1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. İSTANBUL'DAKİ 'HELLİM' GERÇEĞİ
İSTANBULDAKİ HELLİM GERÇEĞİ

İSTANBUL'DAKİ 'HELLİM' GERÇEĞİ

Sanayi Odası, İstanbul’da 'hellim pazar araştırması' yaptı, çarpıcı sonuçlar gözler önüne serildi

A+A-

Meltem SONAY

Sanayi Odası, 4 Aralık 2014 tarihinde İstanbul’da bulunan 10 farklı ulusal ve uluslararası perakende ticaret sektöründe faaliyet gösteren market zincirlerinde, ‘Hellim ve/veya Halloumi’ adı altında peynir satışı yapılan ürünlerin pazar araştırmasını yaptı.

Pazar araştırması, İstanbul’da tüketilen hellimin yarısından fazlasının ‘Türkiye’de üretildiği’ sonucunu ortaya çıkardı.

Toplam ihracatı içerisinde %23,74 paya sahip…

Ülkenin toplam ihracatı içerisinde % 23,74’lük paya sahip hellimle ilgili Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın araştırması sonrası hazırladığı rapor, çarpıcı tespitler ortaya koyuyor.

Sanayi Odası’nın 4 Aralık 2014 tarihinde İstanbul’da on marketten satın alınan 36 adet hellim adı altında satılan ürünleri dikkate alarak yaptığı araştırma sonucu, piyasaya sunulan hellim adı altındaki ürünlerin yarısından fazlasının Türkiye’de üretildiği ortaya çıktı.

İstanbul’da ‘Hellim peyniri’ en yaygın peynirlerden biri…

Sanayi Odası’nın 4 Aralık 2014 tarihinde İstanbul’da on marketten satın alınan 36 adet hellim adı altında satılan ürünleri dikkate alarak yaptığı araştırma sonrası hazırladığı raporda, 10 market zincirinin hepsinde de ‘hellim peyniri’ adı altında satış yapılması, İstanbul’da hellimin en yaygın peynirlerden biri olduğunu gösterdiği ifade edildi.

Tüketilen hellimin %47,22’si Kıbrıs’ta, %52,78’i Türkiye’de üretiliyor!

Sanayi Odası raporuna göre, İstanbul’da piyasada bulunan hellimlerin %47,22’si Kuzey Kıbrıs’ta üretiliyorken, %52,78’si Türkiye’de hellim adı altında üretiliyor.

Sanayi Odası’nın ilgili raporunun sonuç ve değerlendirmeler bölümünde, piyasaya sunulan hellim adı altındaki ürünlerin yarısından fazlasının Türkiye’de üretildiğinin altı çizildi.

En yaygın satılan Türkiye’de üretilen ‘Sütaş, Pınar ve Yörsan Hellimleri’…

Araştırmaya göre, İstanbul’da hellim adı altında en yaygın olarak satılan marka Türkiye’de üretilen Sütaş.

Şütaş’ı yine Türkiye’de üretilen Pınar ve Yörsan ve Kuzey Kıbrıs’ta üretilen Ekici takip ediyor.

Sanayi Odası’nın ilgili raporunda ayrıca, perakende sektöründe Türkiye’li üreticilerin piyasa payının, piyasada bulunma oranı olan %52,78’ten daha fazla olabileceği düşüncesine de yer verildi.

Raporda, Türkiye’de marka bilinirliği yüksek olan ve Türkiye’de hellim adı altında üretim yapan bazı önemli markaların tüketici tarafından daha fazla tercih edilebileceği görüşü de yer buldu.

‘Standart ve kalite’ önemli pozisyonda…

Sanayi Odası’nın Pazar araştırması sonrası hazırlanan raporda, Kuzey Kıbrıs’taki firmaların Türkiye’nin önde gelen ve çoğunlukla uluslararası boyutta ticaret yapan işletmelere fason üretim yapmalarının, Kuzey Kıbrıs’taki üreticilerin yakalamış oldukları standart ve kalite konusunda çok önemli bir pozisyonda olduklarının göstergesi olduğuna da işaret edildi.

‘Markalaşma’da yeterince başarılı değiliz

Kuzey Kıbrıslı üreticilerin kendi markalarıyla ihracat yaptıkları bilinse de, araştırma kapsamında hem Kuzey Kıbrıs’ta, hem de Türkiye’de satış yapan tek bir markanın olmasının, markalaşma konusunda yerli üreticilerin yeterince başarılı olamadığının göstergesi olarak ifade edildi.
Raporda, markalaşma konusunda devlet desteklerinin dışında Kuzey Kıbrıs’taki şirketlerin ortak marka oluşturmalarının da gündeme gelmesi gerektiği tavsiyesine de yer verildi.

Kuzey Kıbrıs’taki ortalama fiyatlar %8 daha ucuz…

Pazar araştırması, hellim adı altında satılan ürünlerin fiyatları kıyaslandığında Kuzey Kıbrıs’taki ortalama fiyatların %8 daha ucuz olduğunu ortaya koyarken, hem Kıbrıs’ta hem de Türkiye’de, üretilen ürünlerin en düşük fiyatınınsa aynı olduğunu gösterdi.

En önemli Pazar Kuveyt ve Türkiye…

Kuzey Kıbrıs’taki ihracat teşvik primine rağmen Türkiyeli üreticilerin yerli ile rekabet edebildiği ve Kuzey Kıbrıs’ta hellim ihracatında en önemli pazarının Kuveyt ve Türkiye olduğu da ifade edilirken, 2013 yılı içerisinde yapılan hellim ihracatının %49,46’sının Kuveyt’e, %28,67’sının da Türkiye’ye yapıldığı da not edildi.

Türkiye’de üretim dururda ihracat iki kat artar, fiyatı yerli üretici belirler

Sanayi Odası’nın ilgili araştırma raporunda, ağırlıklı hellim tüketiminin perakende ticaret sektöründe olduğu ve bilinen markaların tüketici tarafından daha fazla tercih edileceği kabul edilirse, Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye’ye yaptığı hellim ihracatının en az iki katı artabileceğinin de düşünülebileceği görüşüne yer verildi.

Raporda, Türkiye’de hellim adı altında üretimin durdurulmasının, yerli üreticilerin Türkiye’deki hellim fiyatlarını belirlemelerine sebep olacağının da altı çizildi.

 

 

 

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı: “Süreç ne olacak, kestiremiyoruz”

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı hellimin Kuzey Kıbrıs ekonomisi için çok önemli bir konu olduğuna işaret ederken, toplam ihracatın %20’sinden fazlasını da oluşturduğuna vurgu yaptı.
Sanayi Odası’nın hellimle ilgili mücadelesini anımsatan Çıralı, Türkiye’deki üreticilerle ilgili, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Ekonomi Bakanlıkları’nın komite oluşturduğu ve çalışmalar yürüttüğü bilgisini paylaştı.
Türkiye’deki üreticilerin ‘Hellim’ ismini yasal olarak kullanmaması gerektiğine işaret eden Çıralı, “Çalışmalar yapılıyor ama süreç ne olacak kestiremiyoruz” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 8924 defa okunmuştur