1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kadınların “Barış Otobüsü” yeniden yollarda…
Kadınların “Barış Otobüsü” yeniden yollarda…

Kadınların “Barış Otobüsü” yeniden yollarda…

İki toplumlu “Sınırı Aşan Eller” kadın örgütünün “Barış Otobüsü” Kondea, Lisi ve Lurucina’yı ziyaret ederek barış için zeytin fidanları dikti, barışseverlerle buluştu…

A+A-

İki toplumlu kadın örgütü Sınırı Aşan Eller (“Hands Across the Divide”) tarafından düzenlenen “Barış Otobüsü”, geçtiğimiz Pazar günü yeniden yollardaydı. Ağırlıkla kadınlardan oluşan yaklaşık 40 Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum, Kıbrıs’ın kuzeyinde üç köyü ziyaret ederek barış simgesi olarak zeytin fidanları diktiler…

Kadınların “Barış Otobüsü” Kondea (Türkmenköy), Lisi (Akdoğan) ve Lurucina’yı (Akıncılar) ziyaret ederek bu köylerden barışseverlerle buluştu.

Sınırı Aşan Eller kadın örgütünden aynı zamanda rehber olan Keti İkonomidu ile YENİDÜZEN’den araştırmacı gazeteci Sevgül Uludağ,  “Barış Otobüsü”ne katılanlara yol boyunca Kıbrıs’ın bilinmeyen tarihi ve bölgenin tarihçesi hakkında bilgiler verdi… Otobüste Hussem Bellum da rehber olarak yer aldı.  Otobüs katılımcılar için tamamen ücretsizdi ve “Barış Otobüsü”ne katılanlardan Sınırı Aşan Eller tarafından herhangi bir ücret talep edilmedi, bu ziyaretlerin masrafları örgütün kendi öz kaynaklarından karşılandı. Bunun için de herhangi bir “fon”a başvurulmadı…

İlk ziyaret Kondea’ya (Türkmenköy) yapıldı ve iki toplumdan kadınlar burada Türkmenköy (Kondea) Muhtarı Ayşe Korol,  Kondea Kültürel Mirasını Koruma İnsiyatifi’nde aktif görev almış olan Ali Kızılşahin, İsmet Murat ve Mustafa Murat’la görüştü…

Kondea Kültürel Mirasını Koruma İnsiyatifi’nin projelendirilmesi ve çalışmaları ile iki toplumdan mimar ve mühendis odaları birliklerinin girişimleriyle restore edilmiş olan Ay Haralambus Kilisesi’ni de gezen kadınlara burada Sınırı Aşan Eller örgütünden aynı zamanda bir soprano sanatçısı olan Keti İkonomidu, “S’Agabo” adlı şarkıyı söyledi.

İki toplumdan kadınlar bu ziyaretleri sırasında, kilise ile cami arasındaki alana barış özlemlerini dile getirmek üzere bir zeytin fidanı diktiler.

Türkmenköy Muhtarı Ayşe Korol ise bu ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu, kadınların köyü yeniden ziyaret etmesini istediklerini söyledi.

Kadınların “Barış Otobüsü” ardından Lisi’ye (Akdoğan) giderek burada Mesarya Kadınlar İnsiyatifi lideri Hare Yakula ve insiyatifin diğer kadın üyeleriyle buluştular.

Sınırı Aşan Eller örgütü üyesi Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum kadınlar, Mesarya Kadınlar İnsiyatifi üyeleriyle birlikte Akdoğan Kültür ve Gençlik Merkezi bahçesine barış özleminin bir simgesi olarak bir zeytin fidanı diktiler… Mesarya Kadınlar İnsiyatifi lideri Hare Yakula burada yaptığı konuşmada barış için mücadeleye devam edeceklerini, bu ziyaretten çok memnun kaldıklarını belirtti ve Sınırı Aşan Eller kadın örgütüyle faaliyetlerinin süreceğini söyledi.

“Barış Otobüsü”nün bundan sonraki durağı ise Mesarya Kadınlar İnsiyatifi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yarattığı duvarı ziyaret ederek burada fotoğraf çekmek ve kadınlarla sohbet etmek oldu.

oto-001.jpg

“Barış Otobüsü”nün yaklaşık 40 katılımcısı daha sonra Lurucina’ya (Akıncılar) giderek köyde bir lokantada öğle yemeği yediler, ardından Akıncılar (Lurucina) eski muhtarı Sultan Barbaros’u ziyaret ettiler.

Lurucina eski muhtarı Sultan Barbaros’un restore ederek canlı bir halk müzesine dönüştürmüş olduğu Lurucina’daki evini ziyaret eden kadınlar burada Barbaros’un yaptığı çalışmalara hayran kaldılar.

Sultan Barbaros, Sınırı Aşan Eller kadın örgütü üyelerine yaptığı konuşmada “Sizler yurdumuzun kadınlarısınız, bu memlekete evlatlar doğuran Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum kadınlarsınız… Ne yazık ki evlatlarımız savaşlarda öldürüldü, “kayıp” edildiler, sizlere ve bizlere küçük tabutlar içinde geri dönüyorlar… Biz bu adada barış istiyoruz… Ben de gelecek “Barış Otobüsü”nde yer almaya hazırım” dedi. Kadınlar daha sonra Sultan Barbaros’la birlikte, onun mahallesine barış sembolü olarak bir zeytin ağacı diktiler.

Sınırı Aşan Eller kadın örgütünün “Barış Otobüsü”, adanın her iki tarafına da giderek bu ziyaretleri sürdürecek.

 

 

 

Bu haber toplam 2218 defa okunmuştur