1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Hem şoföre, hem de araca TAKİP ve DENETİM!
Hem şoföre, hem de araca TAKİP ve DENETİM!

Hem şoföre, hem de araca TAKİP ve DENETİM!

Araç içerisine takılarak trafikteki ihlallerin tespit edilmesine yarayan ‘Araç içi yeni nesil takip cihazı’, TAKOGRAF sayesinde, ‘YOL GÜVENLİĞİ’nin artırılması hedefleniyor.

A+A-

Trafik Dairesi Müdürü Nazmiye Çelebi, ağır vasıta ve otobüslere getirilecek ve ‘TAKOGRAF’ olarak adlandırılan ‘Araç içi yeni nesil takip cihazı’ zorunluluğuyla ilgili detayları YENİDÜZEN ile paylaştı…

Çipli ehliyet uyumlu dijital takograf uygulaması ile şoför, araç, araç güzergâhı, trafik ihlalleri takibi ve araçların kayıt altına alınması adına yaygın denetim sağlanacağını belirten Çelebi, birçok denetimin aynı anda gerçekleştirileceğini ifade etti.

Trafik Dairesi Müdürü Çelebi: “Çipli, ehliyet uyumlu dijital takograflarımız, hem şoförün, hem aracın hem güzergâhın hem trafik ihlalleri takibi, hem de araçların kayıt altına alınması adına denetim sağlayacak. Birçok denetimi aynı anda gerçekleştirmiş olacağız. Özellikle kaçak taşımacılıkta bunun çok faydasını göreceğiz”

Takograf zorunluluk haline gelecek, devlet tarafından takibi yapılarak, herhangi biri ihlal durumunda hemen cezayı müeyyidesi olacak”


Fehime ALASYA

Araç içerisine takılarak trafikteki ihlallerin tespit edilmesine yarayan ‘Araç içi yeni nesil takip cihazı’, TAKOGRAF sayesinde, ‘YOL GÜVENLİĞİ’nin artırılması hedefleniyor.

Ağır vasıta ve otobüslere getirilecek “takograf” zorunluluğuyla ilgili detayları YENİDÜZEN ile paylaşan Trafik Dairesi Müdürü Nazmiye Çelebi, uygulamanın devlet kontrolünde birçok alanda etkin takip ve denetim sistemi olduğunun altını çizdi.

Çipli ehliyet uyumlu dijital takograf uygulaması ile şoför, araç, araç güzergâhı, trafik ihlalleri takibi ve araçların kayıt altına alınması adına yaygın denetim sağlanacağını belirten Çelebi, birçok denetimin aynı anda gerçekleştirileceğini ifade etti.

Çalışmaların seçim yasaklarının kalkar kalkmaz başlayacağını anlatan Çelebi, önümüzdeki yıl takograf sistemine geçmeyi planladıklarını kaydetti.

Araç içerisine yerleştirilen Takograf cihazın, devlet bünyesinde kurulacak olan veri merkezi ile anlık iletişim içerisinde olacağını belirten Çelebi, özellikle kaçak taşımacılıkta bunun çok faydasının görüleceğine dikkat çekti.

Çelebi, Ticari Trafik Takip Platformu projesi kapsamında ticari araçlara monte edilmesi planlanan ‘takograf’ cihaz ile ülke genelinde yakın gelecekte yaygınlaştırılması planlanan çipli ehliyet ile ülke genelindeki sürüş güvenliğinin arttırılması ve merkezi altyapı üzerinde anlık olarak takip edilmesinin amaçlandığını anlattı.  

takograf-2.jpg
Uygulama, fotoğraftaki çipli ehliyet örneği ile çalışır durumda olacak


Trafik Dairesi Müdürü Nazmiye Çelebi:

“Takograf ile birçok ihlal mercek altına alınacak”

Projenin nasıl hayata geçirileceği ve etki yaratacağı alanları YENİDÜZEN’e anlatan Trafik Dairesi Müdürü Nazmiye Çelebi şunları ifade etti:

