1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Kaderimize terk edildik”
“Kaderimize terk edildik”

“Kaderimize terk edildik”

Günlerce satış yapamadığını anlatan Kumarcılar Hanı esnafı,  açılıştan bu yana henüz sekiz ay geçmesine rağmen, kepenkleri indirmekten söz etmeye başladı bile. Turizm Bakanlığı’nın ilgisizliğinden yakınan esnaf, dert küpü…

A+A-

Fehime ALASYA

Kumarcılar Hanı içerisinde yer alan 38 dükkânın neredeyse yarısından fazlası boş, kullanılmıyor. Hana giren yerli ve yabancı turistler, özellikle girişin karşısındaki kilitli kapılarla karşılaşınca mekânın kapalı olduğunu sanıp geri dönüyor. Öte yandan handa dükkânını açıp, bölgeyi canlandırmaya çalışan esnaf, kendi tedbirini alıp ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Kıbrıs’a özgü hediyelik eşya ve süs eşyası üretimi yapan Kumarcılar Hanı esnafı, tüm gün boyunca tavla oynayıp, kahve içerek vakit geçiriyor.

Adeta sinek avlayan esnaf, hanın açılmasından bu yana daha sekiz ay geçmesine rağmen, kepenkleri indirmekten söz etmeye başladı bile.

Hiç satış yapmadan bir hafta geçirdiğini dile getiren bazı esnaf, hana moral bozukluğu ile gidip geldiğini anlatıyor. 

“Şaşalı bir açılış yaptılar, sonra da ne arayıp ne de sordular…”

Turizm Bakanlığı’nın hana hiç ilgi göstermediğini dile getiren esnaf, “Kaderimize terk edildik. Şaşalı bir açılış yaptılar, sonra da ne arayıp ne de sordular…” diyerek sitem etti.

“Bazı zaman erkenden kapatıp gidiyoruz, moralimiz bozuluyor, hiç satış yapmadığımız hafta oluyor. Tanıdıklarımız bizi desteklemeseydi, bu gemi yürümezdi” diyen esnaf, ilgisizlikten dertli…

“Açılıştan sonra kapımızı çalan olmadı” diyen esnaf, hanın yeteri kadar tanıtılmadığından yana hemfikir. Turizm Bakanlığı başta olmak üzere, yetkililere, hanın tanıtımına ağırlık vermesi için çağrıda bulunan esnaf, en büyük olumsuz etkenin kapalı kalan ve açılmayan dükkânlar olduğunu belirtti.

Canlı müzik dinletisi ziyaretçi çekiyor

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin her çarşamba düzenlediği canlı müzik dinletisinden de memnuniyet getiren esnaf, bu organizenin satışlarını ve hanın canlanmasını olumlu etkilediğini de belirtti.

Tanıtım ve reklam yapılması durumunda ziyaretlerin artacağı inancını taşıyan Kumarcılar Hanı esnafı, “Karşıya, kapalı olan dükkan önlerine, açık olan dükkânlardan ürünler asıyor, üst katta da canlılık olduğunu göstermeye çalışıyoruz” diyerek, terk edilmiş veya kapalı görülen ortamın havasını kendi çabalarıyla bozmaya çalıştığını anlattı.

Çare üretmeye çalışıyorlar; “Bakanlığa komite kurup ortak gideri toplayarak ihtiyaçlarımızı giderelim dedik, ama cevap bile yazmadılar”

Büyük umutlarla çıktıkları bu yolda, her geçen gün ümidini kaybettiğini ifade eden esnaf, “Kimi dükkân sahibi hiç açmadı, kimisiyse açtı fakat iki ay dayanabildi, iş yapmadığını görenler iki ayda kapatıp gitti…” diyor.

“Atölyemiz var ve elimizi yıkamak için bir çeşmemiz yok. Dükkânımızı siliyoruz, pis suyu dökecek yerimiz yok” diyen esnaf, bakanlıktan üst kata lavabo yapılacağına ilişkin söz aldığını fakat bu sözün tutulmadığını anlattı.

