1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘KAFATASI’ OLAYI YARGIDA
‘KAFATASI’ OLAYI YARGIDA

‘KAFATASI’ OLAYI YARGIDA

Mahkeme çıkışında Kıvanç Buhara’nın rahat tavırları dikkat çekerken, ‘zafer işareti’ yaparak basına da sitem etti

A+A-

Didem MENTEŞ

Geçitkale’de 2011 yılında meydana gelen “mezarlık açma iddiası”nın doğru çıkması ardından konu yargıya taşındı. Mezardan ‘kafatası’ çıkmaması ardından önceki gün tutuklanan Geçitkale eski Belediye Başkanı Kıvanç Buhara ve zanlılar S.K, H.Ç ve İ.Ç dün mahkemeye çıkarıldı. Zanlılardan S.K dışında hiçbir zanlı aleyhine getirilen suçlamayı kabul etmedi. Her dört zanlı davaları görüşülünceye kadar tutuksuz yargılanmak üzere teminata bağlandı.
Zanlı Kıvanç Buhara dışında diğer zanlılar mahkemeye arka kapıdan getirtilirken, Buhara’nın ayrı bir araçta ön kapıdan mahkemeye getirilmesi dikkat çekti. Mahkeme çıkışında Kıvanç Buhara’nın rahat tavırları dikkat çekerken, ‘zafer işareti’ yaparak basına da sitem etti. Özellikle konuyu gündeme taşıyan YENİDÜZEN’e tepki gösteren Kıvan Buhara, “Biz basına saygılıyız, hele YENİDÜZEN’e çok saygılıyız” diyerek mahkemeden ayrıldı. Mezarlığın açıldığına yönelik iddiaları ilk kez 2012 yılında ortaya atan zanlı S.K ise “benim içim rahat, vicdanım rahat. Adalete güvenim sonsuzdur” açıklamasında bulundu.

Kamu Sağlığı (Defin ve Mezardan Çıkarma) Yasası’na aykırı
Her dört zanlı dün Gazimağusa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Ceza Davaları Yargıcı Ayşen Toroslu, huzurunda görüşülen teminat duruşmasında, İddia Makamı’nda Başsavcılık adına Savcı hasan Çaltılı ve zanlıları temsilen Savunma Avukatları hazır bulundu. Savcı Çaltılı, meseleyle ilgili olarak Geçitkale Polis Karakolu’nda görevli Polis Çavuşu Ali Tosun’u mahkemeye tanık olarak dinletti. Tosun, mahkemede yeminli şahadet vererek, meseleyle ilgili olguları aktardı. Tosun, zanlıların Kamu Sağlığı (Defin ve Mezardan Çıkarma) Yasası’na aykırı olarak hareket etme suçuyla ilgili tutuklandıklarını belirtti.

Polis: “Zanlı mezarı açıp kafatasını aldıklarını söyledi”
Polis Çavuşu Ali Tosun, 3 Aralık 2012’de zanlı 1 S.K’nın polise verdiği beyanında zanlı 2 Kıvanç Buhara’nın Geçitkale Belediye Başkanı’nı olduğu esnada, belediye usta başı olan zanlı 3 H.Ç’nin kendisini bularak, zanlı 2 Buhara’nın bir ricası olduğunu söylediğini belirtti. Polis, zanlı S.K’nin zanlı Kıvanç Buhara’nın Geçitkale mezarlığında, eski bir mezarı kazarak bir kafatası alıp, o dönemde eğitim gören oğlunun deney yaptıktan sonra tekrar geri koymalarını istediğini beyan ettiğini söyledi. Zanlı S.K’nın bu durumu kabul ettiğini ve zanlı S.k, H.Ç ve İ.Ç’nin 1 gün sonra mezarlığa gittiğini söyleyen polis çavuşu, zanlıların mezarlıkta Mehmet Ahmet’e ait mezarı kazıp içinden kafatasını aldıklarını ve zanlı S.K’nın kafatasını zanlı Kıvanç Buhara’ya teslim ettiğini söylediğini kaydetti.

