1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kiprianu: “Fırsat penceresi oluştu, değerlendirilmelidir”
 Kiprianu: “Fırsat penceresi oluştu, değerlendirilmelidir”

Kiprianu: “Fırsat penceresi oluştu, değerlendirilmelidir”

Kiprianu Anastasiadis’i Akıncı’nın seçilmesiyle oluşan fırsat penceresini değerlendirmeye davet etti

A+A-

 

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’e, “Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs Türk toplumu liderliğine seçilmesini ardından oluşan fırsat penceresini değerlendirmesi” çağrısında bulundu.

Fileleftheros gazetesine konuşan Kiprianu, Akıncı’nın seçilmesi ve Kıbrıs sorunuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kuzey Kıbrıs’taki seçimlerle ilgili bir soru üzerine, bir devrilişin olduğunu savunan Kiprianu, ancak sevinçten de bulutlara uçmadıklarını ifade etti.

Türkiye’nin Kıbrıs sorununda belirleyici rol oynadığının bilindiğini ve Akıncı’ya dişlerini gıcırdatmaya başladığını iddia eden Kiprianu, diğer taraftan Kıbrıslı Türklerin, ezici bir çoğunlukla çözüm yanlısı olan bir lideri seçmelerini görmezden gelmemeleri gerektiğini vurguladı.

Kiprianu, Kıbrıs Türk toplumu lideri her kim olursa olsun bunun bir öneminin olmadığı, çünkü eninde sonunda karar verenin Türkiye olduğu yönündeki değerlendirmenin yanlış olduğunu belirterek, “Talat ile Hristofyas arasında varılan, ancak Eroğlu tarafından reddedilen önemli uzlaşılar var” iddiasında bulundu.

Bir başka soruya karşılık verdiği yanıtta Akıncı’nın seçilmesinin umut yaratmak için yeterli ancak, Kıbrıs sorununu çözmek için tek başına yeterli olmadığı yönünde görüşünü dile getiren Kiprianu, Kıbrıs sorununun iç boyutlarında anlaşma sağlamanın daha kolay olacağını belirterek, büyük soru işaretinin, (Akıncı’nın) Türkiye’nin rızası olmadan objektif olarak çok bir şey yapamayacağı uluslararası boyutla ilgili olduğunu savundu.

Kiprianu, “Türk ordusunun ve yerleşiklerin ayrılması ile garantilerle ilgili anlaşma konusunda karar almaya çağrılanın ve bunu uygulayacak olanın Türkiye olduğunu” ileri sürdü.

Anastasiadis’in, iyi hazırlanması ve görüşmelere Kıbrıs sorununun çözüm ilkelerine dayanan ve uzlaşılan çerçeveye dayanan müzakere tezleriyle gitmesi gerektiğini de ifade eden Kiprianu, bunların aynı zamanda esnek ve Kıbrıs Rum tarafının çözüme gitme yönündeki iyi niyeti konusunda ikna edici nitelikte olması gerektiğini belirtti.
 

Kiprianu ayrıca, Yunanistan’ın, garantörlük haklarından feragat etmeye hazır olmasının doğru yönde hareket olduğunu söyledi. TAK

Bu haber toplam 1583 defa okunmuştur