1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Kıbrıs’ın Tarihine Tren Yolculuğu
Kıbrıs’ın Tarihine Tren Yolculuğu

Kıbrıs’ın Tarihine Tren Yolculuğu

Trenlerle ilgili 40 adet fotoğraf gösterimi yapan Mehmet Altuner,14 yaşında trenlerde çalışmaya başlayan Hüseyin Dinçyürek’in son tren yolculuğu, rayların sökülmesi ve trenin şu andaki yerine konmasını anlattığı video görüntüsünü paylaştı.

A+A-

 

Gazimağusa Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen “Kıbrıs’ın geçmişinde Tren Yolculuğu” etkinliği önceki akşam saat 19.00’da Buğday Camii’nde yapıldı. Trenlerle ilgili 40 adet fotoğraf gösterimi yapan Mehmet Altuner,14 yaşında trenlerde çalışmaya başlayan Hüseyin Dinçyürek’in son tren yolculuğu, rayların sökülmesi ve trenin şu andaki yerine konmasını anlattığı video görüntüsünü paylaştı. Kıbrıs’ta ilk tren seferlerinin 1905’te başladığını ve 1951 yılına kadar devam ettiğini, Mağusa’dan başlayıp Lefke’ye ve Evrykhou’ya kadar uzanan tren rayı olduğu aktaran Altuner, rayların 1905’ten 1916’ya kadar Mağusa-Lefkoşa arası, 1916’dan sonra Güzelyurt’a kadar daha sonra ise Evrykhou’ya kadar uzatıldığını söyledi.

Altuner, 21 Ekim 1905 yılında başlayan ilk seferin Lefkoşa ve Mağusa olmak üzere 2 sefer olarak düzenlendiğini, trenlerin Mağusa Lefkoşa arasındaki mesafeyi 2 saatte kat ettiğini söyledi. Lefkoşa’dan gelen tren Larnaka yolu istikametinden seyrederek, şimdiki İtimat’in oradan 200 metrelik tünele girip eski hastanenin yanından yeryüzüne çıktığını anlatan Altuner, limana gidip Otello Kalesi’nin yanındaki kapıdan surlar içine girdiğini ve geri döndüğünü ifade etti. Altuner, rayların sökülerek bir İtalyan şirketine satıldığını, Kaymaklı’nın güneyinde Kıbrıslı Rumların 1 km.’lik rayları sembolik olarak koruduğunu belirtti. YD

Bu haber toplam 2244 defa okunmuştur