Hanın temizlik, çöp, bakım ve tanıtımıyla birebir kendisi ilgilenen dükkan sahipleri, bekçi olmamasından da yakındı. Kumarcılar hanı tabelasını bile açılıştan sekiz ay sonra takıldığına dikkat çeken esnaf, kendilerinden istenen ‘ortak gider ödemesini’ ödememekte de kararlı.

“Biz bakanlığa müracaat ettik ve komite kurup ortak gideri toplayarak ihtiyaçlarımızı giderelim dedik, ama cevap bile yazmadılar. Burası tur operatörlerinin müfredatına girmeli, turizm tanıtma dairesi burasıyla daha fazla ilgilensin” diyen esnaf, bakanlıktan geri dönüş alamadığını ileri sürdü.  

 

Esnaf ne dedi? Esnaf ne dedi? Esnaf ne dedi?

 

Melisa Şahin: (Cypsnack)
“Hiç satış yapmadığımız hafta oluyor. Tanıdıklarımız bizi desteklemeseydi, bu gemi yürümezdi”

“Kıbrıs'a özgü üretimler veya süs eşyaları satıyoruz. Buradaki dükkânların yarısından fazlası boş, gelenler tüm dükkânları kapalı olarak görüyor ve geri dönüyor veya üst kata açık olan birkaç dükkân olduğunu görüyor ve yukarı çıkmıyor. Giderlerimiz fazladır ve gelirimiz olmuyor. Siftah yapmadan kapattığımız çok fazla gün oluyor. Bazı zaman erkenden kapatıp gidiyoruz, moralimiz bozuluyor, hiç satış yapmadığımız hafta oluyor. Tanıdıklarımız bizi desteklemeseydi, bu gemi yürümezdi. Bu konuları bakanlığa kadar götürdük, daha dışarıdaki tabela bile yeni ve bizim zorumuzla yapıldı. İlgi hiç yok...”

 

Fevziye Oker: (Peştamal)
Açılış yapıldı ve açılıştan sonra kapımızı çalan olmadı, hiç gelip ilgilenmediler. Turizm bakanlığı yerli halka dahi kumarcılar hanını tanıtmadı”

“Dükkânların halen daha kapalı durması bizi çok fazla etkiliyor. Gelen turist sadece kapıdan bakıp kaçıyor. Yukarıya bakıp tüm dükkânları kapalı görüyor ve geri dönüyor. Tahminen 30 dükkân var, 38 kapı var aslında. Toplam on dükkân açık, diğerleri kapalı. Kiralarımız diğer hana göre daha yüksek. Turizm bakanlığı yerli halka dahi kumarcılar hanını tanıtmadı. Yerli halk bile bu han nerede bilmiyor. Hana gelip sadece restoran olduğunu sanıp dönenler oluyor. Alt katta restoran masalarıyla dolu, burayı sadece restoran sanıyorlar çünkü burada dolaşılacak büyük bir giriş bahçesi yok. Hana yerleştirilen şemsiyeler, buranın dokusuyla uyumlu değil, bakanlık ne uygun bir çözüm buluyor, ne de çözüm için esnafa destek sunuyor… Esnafın geliri dokuya uygun şemsiye yapmaya yetmez, satışlar çok kötü… Devlet buradaki üreticileri desteklemeli. Açılış yapıldı ve açılıştan sonra kapımızı çalan olmadı, hiç gelip ilgilenmediler. Üst katta lavabo yapılacak denildi halen daha yapılmadı. Daha fazla ilgi olmalı. Turizm Bakanlığı yazılı şikâyetlerimize cevap bile vermiyor.”

 

Nurhan Didinir: (Atölye 70)

“El yapımı fizyon camları ile üretim yapıyorum. Tuz lambaları ve tuzlarla üretim yapıyorum, keçe işleri gibi üretimler... Açılalı sekiz ay oldu, o günden beridir buradayım. Biz yaz dönemi daha kalabalık olur diye düşünüyorduk ama olmadı. İlk dönem aşırı olmamakla birlikte daha kalabalıktı, yerli halk çok gelip gidiyordu, şimdilerde bu durgunlaştı. Reklam yapılsa, burası daha çok duyurulsa çok talep olacak diye düşünüyorum. Buradaki en büyük olumsuzluk da dükkânların kapalı olması... Karşıya, kapalı olan dükkân önlerine, açık olan dükkânlardan ürünler asıyor, üst katta da canlılık olduğunu göstermeye çalışıyoruz. Kimi dükkân sahibi hiç açmadı, kimisiyse açtı fakat iki ay dayanabildi, iş yapmadığını görenler iki ayda kapatıp gitti… Burayı büyük umutlarla açtık fakat umutlarımız her geçen gün yıkılıyor...”

