1. HABERLER

  2. HABERLER

  3.  Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı:  “8 Haziran için hazırız”
 Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı:  “8 Haziran için hazırız”

 Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı:  “8 Haziran için hazırız”

Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı 8 Haziran'dan itibaren belirli kişilerin karşılıklı geçişlerine izin vermeye hazır olduklarını açıkladı: “İlk geçişte 72 saat öncesine kadar geçerli olan testin sonucunun olumsuz çıktığına ilişkin bir belge sunulmalı"

A+A-

Kuzey ile güney arasındaki geçişlerle ilgili Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı açıklama yaptı.

Açıklamada güneyin,  belirlenen kişilerin belli şartlarda geçişlerine 8 Haziran’dan itibaren hazır olduğu duyuruldu.

Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı açıklamasında 8 Haziran’dan itibaren hangi kategorideki kişilerin geçişlere başlayacağına dair bilgiler de belirtildi. Buna göre bakanlık “ilk geçişte 72 saat öncesine kadar geçerli olan bir testin sonucunun olumsuz çıktığına ilişkin bir belge sunulması şartıyla” şu kategorideki kişilerin karşılıklı geçişlerine izin vermeye hazır olduğunu belirtti:

 

1. Kıbrıslı Türk çalışanlar. 

2. Daimi ikametgâhı Tillirya bölgesindeki Pirgo köyünde olan ve Lefkoşa’da çalışan Kıbrıslı Rum çalışanlar.

3. Güneyde bulunan okullarda veya akademik kuruluşlarda okuyan ve sadece Ledra Palas barikatından geçecek olan Kıbrıslı Türk öğrenciler/ üniversite öğrencileri.

4. Daimi ikametgâhı kuzeyde olan ve yeniden yerleşen Kıbrıslı Rumlar ve Maronitler.

5. Kuzeyde ikamet eden ve Kıbrıs Bankası Onkoloji Merkezi’nden, Nöroloji ve Genetik Enstitüsü’nden ve özgür bölgede bulunan diğer Kamu Hastanelerinden veya Özel Kliniklerden ilaç ve tedavi alan Kıbrıs vatandaşları.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis ile Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı arasında hakim olan anlayış ve hükümetin kararı temelinde, Kıbrıs Yönetimi’nin 8 Haziran’da geçiş kapılarının karşılıklı geçişlerin yapılmasına izin vermeye hazır olduğu belirtildi. Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı bu temelde geçerli olacak kriterleri de açıkladı.

Geçiş kapılarından ilk geçişte kişilerden, en geç 72 saat öncesi yapılmış Covid-19 testinin negatif olduğunu beyan etmesi istenecek. Bunun ardından da hızlı test uygulamasına geçilecek. Kıbrıslı Türk işçiler, güneye ilk geçişleri sırasında, işverenlerinden tam adlarını ve Sosyal Güvenlik numaralarını içeren bir çalışma teyit belgelerini sunmasının talep edileceğini açıklayan Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, bu teyitlerin e-posta ve fotokopi olarak da kabul edileceğini belirtti.

Dillirga bölgesi Pirgo’da daimi ikamet eden ve güneyde çalışan kişilerle ilgili durumlarda, yine işverenlerinden tam adlarını ve Sosyal Güvenlik numaralarını içeren bir çalışma teyit belgelerinin talep edileceği ifade edildi.

Öğrenciler sadece Ledra Palace’tan Kıbrıs’ın güneyindeki okullarda veya akademik kurumlarda öğrenim görenlerin, sadece Ledra Palace geçiş kapısını kullanabileceklerinin ifade edildiği açıklamada öğrencilerin taşınmasının ise öğrencilerin öğrenim gördükleri okul ve kurumların taşımacılık araçlarıyla sağlanacağı belirtildi.

Özel araçlarla geçişe izin verilmeyeceğini belirten Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, bu amaç için okullardan veya akademik kurumlardan öğrenci belgesi alınması gerektiğini belirtti. Açıklamada ayrıca öğrencilerin, Ledra Palace kapısından ulaşım araçlarıyla yapılacak taşımacılıkla ilgili ayrıntılar konusunda bilgi almak için okullarla iletişime geçmesi tavsiyesinde de bulunuldu.

