1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. HAYVANCI EYLEMİ SÜRECEK
HAYVANCI EYLEMİ SÜRECEK

HAYVANCI EYLEMİ SÜRECEK

Meclis önündeki eylem Maliye Bakanlığı'na taşındı

A+A-

Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Lefkoşa’daki eylemlere devam ediyor.

Meclis ve Maliye Bakanlığı giriş çıkışlarını traktörlerle kapatan birlik üyeleri, yarın Bakanlar Kurulu’nun yapılacağı Başbakanlık önüne gidecek.

“Tarım sektörüne yön verme, üretimin geleceğini belli etme” gerekçesiyle dün Meclis önünde eyleme başlayan birliğe, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği de yarın 200 araçla destek vereceğini açıkladı.

Eylemi Meclis önünden Maliye Bakanlığı’na taşıyan Hayvancılar Birliği, yarın da Bakanlar Kurulu’nun yapılacağı Başbakanlık önüne gidecek.

Meclis ve Maliye Bakanlığı kapılarını traktörlerle kapatan hayvancılar, Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı bütçesinin artırılmasını, tarım sektörüne yön verilmesini, yerli ürünlerin desteklenmesini, balya teşvikinin devamını ve ithal ürünlere fon konmasını talep ediyor. 

EYLEME DESTEK

Meclis önündeki eylemde Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin yanı sıra TDP ve BKP’den destek alan Hayvancılar Birliği üyeleri, eylem yerine gelen UBP Lefkoşa Milletvekili eski Tarım Bakanı Zorlu Töre’ye ise tepki gösterdi.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, eyleme destek belirtti, yerli üretime sahip çıkılmasını istedi. Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ise, “yoldaşları” olarak nitelediği birliğe, yarın 200 araçla destek vereceğini söyledi.

Kelle, “ülkedeki üretimin korunması için yapılan haklı eyleme” Çiftçiler Birliği olarak destek vereceklerini ifade ederek, tarım sektöründe bütünlüklü bir planlama yapılması gerekliliğine vurgu yaptı.

NAİMOĞULLARI

Meclis önünden Maliye Bakanlığı’na yürüyen Naimoğulları ve birlik üyeleri, burada traktörlerle kapıları kırdı, binaya yumurta, patates attı, süt sıktı. Naimoğulları, burada yaptığı konuşmada, eylemlerinin hak arama yanında tepki eylemi olduğunu belirterek, bu yılki Tarım Bütçesinin “duvara toslayacağını” şimdiden gördüklerini ve uyarıda bulunduklarını söyledi.

Naimoğulları, bu bütçenin en az yüzde elli oranında artırılması gerektiğini, tarım sektöründeki paydaşların bir birine kırdırılarak bu sıkıntıların çözümlenemeyeceğini kaydetti.

Hükümetin üretimi ve üreticiyi koruyamadığını, bunu başaramayacağını, ödemelerin yapılamayacağını savunan Naimoğulları, hükümeti ve Tarım Bakanı’nı istifaya çağırdı.

MUNGAN İLE GÖRÜŞME

Eylem sırasında bakanlığın tüm giriş çıkış kapılarını traktörlerle kapatan eylemciler, Maliye Bakanı Zeren Mungan ile de görüştü. Mungan birlik üyelerine süt ödemelerinin bu hafta yapılacağını, geri kalan sıkıntıların da hükümet tarafından değerlendirileceğini söylemesine rağmen toplantıdan bir uzlaşı çıkmadı ve birlik eylemlere devam edeceğini açıkladı.

Naimoğulları, Mungan ile yaptığı görüşmenin ardından eylemlerin “üreticiler dikkate alınana kadar” süreceğini vurguladı. (tak)

-----------------------------------------------

SAAT 13:22

Hayvan üreticiler ile Maliye Bakanı Zeren Mungan arasındaki görüşme az önce sona erdi. Maliye Bakanı cuma gününe kadar süt bedellerinin ödenebileceğini açıkladı ancak hayvan üreticileri bunu kabul etmedi. Görüşme sonrası açıklama yapan Naimoğluları, süt bedellerinin bugün ödenmesini talep ettiklerini söyledi. Naimoğluları eylemlerinin devam edeceğini, yarın toplanacak Bakanlar Kurulu toplantısında Başbakanlık önünde olacaklarını açıkladı.