“İskelete ait kafatası bulunamadı”
Polis Çavuşu Ali Tosun, o dönemde olayla ilgili tahkikatın başladığını, bilginin doğru olup olmadığını araştırmak için mezarın açılması gerektiğini ancak Bakanlar Kurulu kararı gerektirdiğini söyledi. Ancak Bakanlar Kurulu kararının bu sene verilmesi sonucunda, mezarlığın önceki gün açıldığını belirten Ali Tosun, yapılan incelemede iskelet parçalarının düzensiz ve atılmış vaziyette olduğunu ve ve kafatasının bulunmadığını vurguladı. Mezarın dozerle kazıldığının tespit edildiğini söyleyen polis,  söz konusu dozerin emare alındığını ve zanlıların tutuklandığını söyledi. Meseleyle ilgili olarak tahkikatın tamamlandığını belirten Polis Çavuşu Tosun, zanlıların uygun bir teminata bağlanmasını talep etti.


----------------------------------------------------


Polis ile Avukat arasında ‘kabahat suçu’ tartışması

Polis Çavuşu’nun tutukluk talebi üzerine, zanlı Kıvanç Buhara  ve zanlı H.Ç’nin avukatı Yunsal İlhan itiraz etmezken, soruşturmayla ilgili sorular sordu. Avukat, özellikle zanlıların hangi suçtan dolayı tutuklanarak mahkemeye çıkarıldığını sordu. Polis çavuşu, söz konusu yasayı belirtirken, zanlıların ‘kabahat suçu’ nedeniyle tutuklandığını belirtti. Avukat, polis çavuşuna daha önce kabahat suçundan bir kişiyi tutuklayıp, mahkemeye çıkarıp çıkarmadığını sordu. Çavuş Ali Tosun, daha önce kabahat suçundan birinin tutuklanıp teminata bağlanmadığını iddia etti ancak polis çavuşu bunu desteklemedi. Avukat, söz konusu mezarlığın Mehmet Ahmet’e ait olmadığına yönelik daha önce Şefik kadı isimli kişinin beyanları olduğunu ancak polisin bunu araştırmadığını ve sadece zanlılar üzerine gidildiğini iddia etti. Polis ise konunun kimin mezarı olduğu değil, mezarın açılıp kafatasının alınması olduğunu beyan etti.

Teminata bağlandılar
Yargıç AyşenToroslu ise huzurunda yapılan tüm beyanları ve şahadeti değerlendirerek, zanlıların yurt dışında çıkışın men ederek, tüm seyahat ve pasaport belgelerini polise teslim etmelerine direktif vererek, her bir zanlının 10’ar bin TL’lik şahsi kefalet senedi imzalaması şartlarıyla serbest kalmalarına emir verdi.

----------------------------------------------

İddialar doğru çıktı

YENİDÜZEN’in Aralık 2012’de gündeme getirdiği olayda Dönemin Geçitkale Belediye Başkanı Kıvanç Buhara’nın, o dönemde “Diş Hekimliği” eğitimi gören oğlu için, belediye işçisi üç kişiye, bir mezar açtırıp mezardan kafatası aldığı iddia edilmişti. O dönemde polis soruşturması başlamasına rağmen dönemin dönemin Başbakanı İrsen Küçük başkanlığındaki Bakanlar Kurulu mezarlığın açılması yönünde hiçbir karar almamıştı. Ancak yeni Hükümet dönemiyle oluşan Bakanlar Kurulu, ‘Kamu Sağlığı (Defin ve Mezardan Çıkarma) Yasası’nın kendisine verdiği yetkiyle, Geçitkale Mezarlığı’ndaki Mezarın Açılması ve Tekrar Defnedilmesine ilişkin Emirname’ yayınladı. 13 Ağustos 2014 tarihli Resmi Gazete’de emirnamenin yayınlanması ardından önceki gün söz konusu mezarlık açılarak, iskelete ait ‘kafatası’ bulunamadı. Soruşturma kapsamında söz konusu yasa kapsamında eski başkan Kıvanç Buhara ve zanlılar S.K, H.Ç ve İ.Ç polis tarafından tutuklanarak mahkemeye çıkarıldı.

Bu haber toplam 2767 defa okunmuştur