1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Maliye Bakanı Serdar Denktaş “güneyi” suçladı
Maliye Bakanı Serdar Denktaş “güneyi” suçladı

Maliye Bakanı Serdar Denktaş “güneyi” suçladı

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş “güneyi” suçladı: “Kıbrıslı Rumların süreci 4 ay boyunca dondurdu”

A+A-

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş “güneyi” suçladı: “Kıbrıslı Rumların süreci 4 ay boyunca dondurdu”

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, bankacılık sektörü ve Avrupa standartları ile uyum çalışmaları konusunda hükümete yaptığı çağrıyı eleştirdi, AB süreciyle ilgili sürecin Kıbrıslı Rumlar tarafından dondurulduğunu iddia etti. Denktaş, “Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinde de bulunan, “Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Hükümet’e bankacılık sektörü ile ilgili mevzuatın Avrupa Standartları ile uyumlaştırma çalışmalarına destek olması çağrısında bulundu” başlıklı açıklamasını üzüntüyle okuduğumu; konunun hassasiyeti ve öneminden dolayı hiçbir şekilde bir polemiğe girmek istemememe rağmen, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından aşağıdaki açıklamayı halkımızın bilgisine getirmem elzem olmuştur” diyerek şunları kaydetti:

 

 

Sayın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 10 Mayıs 2017 tarihinde, Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinde de bulunan, “Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Hükümet’e bankacılık sektörü ile ilgili mevzuatın Avrupa Standartları ile uyumlaştırma çalışmalarına destek olması çağrısında bulundu” başlıklı açıklamasını üzüntüyle okuduğumu; konunun hassasiyeti ve öneminden dolayı hiçbir şekilde bir polemiğe girmek istemememe rağmen, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından aşağıdaki açıklamayı halkımızın bilgisine getirmem elzem olmuştur.

KKTC Bankalarının mali yapılarının araştırılmasıyla ilgili söz konusu çalışma Sayın Akıncı ve Rum lider tarafından oluşturulan iki toplumlu “Ekonomi Çalışma Grubu” tarafından başlatılmış ve ortaya çalışma ile ilgili bir taslak çıkarılmıştı.

Taslak çalışmanın 2016 yılı sonlarına doğru bilgimize getirilmesine müteakip, KKTC Bankaları hakkındaki hassas bilgilerin Kıbrıs Rum tarafıyla hiçbir şekilde paylaşılamayacağını açıklayarak bu çalışmayı KKTC’nin yapabileceğini kamuoyuna duyurmuştum.

Bu açıklamama müteakip 28 Kasım 2016 tarihinde ziyaretime gelen BMGS Kıbrıs Özel Temsilcisi Sayın Espen Eide ve ekibiyle yaptığım görüşmede konuyla ilgili hassasiyetlerimizi aktararak, söz konusu çalışmaya kesinlikle karşı olmadığımızı, aksine bizim de bu çalışmaya ihtiyacımız olduğunu, sorunun hassas bilgilerin Rum tarafı ile paylaşılacak olmasından kaynaklandığını aktardım.   

Sayın Eide ve ekibi kaygılarımızı ve hassasiyetlerimizi dikkatle dinleyerek, bu konuları güvence altına alacak bir modelin geliştirilebilme olasılığı üzerinde durdular. Kendilerine bununla ilgili görüş ve önerilere açık olduğumuzu belirttim.

Bu görüşmeye müteakip BM ekibinin tavsiyesi ile 2 Aralık 2016 tarihinde IMF Temsilcisi ile de konuyla ilgili kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdim.

Yine BM ekibinin önerisi üzerine Avrupa Komisyon temsilcileriyle de bu konuyu görüşmeyi kabul etmeme rağmen, söz konusu temsilcilerle görüşme Komisyon yetkililerinden kaynaklanan nedenlerle gerçekleşmemiştir.

9 Aralık 2016 tarihinde ise ABD Büyükelçisi ziyaretime gelerek, ülkesinin bu konuda ayırmış olduğu rezervi olduğunu bilgimize getirmiş ve çalışmayı finanse edebileceklerini belirtmişti.

ABD Büyükelçisi Sayın Doherty ile yapmış olduğumuz verimli görüşme sonrasında, Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi Başkanı Sayın Kudret Akay’ı,  görüşülen konuyla ilgili olarak tüm taraflarca kabul edilebilecek yeni bir çalışma modalitesi geliştirmesi için görevlendirdim.

Sayın Akay’ın bilgim dahilinde BM, IMF, AB ve ABD yetkilileriyle yapmış olduğu görüşmeler sonrasında ortaya çıkan yeni bir çalışma modelini Cumhurbaşkanlığının bilgisine getirerek 20 Aralık 2016 tarihinde BM’ye ilettik.

Özetle konunun tarafımızca ele alınmasını müteakip 3 hafta içerisinde ilgili tüm taraflarla arka arkaya görüşmeler gerçekleştirilip tüm taraflarca kapsamlı olduğu kabul edilen önerimizi BM’ye sunduk.

20 Aralık 206 tarihinde BM’ye iletilen görüşlerimize 4 ay süreyle yanıt almadık.

Kıbrıs Rum tarafı 4 ay müddetçe konuyu askıda tutmuş, oyalamış ve önerilerimize ne olumlu ne de olumsuz bir görüş bildirmişlerdir.

Nisan 2017 başlarında ise Sayın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Anastasiadis’in önerilerimizi kabul ettiği bilgisini tarafıma aktarmıştır.

12 Nisan 2017 tarihinde BMGS Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Eide ve ekibi ile yapmış olduğum görüşmede Sayın Eide yapıcı önerilerimiz nedeniyle teşekkürlerini sunarak,  Kıbrıs Rum tarafının önerilerimizi kabul ettiğini ve konu üzerine çalışmaları geliştirdiğimiz yöntemle artık devam ettirebileceğimizi bizlere teyit etmişti.

Olayların kronolojik gelişmesi yukarıda anlattığım şekilde olmasına rağmen; Kıbrıslı Rumların süreci 4 ay boyunca dondurduğu ortadayken Sayın Cumhurbaşkanımızın hükümetimizi gecikmelerden dolayı suçlamasına anlam veremedim.

Konu ile ilgili olarak gelinen bu aşamadan sonraki gelişmeleri de gerekli olduğu takdirde yine kamuoyu ile paylaşacağımı bilginize getiririm.

Bu haber toplam 3691 defa okunmuştur
İlgili Haberler