“Takograf uyumlu çipli ehliyet projesi, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Trafik Dairesi Müdürlüğü Projelerinden biridir. Buradaki amacımız hem Avrupa Birliği normlarına uygun, hem de ticari trafik takip platformu oluşturmaktır. Bu kapsamda ülkemizde var olan kayıtlı ticari araçlar, ağır vasıtalar, otobüs, minibüs ve kamyonları kontrol ve kayıt altına almak ve kaçak taşımacılığın önüne geçmek hedefleniyor. Bu araçların tümüne takograf modülü monte edilecek. Bu modül dijital olup çipli ehliyetlerimizle uyumlu olacak. Aslında ülkemizde araç takip sistemi oluşmuş durumda. Sektör birçok şeyin farkında, kendi kendilerini kontrol etmek için zaten bazı büyük firmalar araç takip sistemini zaten kullanıyor. Fakat bu sistemler sadece firmaların tercihine bırakılıyor. Bizim yapacağımız bu uygulama ile tercih veya istekten çıkıp zorunluluk haline gelecek ve bizim sistemimizden takibi yapılarak, herhangi biri ihlal durumunda hemen cezayı müeyyidesi olacak.

 

“Kaçak taşımacılığın önüne geçilebilecek”

“Özellikle kaçak taşımacılıkta bunun çok faydasını göreceğiz. Tüm otobüslerin ve kamyonların güzergâhlarını biliyor ve denetliyor olacağız. Örneğin bir otobüsün güzergâhı Lefkoşa-Güzelyurt istikameti ise ve bu yolda 3 şoför yetkili ise görebileceğiz ve farklı şoför veya güzergâha çıkılırsa hemen denetleyebileceğiz. Hem araç, hem şoför hem güzergâh gibi pek çok bilgi bünyemizde kayıtlı olacak ve bunlar ihlal edilemeyecek…

Kayıttan düşmüş araçlar, izinsiz olanlar hemen tespit edilebilecek. Yani çipli ehliyet uyumlu dijital takograflarımız, hem şoförün, hem aracın hem güzergâhın hem trafik ihlalleri takibi hem de araçların kayıt altına alınması adına denetim sağlayacak. Birçok denetimi aynı anda gerçekleştirmiş olacağız.

Nasıl ki taksimetrede zorunluluk var, takograf da tüzükle yasal düzenleme yapılacak.

Projenin teknik şartnamesi hazır, seçim yasakları ardından ihaleye çıkıp çalışmalara başlanacak. İlerleyen dönemlerde de hayata geçirilecek. Önümüzdeki yıl AB tüzüklerine uyumlu bir şekilde bu sisteme geçmeyi planlıyoruz” dedi.      

 

“Takograf ile birçok ihlal mercek altına alınacak”

“Takograf, barındırdığı teknik özelliklerle sürüş öncesi ve esansında, kartların takılmaları ve çıkarılmaları izlenecek olup, bununla birlikte sürücünün sürüş zamanı, sürüş durumu, sürüş genel bilgileri ve sürücünün faaliyetleri yakından takip edilebilecek.

Herhangi bir hata ikazı durumunda, yapılan ihlaller veya hatalar anlık olarak tespit edilebilecek.

Ayrıca ölçüm bilgisi özelliği ile de aracın hız ve mesafe bilgisi de hemen belirlenebilecek.

Polis kontrolleri ile de cihazların takibi ise cihaz kalibrasyon bilgileri takip edilirken, cihaz üzerinde tutulan bilgilerin de kontrol noktalarında raporlanması sağlanacaktır.”


Taraflar ‘temkinli iyimser’

Hedeflenen Takograf sisteminin verimli olacağına inanan ağır vasıta şoförleri ve işletmecileri ise tüm endişelerine rağmen uygulamadan memnuniyet dile getirdi.

Bazı konularda kaygılı olan taraflar, sistemin getirilerini paylaşarak, doğabilecek olası sıkıntılara değindi.

Ülkedeki mevcut alt yapının sistemi çalışır kılacağından şüphe duyan bazı otobüs işletmecileri, takograf sistemine geçiş için erken olduğunu düşünüyor.

Kamyon sürücüleri ise sektördeki sıkıntılarının bu sistem ile çözüme ulaşacağı inancında değil…

Kamyon kazalarının meydana geliş nedenleri arasında en sık rastlanan ve ölümle neticelenen olayların ‘deneyimsiz şoför’ kaynaklı olduğunu savunan kamyon şoförleri, direksiyon başına oturacak kişiler konusunda titiz davranılması gerektiğine değindi. 

Özkam Kamyoncular Birliği Başkanı Hasan Nizam ise takograf sistemine sıcak baksalar dahi mevcut alt yapının bunu kaldıramayacağına inandıklarını belirtti. Nizam, takograf zorunluluğu getirmek yerine ‘şoför denetimlerinin arttırılması’ gerektiğini kaydetti.

takograf-3.jpg
Fotoğrafa yansıyan ve en fazla radyo teyp büyüklüğünde olan Takograf, şu an Kıbrıs’ın güneyinde çalışır durumda. 


AĞIR VASITA SAHİPLERİ NE DÜŞÜNÜYOR:

Ahmet Yalçın (Otobüs Şoförü):

“Sistemin hem araçları hem de şoförleri kayıt altına alacağına inanıyorum”

“Yollarda birçok eski araç var, bunlar zaten başlı başına tehlike… Dünyanın en geri ülkelerinde kullanılmayan araçlar bizde hala kullanılıyor, o kadar eski araçlarımız var. Bunların artık yollarımızda olmaması gerek. Bu açıdan bile yapılmak istenilen sistemin hem araçları hem de şoförleri kayıt altına alacağına inanıyorum. O yüzden bizim için daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.”

 

Ayhan Demirtaş (Otobüs İşletmecisi):

“Her şeye rağmen yine de bir yerden başlamak lazımdı”

“Bence bu sistem olması gereken en düzgün sistemdir. Bir sürücünün kaç saat direksiyon başında olduğu, kaç kilometre hız yaptığı, nerelerde olduğu bilinecek ve herhangi bir ihlalde de ceza alabilecek. Bence kontrol amaçlı önemli bir uygulama. Artık şirketler kendi kendini değil, şirketleri devlet denetleyecek. Şoförleri de şirketleri de devletin denetleyecek olması güzel bir yaptırım olacaktır. Bunun yanında bazı sıkıntılar getirebileceğinden de endişe duyuyorum. Yanı başımızda olan güney kesimde bu sistem çalışıyor, oraya geçen otobüslere bunu mecbur takıyoruz çünkü zorunlu. Fiyatları her araç için yaklaşık 2 bin Euro’dur. İşletmelerin bunu her araca takması çok büyük bir maliyettir. Pahalı bir cihazdır…

Üstelik toplu taşımacılıkta olan çok sayıda eski aracımız var, bu cihazları onlara nasıl uygulayacağız? Devletin eski araçların yenilenmesi için katkı yapması gerek. 

Bu gibi sıkıntılarla karşılaşsak dahi sıkı bir denetimin geç olmadan başlaması gerekiyordu. Her şeye rağmen yine de bir yerden başlamak lazımdı.” 

 

Mustafa Behattin ( Arzum Otobüs İşletmeleri Sahibi):

“Biz buna hazır değiliz, alt yapımız yok, önce alt yapıyı hazırlasınlar”

“Takometre ile kontrolün çok erken olduğunu düşünüyorum. Bundan önce altyapıya yönelik yapılması gereken çalışmalar var. Araç takip sistemi ile bizler bunu iş sahibi olarak takip ediyoruz ama devlet bunu nasıl takip edecek. Doğru düzgün bir otogarımız, terminalimiz bile yok. Otobüs terminali taksici durağı mı, Pazar mı sivil araç park alanı mı belli değil iken devlet bu mekanizmayı nasıl işler duruma getirecek?

Takometre ile geçiş istiyorum ama erken olduğunu düşünüyorum. Biz buna hazır değiliz, alt yapımız yok, önce alt yapıyı hazırlasınlar.  Otogarlara giren çıkan tüm toplu taşımaları her giriş çıkışta kontrol etsinler, o zaman bu sistem yurt dışındaki gibi çok güzel işler.” 

 

Hamza Dede (Kamyon Şoförü):

“Bence denetimler sıklaşmalı, ağır vasıta süren şoförler mercek altına alınmalı”

“Araçlarımızda takograf olması bizim açımızdan hiçbir sorun çıkarmaz. Zaten kamyon şoförleri yükten dolayı hız yapan ağır vasıtalar değil. Bence bu sistemin salon araçlara uygulanması gerek. Yaşlı kamyonlar için de bu şekilde denetim değil, destek yapılması gerek. Denetim yapılsa bile ancak da o kişi ekmeğinden olur, devlet yaşlı ağır vasıta sahiplerine destek vermeli, yardımcı olmalı ki araçlarını yenileyebilsinler. Devlet, alım gücü olmayan bu kişilere bir de binlerce TL’lik cihaz takma zorunluluğu mu getirecek? Bence bu kabul edilir bir durum olmaz. 35 yıldır yollardayım, beni yılda bir kez gittiğim muayene yeri denetliyor bir de yoldaki sabit hız kameraları… Bence denetimler sıklaşmalı, ağır vasıta süren şoförler mercek altına alınmalı. Kaç yıllık şofördür? Daha önce neler sürdü? Şimdi ne sürüyor? Sürdüğü aracı tanıyor mu? Deneyimli mi? diye bakılmalı. Yurt dışından gelen ucuz iş gücü alıp da direksiyona oturtulmamalı. Kamyoncuların en büyük sorunu işini, aracını iyi bilmeyen şoförlerdir. Dağ yolunda ve Geçitköy yolunda meydana gelen iki ölümlü kazaya bakın, birinde şoför bulaşıkçı çıktı, diğerinde ise geçmişte de kaza yapan bir şahıs… Bence devlet bu sistemden önce şoför konusuna el atmalı”

 

Muhammed Cavid İkbal (Kamyon Şoförü):

“Denetimler yapılacaksa uygulanmasında fayda var”

“Bence kamyon şoförlerinin denetlenmesi gerek. Çok fazla saatlerde çalışan şoförler oluyor veya deneyimi olmayan kişiler… Hem şirketler hem de devlet sıkı kontroller yapmalı. Çalışma izni olmayan, hiç ağır vasıta kullanmayan şoförler var, bunlara bakılmalı. Tüm bunlar takograf ile görülecekse yapılmasında tabi ki fayda var.”


Özkam Kamyoncular Birliği Başkanı Hasan Nizam:

“Şoförleri denetlemeliler”

Özkam Kamyoncular Birliği Başkanı Hasan Nizam, YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada mevcut altyapı ile uygulanmak istenilen sistemin bir biriyle örtüşmediğini ifade ederek, kamyon ve tır araçlarında yaşanan sıkıntılara değindi.

Ülkedeki en büyük sıkıntının ağır vasıta şoförlerinin profesyonel olmayışından kaynaklandığını belirten Nizam, şöyle devam etti:

“Bizim kamyonlarımız 1990 model arabalar, ülkede yol deseniz yok. Önce gerekli altyapıların oluşturulması gerek. Araçlarımız eski, yenileyemiyoruz, devlet desteği şart. Her gün mazotlar yükselirken biz kayıptayız nasıl büyük bir yatırım yapalım ki? Bu sisteme olumlu bakıyoruz ama şartların uygun olması halinde… Şartlar böyle iken bence ürümez. Biz buna hazır olsak bile bence devlet buna hazır değil, devlet bu altyapıyı bir anda sağlayamaz…

Tüm araçlarda hız kesici cihazlarımız var ve yüklü bir ağır vasıta zaten 90 kilometre gidemez, bu bağlamda takograf kamyonlar için, çok da gerekli değil bizde. Bunu yapacaklarına şoförleri denetlemeliler. Adam tır sürmeyi bilmez, yurt dışından gelir ve tır şoförü olarak görev yapar ve kazaya neden olur. Bence profesyonel ehliyet vermeliler. Bu tüm her şeyden önemlidir. Çünkü kazalara neden olan deneyimsiz, bilgisiz şoförlerdir. Son yılarda yaşanan ölümlü kazalara bakın, şoförleri deneyimsizdir. Bu bence takograftan daha önemlidir.”

yeniduzen-satin-aliniz-481.jpg

Bu haber toplam 4972 defa okunmuştur