1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘İkinci iş’ davasından, savcılık çekildi!
‘İkinci iş’ davasından, savcılık çekildi!

‘İkinci iş’ davasından, savcılık çekildi!

Kamuda çalışan doktorlara “ikinci iş yapma yasağı”nın uygulanmaması nedeniyle Serbest Hekimler Birliği’nin açtığı davada Hükümetin Hukuk Müşavirliğini yapan Başsavcılık geri çekildi.

A+A-

Didem MENTEŞ

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nin(KTSÇHB), Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nın 43’üncü maddesine uyulmadığı gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’na açtığı davada Başsavcılık ‘savunmama’ kararı aldı.  Yüksek İdare Mahkemesi’nde ‘Kamuda çalışan doktorların ikinci iş yapma yasağının’ Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından göz ardı edilerek, herhangi bir uygulama yapılmaması gerekçesiyle açılan dava oturumu dün yeniden yapıldı.

Hükümetin Hukuk Müşavirliğini yapan Başsavcılık, davada her iki bakanlığı temsil edip etmeme konusundaki duruşunu belirledi ve bakanlıkları müdafaa etmeme kararı aldı. Davalı konumundaki Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı bundan sonraki duruşmalarda kendi hukukçuları tarafından temsil edilecek.  Bakanlıkların davada kendilerini müdafaa etmesi için duruşma 25 Mayıs 2015 tarihine ertelendi.

Başsavcılık emirname hazırlayacak
Kamuda çalışan doktorların ikinci iş yapma yasağının uygulanmaması nedeniyle geçtiğimiz Mart ayında Serbest Hekimler Birliği’nin açtığı dava üçüncü kez ertelendi. Başsavcılık, davada her iki bakanlığı temsil edip etmeme konusundaki duruşunu belirlemek amacıyla daha önce iki kez tehir talebinde bulunmuş, Mahkeme’de davayı 11 Mayıs’a ertelemişti.

Yargıtay Mahkemesi huzurunda dün yeniden gerçekleşen oturumda Başsavcılık, her iki bakanlığı da müdafaa etmeyecekleri yönünde karar üretildiğini belirterek, bununla ilgili emirname hazırlayıp sunacaklarını ifade etti.

Avukat: “Haklılığımız görüldü Başsavcılık çekildi”
YENİDÜZEN’e konuşan Serbest Çalışan Hekimler Birliği’ni temsilen Avukat Güner Göktuğ,  Başsavcılığın açılan davanın gerekçelerini haklı bularak, her iki bakanlığı temsil etmeme kararı aldığını bu nedenle emirname hazırlayacağını söyledi.

Göktuğ, “Başsavcılık bir hukuksuzluk olduğunu gördü ve müdafaa etmeme kararı aldı” diyerek, davanın bundan sonra Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın kendi hukuk danışmanlarıyla davayı götüreceğini ifade etti.

Süreç nasıl işlemişti?
Kamu Sağlık Çalışanları Yasası altında, 2009 yılında kamuda çalışan doktorlara mesai saatleri dışında özel kliniklerinde de çalışma imkânı verilmesinin ardından Serbest Çalışan Hekimler Birliği, Kamu-Sen ve KTAMS bu düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu iddia ederek, Anayasa Mahkemesi’ne müracaat etti.

Anayasa Mahkemesi, 17 Şubat 2011 tarihinde Anayasaya aykırı olduğuna karar verdiği düzenlemeyi iptal ederek söz konusu düzenlemenin 6 ay sonra uygulamaya konması için emir verdi.
Anayasa Mahkemesi’nin kararının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen söz konusu düzenlemenin uygulanmadığını savunan Serbest Çalışan Hekimler Birliği konuyu Yüksek İdare Mahkemesi’ne taşıdı. 9 Mart’ta görüşülecek duruşma, Başsavcılığın her iki bakanlığı bu davada temsil edip etmeyecekleri konusunda karar vermeleri için 13 Nisan’a daha sonra da 11 Mayıs’a ertelenmişti.

Gardiyanoğlu: “Hukuk mücadelesi sürüyor”

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, kamuda çalışan doktorların ikinci iş yapma yasağının Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanmaması ve uygulatılamaması gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı’na ve Maliye Bakanlığı’na karşı başlattığı hukuk sürecinin sürdüğünü belirterek, duruşmanın 25 Mayıs’a ertelendiğini söyledi. Gardiyanoğlu, halka hekim seçme hakkını verecek genel sağlık sigortasının, aynı zamanda sağlık çalışanları arasındaki adaleti de yeniden tesis edeceğini açıkladı.

Gardiyanoğlu yaptığı yazılı açıklamada, “Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin öngördüğü, 1 Ocak 2016’da genel sağlık sigortasına geçiş hala daha belirsizliğini korurken, Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nin hukuk sürecinin bu tarihten önce sonlanması daha gerçekçi bir beklentidir” dedi.
Kamuda ve özelde çalışan hekimlerin büyük bölümünün, sağlıkta reformun bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği konusunda artık hemfikir olduğunu belirten Gardiyanoğlu, “Hal böyle iken, Anayasaya ve kanunlara aykırı bir uygulamanın arkasında durmakta ısrar eden Sağlık Bakanı Sayın Dr. Ahmet Gülle’nin bu ısrarından vazgeçmesi gerektiğinin altını ısrarla çiziyoruz” ifadelerini kullandı.

Gardiyanoğlu şöyle devam etti: “Aksi taktirde, önümüzdeki birkaç ay içerisinde mahkemenin sonuçlanması durumunda, Sayın Gülle’nin, devletin kanunlarını uygulamaktan başka hiçbir seçeneğinin kalmayacağı aşikardır. Mevcut bir kanunu ‘derhal uygulamak’ ile ‘kanunun zoru ile uygulamak’ arasındaki seçimi, Sayın Sağlık Bakanı’nın takdirlerine sunarız. Halkımıza hekim seçme hakkını verecek genel sağlık sigortası, aynı zamanda sağlık çalışanları arasındaki adaleti de yeniden tesis edecektir. KTSÇHB olarak, sağlıkta reformun sigortası olarak gördüğümüz bu hukuk mücadelemizin önüne hiç bir engelin çıkmasına müsaade etmeyeceğimizi ve mücadelemizi artan kararlılıkla sürdüreceğimizi tüm kamuoyu ile paylaşırız.”

Bu haber toplam 2691 defa okunmuştur