--------------------------------------------------

MUNGAN "SÜT PARASI ÖDEMELERİ BU HAFTA İÇİNDE" DEDİ, ÜRETİCİLER DERHAL ÖDEME İSTEDİ

Maliye Bakanı Zeren Mungan, hayvan üreticilerine süt bedeli ödemelerinin bu hafta içinde bütün şartlar zorlanarak yapılacağını söyledi.

Maliye Bakanı Zeren Mungan, Maliye Bakanlığı önünde eylem yapan Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’ni kabul etti.

MUNGAN: “EYLEMLERE SAYGI DUYUYORUZ ANCAK KAMU MALINA ZARAR VERİLMESİ DOĞRU DEĞİL”

Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları’ndan hayvancıların sıkıntılarını ve eylem gerekçelerini dinleyen Bakan Mungan, birliğin yaptığı eyleme itirazı olmadığını, eylemlere saygı duyduğunu ancak kamu malına zarar verilmesini doğru bulmadığını söyledi.

Mungan, hükümetin bir bütün olduğunu, bakanların tek başına hareket edemeyeceğini bu yüzden hükümetin tarım sektöründe yaşanan sıkıntılara çözüm bulmak ve sürdürülebilir bir yapı oluşturmak için çalıştığını vurguladı.

“TARIMDA SAĞLIKLI, REKABET EDİLEBİLİR BİR YAPI AMAÇLANMALI”

Güncel sorunların çözülebileceğini ancak tarımda artık sürdürülebilir, sağlıklı, rekabet edilebilir bir yapı oluşturulmasının amaç edinilmesi gerektiğini belirten Mungan, bütün sıkıntıları ilgili bakanlıklarla değerlendirerek çözüm bulacaklarını kaydetti.

Maliye Bakanı Mungan, tarım alanındaki sıkıntıları bildiğini ancak 2015 bütçesinin henüz açılmadığını ancak buna rağmen Maliye Bakanlığı olarak süt ödemelerinin bu hafta içinde yapılabilmesi için ciddi şekilde çalıştıklarını belirterek ödemelerin bu hafta yapılacağını söyledi.

Maliye Bakanı Mungan, bundan böyle asıl işi hayvancılık ve tarım olan insanların da desteklenmesine önem verileceğini vurguladı.

ÜRETİCİLER KONUŞTU... “BENİM HAYVANIM SİZİN BÜTÇENİZİ DİNLEMEZ, ANLAMAZ”

Toplantı sırasında birlik üyeleri de söz alarak Bakan Mungan’a sıkıntılarını anlattı. Bazı üreticiler “Benim hayvanım sizin bütçenizi dinlemez, anlamaz. Biz izahat değil süt paralarımızın bugün yatırılmasını istiyoruz” dedi.

Birlik Başkanı Naimoğulları da hükümetin Tarım Bakanlığı bütçesini en az yüzde 50 iyileştirmesi gerektiğini, üreticilerin sıkıntılarını sürekli anlattıklarını ancak çözüm bulunmadığını belirterek ülkede artık yerli üretimin korunması gerektiğini vurguladı.

“İTHAL ÜRÜNLERE FON KONULSUN”

Naimoğulları, yerli üretimin ne turizmde, ne de süpermarketlerde yer bulabildiğini, bunun yanlış olduğunu, ithal ürünlere fonlar konması gerektiğini bunun dışında bir uygulama ile yerli üretimin desteklenemeyeceğini söyledi.

Bu konuda Türkiye ve Güney Kıbrıs’a yerli üretime verilen desteğe katılmasını istedi. İthal ürünlerin yasaklanmasını değil yerli ürünlere rekabet şansı tanınmasını istediklerini ifade eden Naimoğulları, üreticilere derhal süt parası ödemelerinin yapılmasını talep ederek yeni bütçenin açılmasını bekleyecek zamanlarının olmadığını belirtti.

