1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. “Kendimize güveniyoruz”
“Kendimize güveniyoruz”

“Kendimize güveniyoruz”

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin içte ve uluslararası alanda uğradığı itibar erozyonunun ortadan kaldırıldığını ve itibarını yeniden kazandığını kaydetti.

A+A-

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Belediye Başkan adayı Mehmet Harmancı 2018-2022 döneminin LTB’de ve şehirde demokrasinin daha da çok hissedileceği bir dönem olacağını kaydederek, katılımcı bütçe hedefinin, bu dönemde sivil toplum örgütleri, bölge insanları ve muhtarların katılımlarıyla ve talepleri değerlendirilerek gerçekleştirileceğini vurguladı.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, bu sabah basın kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelerek geçmiş dört yılın icraatlarıyla 2018-2022 dönemine yönelik projelerini anlattı, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“Şehrin yönetimiyle Lefkoşalıları barıştırdık”

Sözlerine dört yıl önce göreve geldiklerinde, herkesin bildiği gibi şehrin yönetimiyle Lefkoşalıların birbirlerine küsmüş olduğunu anımsatarak başlayan Harmancı, “birinci hedefimiz, barıştırmak olacak demiştik ve bunu başardık” diye konuştu.

Dört yılda iyi ve sürdürülebilir bir ekonomi yaratabilmek için bir yol haritası oluşturduklarını ve bunu dört yıl boyunca eksiksiz uyguladıklarını ifade eden LTB Başkanı Harmancı, Avrupa Konseyi’nin mali kriz içinde bulunan yerel yönetimlere tavsiye niteliğinde yayınladığı Kiev Deklarasyonu’nun 6 uygulama adımını Lefkoşa’ya uyarlayarak hedeflerine ulaştıklarını vurguladı.

“İstikrarı sağladık”

Deklarasyonu 6 maddesinin açılımını da basın mensuplarıyla paylaşan Mehmet Harmancı, bu maddeleri; “istikrarın sağlanması”, “hesap verilebilirlik ile şeffaflığın artırılması”, “sosyal mahrumiyet ile mücadele”, “hizmet sunumunda ortaklıklar”, “yerinden yönetim ve belediyenin varlığının hissedilmesi” ve “ekonomik iyileşmenin sağlanması” olarak açıkladı. Harmancı, görevi devraldıklarında yüzde 50 olan bütçe açığını yüzde 89’luk bütçe performansına ulaştırdıklarını ve bu alanda 28 belediye içerisinde 21’inci sıradan 5’inci sıraya çıkmayı başardıklarını ve birinci maddede öngörülen istikrarı sağladıklarını vurguladı.

“Hesap verebilirlik ve şeffaf yönetim anlayışı LTB’de yaşam buldu”

“Devraldığımız miras, kapalı kapılar ardında yapılan hesaplar ve bilgilendirilmeyen toplumdu. Belediyenin borç dengesiyle ilgili reel bir kaynak bulunmuyordu. Bu nedenle de göreve talip olurken, bize verilen bilgiye sahiptik” diyerek konuşan Başkan Harmancı, gerçek rakamla görevi devraldıklarında karşı karşıya geldiklerinin altını çizdi. Harmancı, şu anda Belediye’nin gelir-giderlerinin 3 aylık dönemler halinde web sitesinden yayımlandığını, önümüzdeki dört yıllık dönemde ise bunun aylık periyotlar haline dönüştürüleceğini ifade ederek, deklarasyonun 2. Maddesinin de bu şekilde hayata geçirildiğini kaydetti.

“Sosyal mahrumiyetle mücadele ettik”

Sosyal mahrumiyetle mücadele konusunda büyük aşama kaydedildiğinin altını çizen Harmancı, özel gereksinimli ve 65 yaş üzeri bireyler için verilen hizmetleri, ülkedeki tek Kadın Sığınma Evi’ni, çocuk ve gençlik merkezlerini örnek gösterdi. Başkan Harmancı, hizmet sunumunda ortalıklara yönelik olarak birçok kesimle protokoller imzaladıklarını; Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası ile gençlere yönelik istihdam garantili kurslar düzenlediklerini, EMAA ile iş birliğinde üç yıldan beridir sanat kursları düzenlendiğini, bankalarla anlaşmalar yaparak LTB veznelerinin banka gibi hizmet vermesini sağladıklarını belirtti.