Kuzeyde yaşayan Kıbrıslı Rumlar ve Maronitlerin, kuzeyde ikamet eden ve Onkoloji Merkezi’nden, Genetik ve Nöroloji Enstitüsü’nden, güneydeki özel ve devlet hastanelerinden tıbbı tedavi alanların da yukarıdaki uygulamaya (Covid-19 testi ve hızlı test) tabi tutulacağı ifade edilirken sağlık kurumlarından alınan ilgili sağlık raporunun da talep edileceği belirtildi. Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından insani nedenlerden dolayı istisnai onayla geçiş yapacak kişiler için de uygulama geçerli olacak.”

 

İşte açıklamanın tam metni:

5 Haziran 2020 Hükümetin aldığı karara ve Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın Kıbrıslı Türk lider Sn. Mustafa Akıncı ile vardığı görüş birliğine dayanarak, Kıbrıs Cumhuriyeti, ilk defa geçtiklerinde COVİD-19 hastalığı için yaptıkları ve 72 saat öncesine kadar geçerli olan bir testin sonucunun olumsuz çıktığına ilişkin bir belge sunmaları şartıyla, aşağıdaki kategorilerde bulunan şahısların 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren Cumhuriyet’in kontrolü altındaki bölgelere karşılıklı geçişlerine izin vermeye hazırdır.

Bundan sonrasında aşağıdaki kişilere rastgele test yapılacaktır:

 

1. Kıbrıslı Türk çalışanlar

(Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti’nin kontrolü altındaki özgür bölgeye ilk defa geçtiklerinde, işverenlerinden imzalanan ve tam adı, soyadı ve Sosyal Sigorta sayılarını (AKA) içeren bir tasdikname sunmalıdırlar. Bu tasdiknamelerin kopyaları veya e-mail yoluyla atılan kopyaları da kabul edilecektir)

 

 2. Daimi ikametgâhı Tillirya bölgesindeki Pirgo köyünde olan ve Lefkoşa’da çalışan Kıbrıslı Rum çalışanlar.

(Bu durumlarda, işverenlerinden bir tasdikname sunulmalıdır. Bu tasdiknamede tam adı, soyadları ve Sosyal Sigorta sayıları (AKA) kaydedilmelidir. Elbette, ambülansların Pirgo köyünden Lefkoşa’ya geçişine de engelsiz bir biçimde izin verilecektir.)

 

3. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontrolü altındaki özgür bölgede bulunan okullarda veya akademik kuruluşlarda okuyan ve sadece Ledra Palas barikatından geçecek olan Kıbrıslı Türk öğrenciler/ üniversite öğrencileri.

 (Okula taşınmaları, sadece okudukları okul veya akademik kuruluşun sağlayacağı araçlarla yapılacaktır. Özel araçlarla geçişlere izin verilmeyecektir. Bu amaçla, okul veya akademik kuruluştan tam adı ve soyadını içeren bir Tasdikname (katılım belgesi) sunulmalıdır. Öğrencilerin/üniversite öğrencilerinin, okudukları okul/akademik kuruluşlarla temasa geçerek Ledra Palas barikatından okula taşınmaları konusundaki detaylı bilgi almaları teşvik edilmektedir.)

 

4. Daimi ikametgâhı işgal atlındaki bölgede olan mahsur ve yeniden yerleşen Kıbrıslı Rumlar ve Maronitler.

 

5. İşgal altındaki bölgede ikamet eden ve Kıbrıs Bankası Onkoloji Merkezi’nden, Nöroloji ve Genetik Enstitüsü’nden ve özgür bölgede bulunan diğer Kamu Hastanelerinden veya Özel Kliniklerden ilaç ve tedavi alan Kıbrıs vatandaşları.

(Doktordan veya hastaneden tam adını ve soyadını içeren bir tasdikname sunulmalıdır. 6. İnsani sebeplerden dolayı İçişleri Bakanı’nın istisnai onayı ile geçiş)

Bu haber toplam 2549 defa okunmuştur