1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Kimsesiz' kurs!
'Kimsesiz' kurs!

'Kimsesiz' kurs!

Lefkoşa Arabahmet Cami’de yaz döneminde Kur’an kursları için ‘isimsiz’ açık çağrı yapıldı.

A+A-

Lefkoşa Arabahmet Cami’de yaz döneminde Kur’an kursları için ‘isimsiz’ açık çağrı yapıldı. İmamı bulunmayan caminin girişine asılan bir yazıda kuran kurslarına alenen katılım çağrısı yapıldı ancak hiçbir kurum kursu sahiplenmedi "Bizim kursumuz başlamadı" dedi.

Caminin giriş kapısına ve bahçe demirlerine asılan yazıda, kuran kurslarının hafta içi saat 9.30’da başlayacağı açıkça duyuruldu. Beyaz bir kartona el yazısıyla yazılan duyuruda; “Yaz Kur’an kurslarımız başlamıştır. Hafta içi 9.30’da talebeleri camiye bekliyoruz” denildi.

DİN İŞLERİ: BİLMİYORUZ… Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Din İşleri Başkanı Talip Atalay, Arabahmet Cami’sinde şuanda imam bulunmadığını belirterek, “Yaz Kur’an kursları” ibaresinin başkanlığa ait bir ifade olmadığını bu yazının kime ait olduğunu bilmediklerini açıkladı.

EĞİTİM BAKANLIĞI: OKULLARDA HENÜZ BAŞLAMADI…  Eğitim Bakanlığı’ndan YENİDÜZEN’e yapılan açıklamada ise okullarda düzenlenen yaz kurslarının henüz başlamadığı belirtilerek, camilerin Vakıflar İdaresi’ne bağlı olduğu gerekçesiyle kuran kurslarıyla ilgili konunun Başbakanlığa iletileceği açıklandı.

Didem MENTEŞ

Lefkoşa Arabahmet Cami’de yaz dönemine yönelik Kur’an kursları için açık çağrı yapıldı. Caminin giriş kapısına ve bahçe demirlerine asılan yazıda, kuran kurslarının hafta içi saat 9.30’da başlayacağı alenen duyuruldu.

Beyaz bir kartona el yazısıyla yazılan duyuruda; “Yaz Kur’an kurslarımız başlamıştır. Hafta içi 9.30’da talebeleri camiye bekliyoruz” denildi.

Yazının üzerinde hiçbir isim ve imza bulunmaması ise dikkat çekerken, Din İşleri Başkanlığı “Yaz Kur’an kursları” ibaresi bize ait ifade değil” dedi.

Eğitim Bakanlığı ise camilerin Vakıflar İdaresi’ne bağlı olduğu gerekçesiyle topu Başbakanlığa attı.

 

Bakanlık “yaz dönemi din kursları başlamadı”, Başkanlık “din kursları dün başladı”

Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Din İşleri Başkanı Talip Atalay, Arabahmet Cami’sinde şuanda imam bulunmadığını belirterek, “Yaz Kur’an kursları” ibaresinin başkanlığa ait bir ifade olmadığını bu yazının kime ait olduğunu bilmediklerini açıkladı.

Atalay, Başkanlığın sadece 8 yıldır Eğitim Bakanlığı ile oluşturulan program çerçevesinde yürütülen yaz dönemi din kursları olduğunu ve bu kursların dün itibariyle başladığını vurguladı.

Eğitim Bakanlığı’ndan YENİDÜZEN’e yapılan açıklamada ise okullarda düzenlenen yaz kurslarının henüz başlamadığı belirtilerek, camilerin Vakıflar İdaresi’ne bağlı olduğu gerekçesiyle kuran kurslarıyla ilgili konunun Başbakanlığa iletileceği açıklandı.

 

İsimsiz çağrı!

