca ödenecekse, sahibinin de Kıbrıs Türk Halkı olacağını kaydetti.


 

TOCED ve Trafik Daireleri için yasal düzenleme

Meclis Genel Kurulu elektrikle ilgili tartışmalardan sonra İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündemindeki Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüştü, ivediliği için oylaması bir sonraki birleşime kaldı.

Yasa Tasarısı, Trafik ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Daireleri’nin yönetim kadrolarına ilişkin düzenlemeler içeriyor.


GKK Sayıştay raporu gündeme geldi, Ersin Tatar konuyu Dome Hotel’e getirdi…

Tatar: “Bariz bir şekilde hukuk çiğneniyor”

Genel Kurul’da daha sonra Sayıştay Komitesi’nin, KKTC Güvenlik Kuvvetlerini Güçlendirme Kurumunun 1 Temmuz 2017 - 30 Haziran 2018 Mali Dönemine İlişkin Hesaplarının Sayıştay Denetim Raporu (S.R.No:16/2/2018)'na ilişkin Raporu sunuldu.

Raporla ilgili söz alan UBP Genel Başkanı Ersin Tatar konuyu Dome Hotel’e getirdi.

Tatar: “Sayıştay’ın Dome’la ilgili iki raporu var”

UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, yıllardan beridir Sayıştay raporlarının gündeme geldiğini ve raporların milletvekilleri ile paylaşıldığını belirtti. Önemli olanın Sayıştay’ın olaylar olmayan ikazda bulunması olduğuna vurgu yapan Tatar, meseleyi Dome Hotel’e bağladı ve Sayıştay’ın Dome’la ilgili 2 raporu bulunduğunu hatırlattı.

Sayıştay’ın Dome Hotel’de ihaleye çıkılması gerekliliğine işaret ettiğini söyleyen Tatar, bunun dikkate alınması gerekliliğini savundu, Başbakan’ın ‘Sayıştay’ın mali konularda soruşturma yapması gerektiği’ yönündeki açıklamasına katılmadığını aktardı.

Hükümet’in ‘bariz bir şekilde hukukun çiğnendiğini savunduğu bu konuda’ hiçbir şey yapmadığını savunan Tatar, “Bu hafta bu işin olup biteceği konuşuluyor… Sayıştaylığın bu konuda iki rapor varken bunun yapılması bu hükümetin büyük bir hukuksuzluğu olacaktır” dedi.

Tatar, “Yanlışı bile bile hükümetin devamı için buna onay verenlere de, durumunuzu gözden geçiriniz diye seslenmek isterim” şeklinde konuştu.

Tatar’ın konuşmasının ardından Meclis Genel Kurulu bugünkü birleşimini tamamladı, Genel Kurul yarın 11:00’de yeniden toplanacak.

 

Bu haber toplam 2173 defa okunmuştur
Etiketler : , ,