1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kıbrıs sorununa müdahale istenecek
Kıbrıs sorununa müdahale istenecek

Kıbrıs sorununa müdahale istenecek

Yunanistan, Kıbrıs sorununa daha etkin müdahil olmaları için AB ve ABD’ye yönelik girişim başlatmaya hazırlanıyor

A+A-

 

Yunanistan, Kıbrıs sorununa daha etkin müdahil olmaları için AB ve ABD’ye yönelik girişim başlatmaya hazırlanıyor.

Politis, “AB ve ABD’yle Flört – Samaras-Anastasiadis Anlaşmazlık Karşısında Koordinasyon Kararı Aldılar” başlıkları altında verdiği haberinde, Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Yunanistan’ın başkenti Atina’ya gerçekleştirdiği ziyarete geniş yer verdi.

Gazete, Anastasiadis ve Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın dün, iki ülkenin dışişleri bakanlarının da hazır bulundukları geniş bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri ve “anlaşmazlığı” ele aldıklarını yazdı.

Habere göre görüşmede Anastasiadis ve Samaras, Yunanistan’ın AB, ABD ve Türkiye’ye yönelik, “Kıbrıs müzakerelerinde Türkiye’nin daha yapıcı bir tutum sergilemeye ikna edilmesi” yönünde bazı girişimler üstlenmesi konusunda anlaşmaya vardılar.

AB Komisyonu’nun yeni Başkanı seçilen Jean-Claude Juncker’in gelecek hafta Yunanistan’a ziyaret gerçekleştireceğini vurgulayan gazete, bu ziyaret sırasında Yunanistan’ın, AB’nin Kıbrıs sorununa daha etkin müdahalesini talep edeceğini belirtti.

Gazete, Yunanistan’ın ayrıca, NATO’nun 4-5 Eylül tarihlerinde Galler’de gerçekleştirilecek ve ABD Başkanı Barak Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden’in de katılacakları toplantısında da Kıbrıs sorununu gündeme getirmeyi taahhüt ettiğini vurguladı.

Anastasiadis ve Samaras ayrıca, bölgede önemli bir istikrar faktörü olabileceğini göstermek amacıyla, Güney Kıbrıs’ın İsrail ve Mısır’la ilişkilerini güçlendirmesi kararını aldılar.

Gazete, Samaras ve Anastasiadis’in görüşme sonrasında yaptıkları açıklamalarda ise, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde mevcut “anlaşmazlığa” değindiler.

Habere göre Samaras açıklamasında, şu ana kadarki Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde, üzerinde uzlaşı bulunmayan gerek özlü gerekse diğer birçok konuda görüş ayrılıklarının devam ettiği ve yakınlaşma olmadığını söyleyebileceğini belirtti.

Örnek olarak, AB normlarının uygulanması konusunu gösteren Samaras, Kıbrıs Türk tarafını, “Anastasiadis’in, Güven Yaratıcı Önlemlere ilişkin çok önemli önerilerini önemsiz gösterme ve önemli konularda yapıcı müzakere etmeyi reddetmekle” suçladı.

“Ortak açıklamaya sadık kalınsın”

Güney Kıbrıs Başkanı Anastasiadis de açıklamasında, Kıbrıs Türk tarafını eleştirdi ve “karşılaşılan zorluğun, Kıbrıs Türk tarafının gerek Ortak Açıklama gerekse propaganda çerçevesinde ima ettikleri çerçevesinde girdiği taahhütleri yerine getirmemesinden kaynaklandığını” öne sürdü.

Anastasiadis, “Atina ve Lefkoşa olarak, müzakerelerin devam etmesi ve buna paralel olarak da, Kıbrıs Türk tarafına, Kıbrıs Rum tarafını koruyan ve Kıbrıs’ın AB kimliği için kalkan teşkil eden ortak açıklamaya sadık kalması için baskı yapılmasında hemfikir olduklarını” vurguladı.
Gazete, Anastasiadis’in Atina temaslarını bugün de sürdüreceğini ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ve Yunan siyasi partileriyle bir araya geleceğini belirtti.
Fileleftheros gazetesi ise haberini, “AB ve ABD’den Yardım Eli – Atina ve Lefkoşa’dan Kıbrıs
Sorununda Koordinasyon – Müzakerelerde Hiç Yakınlaşma Yok – Partiler Görüşülmesi Gereken Konuları Hatırlatıyorlar” başlıkları altında verdi.

Gazete, Anastasiadis’in önceki günden beridir Atina’da gerçekleştirdiği temaslara ilişkin bazı Rum siyasi partilerin açıklamalarına yer verdi.

Haber göre, KS EDEK Başkan Yardımcısı Kostis Evstatiu dün konuya ilişkin açıklamasında, Anastasiadis ve Samaras’ın “Türk uzlaşmazlığı yüzünden müzakerelerde görüş ayrılığı bulunduğunu tespit etmelerini olumlu bir gelişme olarak” nitelendirdi ve ortak strateji belirlenmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris, Anastasiadis-Samaras görüşmesinin, Kıbrıs sorununun AB normları temelinde çözüleceği ve “Münhasır Ekonomik Bölge” konularının Güney Kıbrıs’ın egemenlik konusu olduğuna ilişkin karar alınması gerektiğinden, önemli olduğunu savundu.
Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
Alithia: “Atina-Lefkoşa AB’yi Değerlendirmede Uzlaştılar”.
Haravgi: “Türkiye’ye Nüfuz Etmesi İçin Batıya Açılım”.
Simerini: “Ortak Çok Cepheli Faaliyetler – Lefkoşa ve Atina Müzakerelerde Anlaşmazlık Tespit Ettiler”.

Bu haber toplam 1285 defa okunmuştur