1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Muhalefet reddetti, Hükümet geçirdi!
Muhalefet reddetti, Hükümet geçirdi!

Muhalefet reddetti, Hükümet geçirdi!

KKTC Hükümeti İle TC Hükümeti Arasında İşgücü Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı Oy Çokluğuyla kabul edildi…

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, KKTC Hükümeti ile TC Hükümeti Arasında İşgücü Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi.

Zaman zaman seslerin yükseldiği Onay Yasası görüşmeleri sırasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner ile CTP Genel Başkanı, Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman arasında sözlü tartışma yaşandı.

10 dakika ara verildi…

Saner konuyla ilgili çalışmalarda Savcılığın da görüşünü alındığını anlatırken Meclis’te gerginlik yaşandı.

Bu sırada CTP Milletvekili Doğuş Derya ve Genel Kurula başkanlık yapan Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı arasında sözlü tartışma çıkması üzerine Genel Kurul toplantısına 10 dakika ara verildi.

Muhalefet ‘REDDETTİ’!

Konuşmaların ardından KKTC Hükümeti ile TC Hükümeti Arasında Sosyal Güvenlik Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı” 26 kabul 9 ret oyuyla ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Saner: “Yurt dışından işçi getirme koşulları net”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, bu konuyla ilgili iki ülke arasında uzun süredir süren çalışmalar olduğunu ifade ederek, ülkede yurt dışından işçi getirme koşullarının çok net olduğunu anlattı.

Bu anlaşmanın ön izin koşullarını ortadan kaldırmadığını dile getiren Saner, ülkedeki iç gücü dağılımına işaret ederek, yabacı iş gücünün tarım, turizm ve inşaat sektöründe yoğunlaştığını belirtti.

 “Hiç kimse bu konuda farklı bir mevzuat aramasın” diyen Saner, ön izin zorunluluğunun ortadan kaldırılmadığını vurguladı.

“15 gün içinde tekrar meclis’e gelecek, sıkıntı kalmayacak”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner, Meclis’te tartışılan bu konunun komite aşamasında da gündeme geldiğini hatırlatarak, yurt dışından işçi temini konusundaki yasa maddesini 15 gün içinde tekrar Meclis’e getireceğini, böylece kimsenin sıkıntısı kalmayacağını dile getirdi.

“Kimse aşçı olarak gelip şoförlük yapamaz”

İşçilerin sözleşmeye göre başka bir yerde çalışıp çalışmayacağı konusuna da değinen Saner, ilgili yasa maddelerine işaret ederek, “Kimse bu ülkeye aşçı olarak gelip şoförlük yapamaz” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner de eleştirileri yapıcı bir şekilde ele aldıklarını ancak bu anlaşmanın neler getireceğini tartışmadan bir madde üzerinde durulduğunu kaydederek örneğin anlaşmanın sosyal sigortalı bir bireyin bakmakla yükümlü olduğu çocuğunun yurt dışındaki tedavisine imkân tanıdığını anlattı.

Çalışma ve ikamet izinlerinin verilmesiyle ilgili mevzuatın uygulanmaya devam edeceğini anlatan Saner, yaptıkları icraatların eleştirildiğine işaret ederek, muhalefete kendi hükümet dönemlerinde ne gibi faaliyetler yaptıklarını sordu.

Planlama ve denetleme konusundaki eleştiriye de değinen Saner, denetim konusunda başlatılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.


 

Uluçay: “İyi niyetle hareket edildi ama bürokratlar gelip geçici”

İçişleri eski bakanlarından CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, bu konuyu komitede de oraya gelen bürokratlarla da ele aldıklarını kaydederek, süreci yürütenlerin tamamen iyi niyetle hareket ettiğine emin olduğunu söyledi.

Bugün gelinen noktada uygulamada bir sıkıntı olacağını düşünmediğini ancak bürokratların gelip geçici olduğunu göz önüne almak gerektiğini dile getiren Uluçay, bu açıdan dikkatli olmak gerektiğini söyledi.

Uluçay, bu iş gücü anlaşmasının geçmişte KKTC-TC arasındaki benzer bir protokolün devamı olduğunu söyleyerek, geçmişte sürekli devrede olan Çalışma Dairesi’nin yeni protokolle devre dışı bırakıldığını dile getirdi.

Başka işte çalışma konusunda mevzuat varsa neden protokolde bunun yer alması gerektiğini soran Uluçay, protokolde yer alan işçiye iş araması için verilen ek süre gibi konular nedeniyle de ileride sorun yaşanabileceğini anlattı.

Uluçay protokolün uygulamada sıkıntı yaratabilecek hususlar içerdiğini vurguladı ve bu nedenlerle tasarıya hayır oyu vereceklerini söyledi.