“Ekonomik iyileşmeyi sağladık”

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Harmancı, 30 milyon TL’lik banka borcu, esnafa olan 7,7 milyon TL’lik borç, çalışanların geriye dönük kıdem tazminatları ve emeklilikleri için 5 milyon TL’nin tümünün ödendiğini, çalışanların Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımları ve vergilerin de uzun sürenin ardından 2016 Ocak ayından bugüne düzenli olarak yatırıldığını kaydetti.

Harmancı, 2007 yılından 2016 yılına kadar yatırılmayan sigorta, ihtiyat sandığı ve vergilerden oluşan toplam borcun 190 milyon TL olduğunu, bunun yüzde 75’inin kendilerinden önceki dönemden kalan borçlar ve faizlerinden oluştuğunu sözlerine ekledi. Harmancı, bu borcun devlet tarafından 2020 yılında yapılandırılacağına da işaret ederek, “bu nedenle bu borç bizleri daraltmayacak” dedi.

Başkan Harmancı, dört yıl önce seçime girerken, 20 konuda vaatte bulunduğunu ve bu vaatlerin 14’ünün gerçekleştirildiğini de ifade ederek, “geriye kalan altısının bir kısmı, devletle kuramadığımız işbirliği nedeniyle sonuçlanamadı” dedi ve tiyatro binasıyla terminali bunlara örnek gösterdi.

“Vaadimiz olmayan birçok konuyu da hayata geçirdik”

Harmancı sözlerini şöyle sürdürdü: “Seçim kitapçığımızda vaadini vermediğimiz birçok konuyu da hayata geçirdik. Göreve gelirken kanalizasyon sözü vermemiştik, ama 14 kilometre ile 28 belediye içinde en çok kanalizasyonu biz yaptık. Kaldırım sözü de vermemiştik, 14 bin 255 metre kare kaldırım yaptık. Birçok yerde su altyapısı yaptık. Kısacası, söz vermediğimiz birçok icraatı da hayata geçirdik.

Enkaz edebiyatı yapmak yerine bulduğumuz un ve suyla ekmek yaptık. 2010-2013 dönemini unutmadan, ancak esiri de olamadan, LTB’yi, ona yakıştırılan olumsuz sıfatlardan kurtararak ilerledik. Dört yıllık bir tecrübenin ışığında, ayakları yere basan, sürdürülebilir bir gelişim ve kaliteli yaşam için bir dört yıl vaat ediyorum.”

“Artık yürüyüp ilerlemeye hazırız”

Başkan Harmancı, 901 personelle devraldıkları belediyedeki personel sayısının bugün 829’a indirildiğini, mevcut personelin verimini, kurulan yeni birimlerle artırdıklarını, Engellenemeyen Lefkoşa birimi, Kadın Sığınma Evi, Paylaşım Mutfağı, Çocuk Hakları ve Gençlik birimleri gibi birimlerle hizmetlerin çeşitlendirilip geliştirildiğini vurguladı.

Harmancı, “Önümüzdeki dört yıl için hedefimiz, kaliteli yaşam ana perspektifine dayalı sürdürülebilir gelişimdir. Lefkoşa Türk Belediyesi’nin içte ve uluslararası alanda uğradığı itibar erozyonunu ortadan kaldırdık ve Belediye’ye itibarın Lefkoşalıların desteği ve güveni ile yeniden kazandırdık. Bu nedenle kendimize güveniyoruz” dedi.

Harmancı basın toplantısını, 2018-2022 dönemine yönelik projeleriyle ilgili detaylı bilgi vererek sürdürdü ve soruları yanıtladı.

 

Bu haber toplam 1774 defa okunmuştur