1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İşte dünyanın en yaşlı ağacı
İşte dünyanın en yaşlı ağacı

İşte dünyanın en yaşlı ağacı

İsveç'te bulunan 9500 yıllık ağacın, dünyanın en yaşlı ağacı olduğunu biliyor muydunuz?

A+A-

İsveç'te bulunan 9500 yıllık ağacın, dünyanın en yaşlı ağacı olduğunu biliyor muydunuz? ‘Yaşlı Tjikko’ adı verilen ve Norveç ladini cinsinden olan ağacı, Umea Üniversitesi’nden Jeoloji Profesörü Leif Kullman keşfetmiş ve ağaca Sibirya kurdu cinsi köpeğinin adını verilmiş. 

Umea Üniversitesi Fiziki Coğrafya Profesörü Leif Kullman tarafından bulunan ağacın yaşı Karbon-14 yöntemi kullanılarak ortaya çıkarılmış.

Buz devrinde, deniz seviyesi şu ankinden yaklaşık 120 metre daha alçak ve İngiltere ile Norveç arasında yer alan Kuzey Denizi’nin o dönemde ormanlarla kaplı olması; ağaca şu anki şeklini veren etkenler.

İşte profesörün, İsveç’in günlük gazetesi Aftanbladet’e verdiği demeç...

“Buz Çağı’nda deniz seviyesi, günümüz deniz seviyesinden ortalama 120 metre daha aşağıdaydı. Bu nedenle İngiltere ve Norveç arasındaki Kuzey Denizi’nin büyük bir kısmı o günlerde ormanlardan oluşuyordu.

Rüzgârlar ve düşük sıcaklık ise ‘İhtiyar Tjikko’nun bir saksı bitkisi gibi küçük kalmasına neden olmuş ve bu durum ömrünü uzatmıştır. Çünkü büyük ağaçlar bu kadar uzun yıllar yaşayamazlar.”

Bu haber toplam 4868 defa okunmuştur
Etiketler : , ,