1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Müteahhitler’in talebi, ‘TL borçlanmada faiz desteği’
Müteahhitler’in talebi, ‘TL borçlanmada faiz desteği’

Müteahhitler’in talebi, ‘TL borçlanmada faiz desteği’

Müteahhitler Birliği, döviz artışı ve belirsizliği nedeniyle alımların durdurduğuna işaret etti, ‘yatırım desteği modeli önerdi’… Maliye’den TL üzerinden alınan krediye faiz desteği verilmesini talep etti…

A+A-

• Devletin Türk Lirası borçlanmayı bir takım katkı ve teşviklerle cazip hale getirmesi gerektiğine işaret eden İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, “Türk Lirası faizlerinde yaratılacak bir cazibe, bu geçiş için bir temel olur, yavaş yavaş ev ve arazi fiyatlarında da Türk Lirası’na yönlendirir” dedi.

• Maliye Bakanlığı’nın Müteahhitler Birliği’nin talebi üzerine, 2015 bütçesinde Faiz Farkı Fonu bittiğinden, 2016 bütçesinden böyle bir destek verilip verilemeyeceğine ilişkin çalışma başlattığı öğrenildi…


Meltem SONAY

Müteahhitler Birliği, dövizin yükselmesi kaynaklı ‘iç piyasada yaşanan kriz’ nedeniyle hazırladığı ‘öneriler’ini Maliye Bakanlığı’na sundu, ‘dövize talebi azaltıp Türk Lirası kullanımına yumuşak geçişi’ sağlamak adına bir takım açılımlar talep etti.

Müteahhitler Birliği, döviz artışı ve belirsizliği nedeniyle alımların durdurduğuna işaret etti, yatırım desteği modeli öneri, Maliye’den TL üzerinden alınan krediye faiz desteği verilmesini talep etti.

Türk Lirası’na yönelme için bazı açılımlar…

Devletin Türk Lirası borçlanmayı bir takım katkı ve teşviklerle cazip hale getirmesi gerektiğine işaret eden İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, “Türk Lirası faizlerinde yaratılacak bir cazibe, bu geçiş için bir temel olur, yavaş yavaş ev ve arazi fiyatlarında da Türk Lirası’na yönlendirir” dedi.

Böyle bir teşvikin durma noktasına gelen iç piyasayı tetikleyeceği gibi konut alımlarında da etkisini artıracağı görüşünü belirten Gürcafer, bunun devlete geri dönüşünün de olumlu olacağını kaydetti.

“Devletin gelirleri de artar”

Ülkede yapılan bir inşaattan %40 dolaylı verginin devletin kasasına girdiğini belirten Gürcafer, hedefin iç piyasayı canlandırma, konut ihtiyacı olan alım gücü düşmüş kişileri rahatlamanın yanında, devletin gelirlerini de artırma olduğunu belirtti.

Maliye, ‘destek verilip verilemeyeceğine ilişkin çalışma başlattı’

Maliye Bakanlığı’ndan elde edilen bilgiye göre, Müteahhitler Birliği Maliye Bakanlığı’ndan mevcut bitmiş konutların satışına yardımcı olabilmek için Faiz Farkı Fonu’ndan destek verilmesi talep etti.
Maliye, 2015 bütçesinde Faiz Farkı Fonu bittiğinden, 2016 bütçesinden böyle bir destek verilip verilemeyeceğine ilişkin çalışma başlatıldı.

Müteahhitler Birliği’nin talebi…

Müteahhitler Birliği’nin Maliye’ye sunduğu talep ve öneri, taşınmaz alıcısına verilecek Türk Lirası kredi miktarı için ödenecek 10 yıllık faiz oranının, TC Merkez Bankası TL Libor-1 olarak uygulanması ve bankanın masrafları için de bankaya devlet tarafından alıcının banka borç miktarı üzerinden yıllık yüzde 5 ödenmesi var.

Ayrıca teşvikin tüm KKTC vatandaşlarına ve tüm yeni konut ve yeni işyerlerine uygulanması öngörülüyor.

Bu haber toplam 1673 defa okunmuştur