Çeler: “Tasarı geri çekilsin”

TDP Milletvekili Zeki Çeler de tasarının bir tür entegrasyon olduğunu söyleyerek sorunların ortadan kaldırılması için geri çekilmesi gerektiğini kaydetti.

“Bugün geçsin de sonra mevzuatı düzeltiriz” gibi bir yaklaşımı kabul edemeyeceklerini dile getiren Çeler, “Bizim kendi vatandaşlarımıza öncelik yaratma zorunluluğumuz vardır” diyerek bu protokolün yürürlüğe girmesi halinde ülke insanının kenara itilmiş olacağı görüşünü dile getirdi.

Akansoy: “Ucuz iş gücünü yasal hale getirecekler”

İçişleri eski bakanlarından CTP Milletvekili Asım Akansoy da, Hükümetin, TC hükümeti ile imzaladığı İşgücü Anlaşması onay yasasının muhalefetin karşı oyu ile Meclisten geçtiğine işaret etti, kanun hükmündeki bu yasanın, kendinden önce yapılan tüm yasalar üzerinde olup, olumsuz etki yaratacak nitelikte olduğunun altını çizdi.

Akansoy, yasanın İş Yasası başta olmak üzere, kendi gençlerimizin iş hakkını bir şekilde ortadan kaldıracağına vuru yaparken, iş hayatındaki bürokratik engelleri aşalım aldatmacasıyla ucuz iş gücünün de yasal hale getirileceğine vurgu yaptı.

“TC'den getirilen herhangi bir işçinin aynı işyerinde farklı iş koşuna kayması da yasallaştırıldı”

“Yine iş gücü alanındaki mafyalaşmanın da önünün giderek açıklayacağı bir değişiklik de söz konusu” diyen Akansoy, TC'den getirilen herhangi bir işçinin aynı işyerinde farklı iş koluna kaymasının da yasallaştırıldığına vurgu yaptı.
“Yönetim artık planlama ve denetleme değil, onaylama makamı haline dönüştürülüyor” diyen Akansoy, gerek Komitede gerekse de Genel Kurul’da açık karşı tavır koyduklarının altını çizdi.

CTP Milletvekili Asım Akansoy, CTP milletvekilleri olarak komitelerde oldukça yapıcı bir tavır gösterdiklerini kaydetti.

Dertlerinin Türkiye’yle bir protokol imzalanması olmadığını söyleyen Akansoy, ele alınan anlaşmada çeşitli belirsizlikler olduğunu anlattı.

Planlayıcılık ve denetleyicilik unsurlarının önemine vurgu yapan Akansoy, protokolün mevzuatı ciddi anlamda sıkıntıya sokacağını söyledi.

Ülkenin ciddi anlamda bir iş gücü baskısı altına gireceğini ve planlayıcılık ve tüzüksel görevlerin kenara atılmak durumunda kalacağını anlatan Akansoy, bu konuyla ilgili yapıcı destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.

 


 

SOSYAL GÜVENLİK DE ONAYLANDI

Meclis Genel Kurulu, KKTC Hükümeti ile TC Hükümeti Arasında Sosyal Güvenlik Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı’nı da oy çokluğuyla onayladı.

Meclis Genel Kurulu toplantısında Tasarının görüşülmesinde  ilk sözü alan CTP Milletvekili  Teberrüken Uluçay tasarıya ret oyu vereceklerini dile getirdi.

Protokol’de yer alan hükümlerin yaratabileceği sorunlara değinen Uluçay,  ayrıntıların protokolde ifadelendirilmediğini söyledi.

Uluçay, ilgili yasaların düzeltilmesi halinde sıkıntıların giderilmesinin mümkün olacağını kaydetti. Uluçay, protokolün bazı maddelerinin KKTC mevzuatına  uymadığını savundu.

Onay Yasa Tasarısı’nda  Savcılık görüşünün önemli olduğunu kaydeden Uluçay, bu gibi tasarılarda Başsavcılık görüşünün Komite’ye sunulmasının  önemli olduğunun altını çizdi.

Uluçay, yasaya uygun olmayan protokol metni bulunduğunu, bunların uyumlaştırılması gerektiğine işaret etti.

SANER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner ise, yapılan anlaşmaların kötü lanse edilmesinin ciddi  haksızlık olduğunu, birkaç maddesi gösterilerek tümünün görmezden gelindiğini savundu.

Saner, söz konusu  anlaşmayla şu anda KKTC’de yaşayan vatandaşların Türkiye’ye gittiğinde tedavi görmesinin önünün açıldığını, devlet memurları, sosyal sigortalı ve çocuklarının, acil durumlarda Türkiye’deki sağlık sisteminden yararlanabileceğini belirtti.

Saner, Türkiye’de öğrenim gören askeri personel ve öğrencilerin de bundan yararlanacağını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner’in konuşmasının ardından yapılan oylamada  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İşgücü Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin(Onay) Yasa Tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi.

Bu haber toplam 2978 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler