1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Hosteller -1-
Hosteller -1-

Hosteller -1-

Hostellerin tercih nedeni en başta fiyatlarının uygun olmasıdır. Dünya çapında ülkelerin ekonomik durumlarına göre fiyatları farklılık gösterse de fiyatlar 5-40 TL arasındadır.

A+A-

Onur Erdoğan

İlk hostel, 1900’lü yılların başlarında Almanya’da açıldı. Günümüzdeki gibi turistik olmayan bu hostel, düşük gelirli ailelerin çocuklarının kalması için kâr amacı güdülmeyen bir yerdi. Yüzyıllık bir evrim sürecinde; önce Avrupa’da yayıldı ve düşük gelirli sırt çantalı gezginlerin uğrak noktaları oldu. İnternetin hayatımıza girmesi ile bir salgın gibi bütün dünyaya yayıldı. Günümüzde tüm dünyada yüzbinlerce hostel, tur sıkıntılarına gelemeyen, konaklamaya yüksek fiyatlar vermek istemeyen ve sıcak, samimi bir ortamda konaklamak isteyen turistin tercihi olarak, turizmin önemli konaklama seçeneklerinden biri haline geldi.

HOSTEL NEDİR?

Hostel, kısaca bizim bildiğimiz yurt yatakhanesi ya da asker yatakhanesinin turizmde kullanılan şekli. Bir nevi ucuz turist yatakhanesi diyebiliriz. 2 kişilik özel odalardan, 30 kişilik genel odalara kadar çok çeşit oda seçenekleri bulunur. Yer kazanmak için odalarda genelde ranzalar kullanılır. Odalar özel (private ) ve yatakhane (dorm) olarak ikiye ayrılır. Özel olanlar genelde 2 veya 4 kişilik olurken yatakhaneler 6 kişilikten başlayarak yaklaşık 30 kişiliğe kadar çıkabilir. Ayrıca yatakhaneler karışık (mixed), kadın (female) ve erkek (male) yatakhanesi olarak ayrılır. Tabii fiyatları da bu odaların çeşitlerine göre değişir.

Hostel ile Guest House’lar hep birbirlerine karıştırılır. Aslına bakılırsa ikisi arasında çok bir fark yok. Hostel, Guest House’un biraz daha profesyonel ve daha çok yatak kapasiteli hali. Guest House’lar, hostellere göre biraz daha salaş yerler. Ayrıca genelde büyük şehirlerde hosteller bulunurken küçük şehirlere, köylere, kasabalara gidildikçe hostellerin ismi Guest House’lara dönüşür.

HOSTELDE NE BULUNUR?

Hostellerde yatakhaneler ve özel odalar dışında ortak kullanım alanı olarak bir salon bulunur. Salonda, televizyon, bilgisayar, dvd player, masa başı oyunları, konsol oyunları ve o ülke ve şehirle ilgili haritalar gibi çok çeşit eğlenceli vakit geçirmenizi sağlayacak şeyler bulunabilir. Hostelde konaklayanlar günün istedikleri saatlerinde o alanda vakit geçirebilirler. Salonun bazı köşelerinde o hostelin dizaynına göre, koltuklar, armut minderler, sandalyeler, salıncaklar, hamaklar bulunabilir. O alanlarda vakit geçirmenin en güzel yanı kuşkusuz birçok değişik ülkeden insanlarla sohbet edebilme imkânının olmasıdır.  Eğer hostel müstakil bir binada ise bu ortak alan bahçe de olabilir.

Hostellerde ortak kullanıma açık mutfak bulunur. Günlük kullanıma uygun, mikrodalga fırın, ekmek kızartma makinası gibi aletlerin yanında mutfağın olmazsa olmazlarından ocağı, buzdolabı gibi mutfak araçları bulunur. Bunların hepsini istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Gittiğiniz ülkenin yemeklerini beğenmezseniz kendi yemeğinizi bile yapabilirsiniz.

Hostellerde yine ortak kullanım için tuvalet ve banyo bulunur. Yatak kapasitesi fazla olan hostellerde banyo ve tuvalet sayısı artabilir. Bazı hostellerde, özel odalarda tuvalet ve banyo özel olabilir.

Yukarıda yazdıklarım özellikle standart hosteller için geçerli. Bunların dışında bazı hosteller, havuzlu, spalı, kumsallı, şömineli ya da daha farklı özellikte olabilir.

HOSTEL NEDEN TERCİH EDİLİR?

Hostellerin tercih nedeni en başta fiyatlarının uygun olmasıdır. Dünya çapında ülkelerin ekonomik durumlarına göre fiyatları farklılık gösterse de fiyatlar 5-40 tl arasındadır.

Hosteller genelde şehrin tam ortasındadır. Bir şehrin en kalabalık yerinde mutlaka bir hostel mevcuttur. Bu da şehri, gece gündüz, ulaşım ve güvenlik sorunu olmadan gezebilme şansı verir.

Otel odalarının aşırı resmi havasından ve yalnız odalarından sıkılıp sıcak, samimi bir atmosferde, her ülkeden insan ile sohbet ederek hem dilinizi geliştirip hem de ufkunuzu açmak istiyorsanız hostel tam sizin için bir konaklama türüdür.

Amaç, bütün gün yatıp dinlenmek değil de şehri hakkıyla gezmekse konaklama için en uygun yer hosteldir. Hostellerin genelinde otellerdeki gibi ekstra etkinlikler yoktur. Bütün etkinlik şehrin içindedir. Otelin standart bir restoranında yemektense, şehirde yerel bir restoranda yemek yemek, otelin standart havuzunda yüzmektense, şehrin değişik plajlarında yüzmek, otelin standart peyzajı ile süslenmiş parkında yürümektense, şehrin sokaklarında yürümek şüphesiz daha eğlenceli olur.

Hostel artık sadece genç turistlerin tercih ettiği bir konaklama türü değil, genç yaşlı her kesimden turistin tercihi. Bunun yanında büyük şehirde bir işi olanlar bir dönemliğine konaklayabiliyor. Hatta Japonya’da yıllarca hostelde kalan bir işadamı bile var.

Hostellerde o bölge ile ilgili etkinliklerin listesini ve haritasını bulabilirsiniz. Bir çeşit turist information gibi çalışırlar. Otellerde tur paketlerinin satıldığı gibi ayrıca şehir içindeki imkânlardan faydalanabilecek yerleri, zevkinize göre yapabileceğiniz etkinlikleri öğrenebilirsiniz. Bunun dışında eğer bir gezginseniz ve oradan başka yerlere gidebilecekseniz nasıl gidileceği hakkında, nelerle karşılaşabileceğiniz hakkında, gerek hostel çalışanlarından gerekse bizzat gideceğiniz yerden gelen misafirlerden çok detaylı bilgiler alabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 2436 defa okunmuştur
Etiketler :
Adres Kıbrıs 375 Sayısı

Adres Kıbrıs 375 Sayısı

İlgili Haberler