1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Kırsal kesim'e RESMEN İTİRAZ!
'Kırsal kesim'e  RESMEN İTİRAZ!

'Kırsal kesim'e RESMEN İTİRAZ!

Kamuoyunda günlerdir yankılanan ‘kırsal kesim arsa’ tartışmaları hem yargıya taşınıyor, hem de dağıtımlara itirazlar sürüyor.

A+A-

Yeşilyurt Muhtarı, hak sahipliği belgelerinin iptal edilmesi için İçişleri Bakanlığı’na talepte bulundu.

İçişleri Bakanlığı’nda ise Sosyal Konut Birimi Müdürü Doğan Şah’ın görevden alındığına dair iddialar var, yetkili makamlar bu bilgiyi doğrulamıyor.

Mutluyaka köyünde konu yargıya taşınıyor

Fehime ALASYA

Çok tartışılan ve bölgede çıkan arbede ile gündemin birinci sırasına yerleşen kırsal kesim arsaları konusunda itirazlar resmileşti. Yeşilyurt Muhtarı dağıtılan arsalarla ilgili hak sahipliği belgelerini iptalini isteyerek, yeniden değerlendirilmesini talep etti. Mutluyaka köyünde ise haksızlığa uğradığını iddia eden bazı kişilerin konuyu yargıya taşımaya hazırlandığı öğrenildi.  

Sosyal Konut Birimi Müdürü Doğan Şah’ın görevden alındığı iddia edildi ancak İçişleri Bakanı Özel Kalem Müdürü Muslu Akgüney, “Öyle bir şey yok, Doğan Bey görevinin başındadır” diyerek bu iddiaları yalanladı.

Kimi bölgelerde İKAMETGAH talep edilmedi, kiminde Muhtarın müracaat sahiplerini tanımıyor…

Son günlerde kamuoyunun gündeminden düşmeyen kırsal kesim arsa dağıtımlarında, vatandaşlar tarafından hakkı olmadığı halde mal sahibi yapılan kişilerin olduğu iddia edilmiş, birçok bölgeden yapılan haksızlıklar dile getirilmişti.

Seçim yasaklarına günler kala alelacele yapıldığı ifade edilen arsa dağıtımlarında kimi bölgelerden ikametgâh belgesi talep edilmediği, kimi bölgelerde ise muhtarın müracaat sahiplerinin kim olduğundan haberdar olmadığı görüldü.

 İlk şart KKTC vatandaşı olmak

Kırsal Kesim Arsa Hak Sahipliği İçin Aranan Niteliklere göre ilk şart kişinin KKTC vatandaşı olması yer alıyor.  

İkinci olarak ise  “20 yaşını doldurmuş olmak veya 20 yaşından küçük olması durumunda evli olmak” şartı aranırken, bu maddeler arasında  “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde ikamet etmek” de yer alıyor.

Puanlama nasıl yapılıyor?

Öte yandan Kırsal Kesim Arsa Hak Sahipliği İçin Aranan Niteliklerde ‘İkametgah’ zorunluluğu aranmaması, kişilerin istediği bölgede hak iddia edebileceği anlamına geliyor.

Kişi arsa almak için o bölgede yaşamıyor olsa da hak talep edebiliyor, köy kökenli olması şartı aranmıyor.

Fakat buna karşın “Hak Sahipliğinde Sıralama” maddeleri ise hak talep edenler arasında yapılan puanlama yani “öncelikler tüzüğü” devreye girmesi gerekiyor.

Öncelikler tüzüğünde yer alan maddelerde ise talepte bulunan kişiler, 100 puan üzerinden numaralandırılarak, toplamda en yüksek puana sahip olan öncelikli olarak hak kazanıyor.

“Hak Sahipliğinde Sıralama” maddelerine göre ilk sırada “Arsanın tesis edileceği yerleşim yeri veya yöresinde ikamet etmesi” yer alırken, bu maddeler arasında iş, gelir seviyesi, ailevi durum ve ailesinin adına kayıtlı taşınmaz malların azlığı gibi dokuz madde yer alıyor.

Tüm bu durumların incelenmesinin ardından ise alınan puan derecesinde kişinin hak kazanıp kazanmadığı belli oluyor.

Yasa ve tüzük ne diyor?

İlgili YASA ve TÜZÜK, dağıtılan kırsal kesim arazilerinde birçok usulsüzlük yaşandığı iddialarını kuvvetlendiriyor.

63/2007 Konut Edindirme Yasası’ndaki Kırsal Kesim Arsa Hak Sahipliği İçin Aranan Nitelikler ve Hak Sahipliğinde Sıralama maddelerindeki yasaların yanında tüzükte yer alan yedinci maddedeki toplam altı şık ile Kırsal Kesim arsalarında hak sahibi olabilecek kişiler belirtiliyor.

Son 1 yılda 31 köyde toplam 1101 ‘gence’ kırsal kesim arazisi dağıtımı yapılırken, Kırsal Kesim Arsa Hak Sahipliği için “Hak Sahipliğinde Sıralama (puanlama)” maddelerinin izlenip izlenmediği merak konusu olurken, haksızlığa uğradığını iddia eden kişiler tarafından bu dağıtımların ‘yangından mal kaçırırcasına’ yapıldığı yorumlanıyor…

Yeşilyurt Muhtarı’ndan ‘İPTAL’ dilekçesi

Yeşilyurt’taki arsa dağılımıyla ilgili, Lefke Kaymakamlığına bu listenin yeniden incelenmesiyle için dilekçe verdiğini belirten Yeşilyurt Muhtarı Ahmet Özüdoğru, ‘haksız dağıtım’ için inceleme istedi.

Özüdoğru, İçişleri Bakanlığı’na yaptığı dilekçede detaylı inceleme yapılmadan arsa dağıtıldığı ve bu durumun köy halkı arasında huzursuzluğa neden olduğunu belirtirken, hak sahipliği belgelerini iptalini isteyerek, yeniden değerlendirilmesini, talep etti.

Arsa dağıtımı sırasında yaşanan arbede ile gündeme gelen Yeşilyurt’ta, o bölgede yaşamayan, hiçbir bağlantısı olmadan kırsal kesim arsası için hak kazanan isimler olduğu belirtilirken, Özüdoğru, kimlerin hak sahibi olduğuyla ilgili bir listenin kendisinde bulunmadığını ifade etti.

 

Bu haber toplam 5456 defa okunmuştur
İlgili Haberler