Lefkoşa Arabahmet Cami’de yaz dönemi yapılacak kuran kurslarına açık çağrı yapılması dikkatlerden kaçmadı. Geçtiğimiz senelerde Lefkoşa Haydarpaşa Cami’de düzenlenen kuran kurslarının gizli kapaklı oluşunun yansıra bu yaz Arabahmet Cami’de düzenlenecek kuran kurslarının yazıyla alenen duyurulması dikkat çekti.  El yazısıyla yazılan duyuruda, Kur’an kursunun kim veya kimler tarafından düzenlendiğinin belirtilmemesi akıllarda soru işareti bıraktı.

 

YENİDÜZEN 2016’da kursları görüntülemişti

Hatırlanacağı YENİDÜZEN, Ağustos 2016’da Turizm Bakanlığı’nın tam karşısında bulunan Haydarpaşa Cami’ye girerken görülen, örtülü ve takkeli çocukların, içeride kurulan masalar üzerinde Kur’an dersi aldığını görüntülemişti.

O dönem Din İşleri Başkanlığı haricinde bu tür faaliyetler gerçekleştirmek isteyenleri sınırlayan bir yasa olmadığını vurgulayan Din İşleri Dairesi Başkanı Talip Atalay, mevcut yasalar çerçevesinde cami ve diğer mekanlar dışında gerçekleştirilecek herhangi bir dini faaliyet için izin alma zorunluluğunun da olmadığını aktarmıştı.

Öte yandan Lefkoşa’da Hardarpaşa Camisi’nde verilen ve kamuoyunda tartışmaya neden olan Kur’an kurslarının Din İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘yaz kursları’ adı altında 1’i TC Lefkoşa Büyükelçiliği kanalıyla görevlendirilen 4 kişi tarafından verildiği ortaya çıkmıştı.


Atalay: “Kur’an kursları ibaresi Başkanlığa ait ifade değil”

Din İşleri Başkanı Talip Atalay, Arabahmet Cami’sinde şuanda imam bulunmadığını belirterek, “Yaz Kur’an kursları” ibaresinin başkanlığa ait bir ifade olmadığını açıkladı. Düzenlenecek Kur’an kursunun Başkanlık ile ilgisi olmadığını aktaran Atalay, Başkanlığın sadece 8 yıldır Eğitim Bakanlığı ile oluşturulan program çerçevesinde yaz dönemi verilen din kurslarının yapıldığını belirtti.

Atalay, “din kursları bugün (dün) itibariyle başladı ve 1 ay süreyle devam edecek. Tüm camilerde yapılacak. Belli okullarda hafta 1 gün talep olmasıyla yapılacak. 8 yıldır Eğitim Bakanlığı ile oluşturduğumuz program çerçevesinde yürütülen derslerdir, bunun haricinde yeni bir şey yok. 8 yıldır okullarda ve camilerde din kursları veriliyor. Eğitim Bakanlığı’na bilgileri ilettik.

Arabahmet Cami’deki olayla ilgili de “Kur’an kursları” ibaresi bize ait değil. Bu camide Türkiye görevlisi vardı o gitti. Yazının bizler tarafından yazılmasına imkan yok. Din İşleri Başkanlığı’nın böyle bir yazıya ihtiyacı yok. Yazılabilir, söylene de bilir. Şu şekilde yazılsaydı anlamlı olurdu; “dini bilgilerle ilgili yaz kursları başlamıştır” gibi bir şey olurdu. Çünkü adada Kur’an kursu kavramı başka bir kavramdır, kuran kursu kavramı yok. Kıbrıs’ta bilinen tarzda kuran kursu yok. Şuanda Başkanlığın gerçekleştirdiği Eğitim Bakanlığı’nın bilgisinde olan dini eğitim yaz kursları veriliyor. Öğrencilere teorik olarak verilen kurslar olup, camilerde de cami adabıyla ilgili temel bilgiler veriliyor” dedi.


yeniduzen-satin-aliniz-562.jpg

Bu haber toplam 3476 defa okunmuştur
İlgili Haberler