Naimoğulları, eylemlerin daha da büyüyeceğini ifade ederek kimsenin canının yanmasını istemediklerini söyledi ve bu yüzden ödemelerin yapılmasını istedi. (TAK)

 

SAAT 12:17

Maliye Bakanı Zeren Mungan, Maliye Bakanlığı önünde eylem yapan Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları’nı görüşmeye çağırdı.

Maliye Bakanlığı toplantı salonunda yer alan görüşmede, Naimoğulları’nın birlik yetkilileri de eşlik ediyor.

Toplantının ardından basına açıklama yapılması bekleniyor. (TAK/FOTO YENİDÜZEN)

----------------------------------------------

SAAT 11:50

Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Meclis önünde dün başlattığı araçlı eyleme bugün de devam ediyor. Eylem Maliye Bakanlığı önüne taşındı.

Maliye Bakanlığı kapısını traktörle kırıp içeriye giren eylemciler, yumurta savurup, süt sıkarak hükümeti protesto etti.

Hayvancılar Birliği’nin eylemine Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği de destek verdi. Birlik Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Hayvancılar Birliği’nin taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda Çiftçiler Birliği’nin de eyleme yarın sabah 200 araçlık konvoyla destek vereceklerini açıkladı.

“TEPKİ EYLEMİ”

Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları da, birlik olarak başlattıkları eylemin hak arayışından çok tepki eylemi olduğunu, 2015 yılı tarım bütçesinin duvara tosladığını şimdiden gördüklerini, bu yüzden bu eylemi 2015 yılının başından başlattıklarını söyledi.

Tarım bütçesini eleştiren Naimoğulları, bu bütçeyle üretimin geliştirilemeyeceğini, bu yüzden iki katına çıkarılması gerektiğini kaydetti.

TDP VE BKP’DEN DESTEK

Bu arada Meclis önünü traktörlerle eyleme devam yapan Hayvancılar Birliği’ne TDP ve BKP de destek belirtti.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Hayvancılar Birliği’nin eylemini saygıyla selamladıklarını söyledi ve eyleme destek belirtti. Özyiğit, ülkede “Dayatma paketlerle üreticilerin yok edilmek istendiğini ve üretimin korunmadığını” iddia etti.

Ülkede her alanda savurganlık olduğunu ancak üretimin korunmadığını savunan Özyiğit, ülkede kaynak olduğunu ancak bu kaynağın doğru kullanılması durumunda sıkıntı yaşanmayacağını, ancak ülkede hükümetlerin hep aynı olduğunu, bu yüzden Kıbrıs Türk halkının kendi gücüyle kendini kurtarması için gerçek anlamda değişim yapması gerektiğini vurguladı.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan da, üretimin ve emekçilerin yanında olduklarını, birliğin haklı bir mücadele verdiğini, bu yüzden bu mücadeleyi güçlendirip devam ettirmesi gerektiğini vurguladı.

EYLEM MALİYE’YE TAŞINDI, KAPI KIRILDI...

Daha sonra eylemciler Meclis önünden Maliye Bakanlığı’na geldi. Eylemciler, Maliye Bakanlığı giriş kapısını traktörle kırarak içeriye girdi.

Maliye Bakanlığı’na da dün Meclis’te olduğu gibi yumurta atıldı ve süt sıkıldı.

Eylem Maliye Bakanlığı önünde devam ediyor. (TAK/ FOTO YENİDÜZEN)

-----------------------------------------------------------------------

Hayvan üreticilerinin Meclis önünde dün gün boyu süren eylemi, bugün da devam ediyor.

200’ün üzerinde araçla Lefkoşa’ya gelen üreticiler dün akşam Girne Kapısı ve Meclis etrafındaki araçları yerinden hareket ettirmedi.

Bazı üreticiler geceyi Meclis’in önünde geçirdi. Hayvan üreticileri bugün gelecek takviye araçlarla Lefkoşa’daki anayol ve çemberleri kapamayı planlıyor.

Bu haber toplam 2820 defa okunmuştur