1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. MOR KİTAPLIK OKUDUK, PEK SEVDİK!
MOR KİTAPLIK OKUDUK, PEK SEVDİK!

MOR KİTAPLIK OKUDUK, PEK SEVDİK!

MOR KİTAPLIK OKUDUK, PEK SEVDİK!

A+A-

Feminist Atölye
info@feministatolye.org

 

Erkek Akıl; Batı Felsefesinde Erkek ve Kadın
Orjinal isim: The Man of Reason 'Male' and 'Female' in Western Philosophy
Yazar: Genevieve Lloyd
Yayımlanmasından kısa bir süre sonra feminist düşüncenin klasiklerinden biri konumuna yerleşmiş, hacmiyle kıyaslanamayacak ölçüde önemli bir çalışma... Bu kez odak, verili Akıl özlemi, Batı'nın felsefi mirasının, ahlâki ve siyasi ideallerinin temellerinde yatar. İşte Lloyd, Platon'dan Descartes'a; Kant ve Hegel'den Sartre'a kadar bir dizi düşünürü ele alarak bu Akıl ideallerinin tarihsel olarak kadınlığı dışladığı ve kadınlığın kendisinin de böylesi bir dışlama süreci yoluyla oluşturulduğunu belirtiyor. Ona göre, rasyonel bilgi her zaman kadınla eşleştirilen doğa güçlerinin bir tür aşılması, dönüştürülmesi veya kontrol altına alınması olarak; kadınlık da onun aştığı, tahakküm altına aldığı şey olarak anlaşılmıştır. Kadın-erkek ayrımı felsefe geleneğinde bir değer ölçütü olarak iş görmüştür. Bu gelenekte erkeklik, düşüncenin açık ve kesin, kadınlık ise muğlak ve belirsiz biçimleriyle ilişkilendirilmiş; etkin, belirlenmiş ve düzenli "form"u temsil eden erkeğe karşı, kadın edilgen, belirlenmemiş ve düzensiz "madde"yi temsil etmiştir. Bu geleneğin akıl kavrayışlarının erkeksiliği, bütün bunları talihsiz metaforlar olarak görüp bir kenara atarak giderilemez. Bu metaforlar akıl yürütme biçimlerini oluşturucu niteliktedir. Lloyd buna karşı çözümün akla kadınsı bir alternatiif geliştirmek ya da aklın kadınsılaştırması olmadığını vurgular. Aklın soğuk ve soyut karakterine karşı duyguların sıcaklığının, evrensellik iddialarına karşı kadınların kişisel ve tikel olana gösterdikleri özenin çıkarılmasının bir işe yaramak şöyle dursun, bizatihi bu baskıcı geleneğin önemli bir bileşenini pekiştireceğini ileri sürer. Ona göre Akla yöneltilen bu eleştiriler Batı felsefe geleneğindeki çok eski bir damarla süreklilik içindedir ve bu damarın temel kaygısı da miras alınmış Akıl ideallerinin derin yapılarını düşünümsel bilinç düzeyine çıkarmaktır. Felsefeyi, felsefenin içinde kalarak eleştirmenin nasıl mümkün olduğunu merak eden ve düşünme biçimlerine nüfuz etmiş cinsiyetçilikle kolaya kaçmadan mücadele etmek isteyenlere...
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları / İnceleme - Araştırma Dizisi
Sayfa Sayısı: 158 sayfa

--------------------------------------------------

KIBRIS’IN GÜNEYİNDE TÜM AİLELERE EŞİTLİK İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti dün, uzun zamandır bekleyen, medeni birliktelik yasasını onayladı. Yasa, LGBT bireylerin (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Transeksüel) anlaşmalı birlikteliğiyle ilgili önemli düzenlemeleri içeriyor. Son onay için Temsilciler Meclisi’ne sunal yasa onaylandığı zaman, medeni birliltelik kuran çiftler, evlat edinme hakkı haricinde, evililik ilişkisinde olan bireylerin sahip olduğu koruma ve sorumluluklara sahip olabilecekler.

------------------------------------------------------

FEMA’DAN HABERLER
MAGEM ve KUİR Kıbrıs İşbirliği ile Film Gösterimi Düzenledik

14 Mayıs, Perşembe günü Mağusa MAGEM’de “İda” filmini izleyip film ile ilgili tartışma-söyleşi gerçekleştirdik.  Film kısaca, 1960'lı yılların Polonya'sında inanç ve din kavramlarını tutkuyla keşfeden ve kendini Tanrı'ya adayarak rahibe olmaya karar veren Anna'nın hikayesini ele alıyor. Genç kadın, yıllardır hazırlığını yaptığı rahibelik yemini etmeye çok az bir süre kala ailesiyle ilgili büyük bir sırra vakıf olur. Polonya'daki Nazı İstilası sırasında tüm ailesini kaybeden Anna, parçaları birleştirip yıllardır kurduğu hayalin sona erişine tanık olur. İnandığı ve savaştığı değerler bilmediği geçmişinin ortaya çıkmasıyla değişime uğradığında, Anna kendini büyük bir boşluğun tam ortasında bulur.
İlginin yoğun olduğu film gösteriminde, genç bir kadının geçmişle yüzleşmesi ve savaşın, çatışmaların kadının hayatı üzerindeki derin etkileri ile ilgli keyifli bir sohber gerçekleşti.

--------------------------------------------------------

LEFKOŞA’DA “HOMOFOBİ, BİFOBİ VE TRANSFOBİ KARŞITI” YÜRÜYÜŞ
“ADSIZ” ETKİNLİK

Kuir Kıbrıs öncülüğünde düzenlenen “ADSIZ Etkinlik” özelde cinsiyet ve cinsel kimliklerin, genelde ise tüm kimlik farklılıklarının birlikte kutlanabildiği bir mekan yaratmak adına yapılacak bir sokak buluşmasıdır. Etkinlikler, Kuğulu Park'tan (Girne Kapısı yanı) Lefkeliler Hanı'na (Büyük Han arkası) doğru devam edecek olan “Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş” ile başlayıp Lefkeliler Hanı ve çevresinde, müzik, forum, sokak oyunları gibi etkinliklerle devam edecek.
Cinsel, sınıfsal, etnik, inançsal, vücutsal yapabilirlik ve yaş kimliklerimizin zenginliğinden yola çıkarak, ayrımcılık ve şiddete karşı olan herkesin sokağa sahip çıkarak bir arada eğlenebilecekleri bu etkinliğin adını önceden belirleyerek kalıplaştırmak yerine, “ADSIZ Etkinlik” olarak tanımlamak tercih edildi.

ADSIZ etkinlik, müzik, açık pano, sokak oyunları ve küçük grup sohbetleri aracılığıyla katılımcıların kaynaşma ve aktif katılımının destekleneceği etkinlikler yanında, katılımcıların getireceği oyunlar veya alanda geliştirilecek toplu oyunların da cesaretlendirildiği bir buluşma olarak kurgulanmıştır. Kuir Kıbırs, hep birlikte var edip eğleneceğimiz bu gün için herkesi 16 Mayıs Cumartesi saat 16:00’da Lefkoşa Kuğulu Park’ta buluşmaya davet ediyor.

Bu haber toplam 1447 defa okunmuştur
Gaile 318. Sayısı

Gaile 318. Sayısı