1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Karpaz eşekleri için arazi
Karpaz eşekleri için arazi

Karpaz eşekleri için arazi

Belediyenin isteğiyle sembolik bir fiyata kiralanan Vakıf arazisi, Karpaz eşeklerinin yiyecek ihtiyacını karşılamak amacıyla mera olarak kullanılacak ve bölge çiftçisi de eşeklerin verdiği zarardan korunmuş olacak.

A+A-

Kıbrıs Vakıflar İdaresi (KVİ), Dipkarpaz Belediyesi’nin isteği üzerine, Apostolos Andreas Manastırı çevresinde bulunan ve hür eşeklerin koruma altına alınması amacıyla Özel Çevre Koruma alanı olarak ilan edilen bölgedeki 409 dönümlük araziyi, eşeklerin verdiği zararı engellemek ve çevreyi korumak amacıyla sembolik fiyata belediyeye kiraladı.

Belediyenin isteğiyle sembolik bir fiyata kiralanan Vakıf arazisi, Karpaz eşeklerinin yiyecek ihtiyacını karşılamak amacıyla mera olarak kullanılacak ve bölge çiftçisi de eşeklerin verdiği zarardan korunmuş olacak.

Vakıflar İdaresi’nden verilen bilgiye göre, Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter’i ziyaret ederek, Vakıflar’ın bölgeye verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

BENTER: “BİNLERCE DÖNÜM TARIMA AÇILABİLECEK”

Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, ziyarette yaptığı konuşmada, Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun’un yapmaya çalıştığı işi takdir ettiklerini ifade ederek, “Burada yapılmaya çalışılan, eşeklerin korunması, eşeklerin etrafa verdiği zararın engellenmesi, çevrenin korunması. Bu hayvanlar orada koruma altına alınınca etraftaki binlerce dönüm arazi de tarıma açılabilecek” dedi.

Bölgede Vakıflar’ın da arazisi olduğunu ve oraları, tarım yapılması için insanlara kiralayacaklarını, hayvanlar bariyerli alan içinde olacağından ekili alanlara zarar vermeyeceğini belirten Benter, “Hem hayvanlar, hem de çiftçiler, insanlar korunacak. Vakıflar ve belediye olarak güzel, örnek bir çalışma yaptık” diye konuştu.

“BU İŞ, HİÇ BİR HAYVANA VE ÇEVREYE ZARAR VERİLMEDEN YAPILIYOR”

Dipkarpaz Belediyesi’ne, eşeklerin yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak için mera olarak kullanılmak üzere arazi kiralamakla, bir çok vakıf görevini de aynı anda yerine getirmiş olduklarına işaret eden Benter, “Hayvanları korumak için vakfiyelerimiz var, tarım amaçlı, tarımla uğraşan insanlara yardım etmek üzere vakfiyelerimiz var. Biz böyle bir şey yapmakla, bir çok vakfiye görevimizi yerine getirmiş oluyoruz. Bir de bu iş yapılırken hiçbir hayvana ve çevreye zarar verilmeden yapılıyor” dedi.

COŞKUN: “TAHMİNİ 2 BİN EŞEK VAR”

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun da, bariyerlerin içinde kalan Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ne ait 409 dönümlük arazinin kendilerine kiralanması için Vakıflar’a başvurduklarını ve olumlu yanıt aldıklarını ifade eden Suphi Coşkun,  ilgili Vakıf arazisini sembolik bir rakamla kiraladıklarını söyledi.

Dipkarpaz bölgesine en çok yardım eden kurumun Vakıflar olduğuna işaret eden Coşkun, Kilise’nin kapı-penceresine kadar yenilenmesinde Vakıflar’ın kendilerine destek verdiğini belirtti.

Coşkun, “Dipkarpaz’a, Büyükelçilik, Yardım Heyeti Başkanlığı ve Vakıflar dışında pek kimsenin destek vermediğini” kaydetti.

Bölgeye, Yardım Heyeti Başkanlığı’nın sağladığı finansal destek ile 6.5 kilometrelik bariyer çektiklerini anlatan Coşkun, bölgedeki eşeklerin sayısını hiç kimsenin bilmediğini ve tahmini 2 bin civarında eşek olduğunu belirtti.

“ARAZİYİ, EŞEKLERİN BESLENMESİ İÇİN EKECEĞİZ”

Suphi Coşkun, “Bu eşekler Ziyamet’e kadar gelmiştir. Biz bu eşekleri, bariyerlerin öbür tarafına geçirip, Vakıflar’dan kiraladığımız arazileri de sürüp, bu hayvanların beslenmesi için ekeceğiz. Bunu bugüne kadar kimse yapmadı. 409 dönümü ilk defa biz süreceğiz, bunu hiç kimse sürmüyordu, Dipkarpaz Belediyesi ve Vakıflar İdaresi bir araya gelerek ortak bir çalışma yaptık. Arazilerini bize verdiği için Vakıflar’a teşekkür ediyorum” dedi.

Coşkun, Vakıflar İdaresi’nin yaptığı diğer yardımlara da değindi.

(tak) 

Bu haber toplam 2678 defa okunmuştur