1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Michel Foucault
Michel Foucault

Michel Foucault

Michel Foucault

A+A-

Cansu Nazlı
cansunazli@yahoo.com


“Suç işleme eğiliminin olayların akışının bir parçası olduğunu düşünmek, kuşkusuz, on dokuzuncu yüzyılda burjuva düşüncesinin kinik zekasının da bir parçasıdır. Burjuvazinin aptal olduğunu ve erdemlilik tasladığını hayal etmek için Baudelaire kadar naif olmak gerekir. Burjuvazi zeki ve kiniktir. Bunu anlamak için burjuvazinin kendi hakkında, dahası, başkaları hakkında söylediklerini okumak yeterlidir.
Suç işleme eğiliminin olmadığı bir toplum on sekizinci yüzyıl sonunda hayal edildi. Ardından, poff! Suç işlemeye eğilimlilik öyle faydalıydı ki; bu eğilimin olmadığı bir toplum kadar aptalca ve sonuçta tehlikeli bir şey hayal edilemiyordu. Suç işleme eğilimi yoksa polis de yoktur. Polisin varlığını, polis denetimini toplum için kabul edilir kılan şey suç işleme eğilimi olan kişiden duyulan korku değilse nedir? Olağanüstü büyük bir kazançtan söz ediyorsunuz. Pek yakın dönemde ortaya çıkan, bunca rahatsız edici bu polis kurumu ancak bu sayede aklanabilir. Bizim silah taşıma hakkımız yokken, bize kimlik soran, kapımızın önünde aylak aylak dolaşan üniformalı, silahlı bu insanlarını varlığını kabul ediyorsak, suç işleme eğilimindeki bu kişiler olmasaydı bu nasıl mümkün olabilirdi?
Suç işleme eğilimindeki kişilerin ne kadar çok sayıda ve tehlikeli olduklarını bize anlatan makaleler gazetelerde her gün karşımıza çıkmasaydı polisin varlığını nasıl kabul ederdik?” M. Foucault, İktidarın gözü.

Bu haber toplam 1630 defa okunmuştur
Gaile 216. Sayısı

Gaile 216. Sayısı