Fatma Akçaba: (Atölye Hanaylı)

“Devlet buraya sahip çıkmıyor. Üst kata lavabo yapılacağı söylendi henüz hiçbir şey yapılmadı. Bize söz verdiler ama yapmadılar. Tanıtım yapıldığını da hiç duymadık, biz kendi imkânlarımızla elimizden geldiğince gayret ediyoruz. 50 TL üzeri alışverişlerde indirim kuponu yaptırdık, onları kullanıyor, bu sayede hem alışverişi cazip kılmak hem de burasının varlığını duyurmak için çabalıyoruz. Önceleri ilkokul ziyaretleri de oluyordu, şimdi okul ziyaretleri de yok. Bu gibi organizeler arttırılmalı. Turist kafileleri buraya hiç girmiyor, henüz satılan paketlerde yokmuşuz. Dükkanların kapalı olması çok büyük sorun, gelen turistler geri kaçıyor, kapalı sanıyor. Atölyemiz var ve elimizi yıkamak için bir çeşmemiz yok. Dükkânımızı siliyoruz, pis suyu dökecek yerimiz yok.”

Asaf Şenol: (No 6)

“Dükkanların birçoğu kiralanmadı, kiralanıp açmayanlar da var. Bu işte yanlış olan birçok şey var. Mukavele aşamasında da eşit davranılmadı. Burada bir müze olduğu söylenir ama müze hiç faaliyete geçmedi. Burasının tabelasını açıldıktan sekiz ay sonra adını yazdırabildik. Buranın bekçisi, temizleyicisi yok, açıp kapayanı restorandır. Bizden ortak gider ödemesi istiyorlar ama hizmet vermiyorlar. Bunu ödemeyeceğimizi söyledik. Çünkü hizmet almıyoruz. Biz bakanlığa müracaat ettik ve komite kurup ortak gideri toplayarak ihtiyaçlarımızı giderelim dedik, ama cevap bile yazmadılar. Tur operatörlerinin müfredatına girmeli, turizm tanıtma dairesi burasıyla daha fazla ilgilensin. Biz burayı kiraladığımızdan beridir turizm dairesinin bizim için adım attığını görmüyoruz. Esnafın cirosu, aylık kira gelirini dahi karşılamıyor. Buradaki esnaf kaderine terk edildi, bakanlık bizimle hiç ilgilenmiyor.

Halit Hıfsıoğlu: (Mek-Han Kumarcılar Hanı)

“Yanık lambalar var değişemiyoruz, tuvaletin ve lavabonun dahi tüm giderini biz karşılıyoruz, hiçbir şey yapmıyorlar. Esnaf olarak hiçbir yazımıza yanıt vermemiştir. Hiçbir turizm grubunu buraya yönlendirmiyorlar. Gelenler de kapalı sanıp kaçıyor. İnsanlar kapalı sanıp girmiyor, esnaf kimse gelmez diye açmıyor. Herkesin çöpünü ne saat dışarıya atacağına kadar hepsinin yaptırımı var fakat kimse uygulamıyor. Bakanlık, esnafı koruyan hiçbir şey yapmıyor. Büyük handa müşteriler ayakta beklerken buraya hiçbir grup yönlendirilmiyor. Kiralarımız da çok fazla. Biz buraya gelirken otobüslerin yönlendirileceğini, turistlerin geleceğini düşünerek yatırım yaptım ama umduğumuz gibi olmadı. İlk açıldığında 9 Ocak’tan itibaren turistlerin yönlendirileceği söylendi ama kimse yönlendirilmedi. Ortak gider masrafı istenir ama her şeyi biz karşılarız. Bir sürü genç yatırımcı var ama... Buraya gerekli turist akımı sağlanırsa birçok gence geçim kaynağı olabilir.”

 

 

Bu haber toplam 2910 defa okunmuştur