1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Gazeteciler Birliği’nde Basın Günü resepsiyonu
Gazeteciler Birliği’nde Basın Günü resepsiyonu

Gazeteciler Birliği’nde Basın Günü resepsiyonu

Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından çıkarılan ilk Türkçe gazete olan “Saded” gazetesinin yayın hayatına başlaması dolayısıyla her yıl 11 Temmuz’da kutlanan Basın Günü nedeniyle Gazeteciler Birliği Lokalinde resepsiyon düzenlendi.

A+A-

Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından çıkarılan ilk Türkçe gazete olan “Saded” gazetesinin yayın hayatına başlaması dolayısıyla her yıl 11 Temmuz’da kutlanan Basın Günü nedeniyle Gazeteciler Birliği Lokalinde resepsiyon düzenlendi.
Meclis Başkanı Sibel Siber, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kâşif, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ve TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit’İn de katıldığı Basın Günü resepsiyonunda, yıllarını basın sektörüne vermiş kişilere Hizmet Onur Ödülleri verildi. Gecede Management Center’in katkılarıyla düzenlenen İngilizce dil kursunda başarılı olan basın çalışanlarına belgeleri de takdim edildi. Gazeteciler Birliği Genel Sekreteri Özgül Gürkut Mutluyakalı yaptığı konuşmada, Basın Günü’nün, geçmişi değerlendirip, başarılan ve başarılamayanları irdeleyip, geleceğe yeni hedefler koyarak yol alma konusunda fırsat olduğunu belirtti.
Gazeteciler Birliği yönetiminin, hedeflediği çalışmaları büyük ölçüde hayata geçirirken, yenilenen hedefler ve ihtiyaçlar doğrultusunda çabalarını sürdürdüğünü belirten Mutluyakalı, bir yılı aşkın süre önce fiilen faaliyete geçen Medya Etik Kurulu’nun, bu dönemin en önemli adımlarından biri olduğunu kaydetti. Mutluyakalı, Kıbrıs Türk medyasındaki etik sorunlara el atan kurulun, bir anlamda, medyaya “iğne batırarak”, saygınlığını ve işlevini artırma adına önemli bir misyon yürüttüğünü söyledi.

Sıkıntılar…
Mutluyakalı Gazeteciler Birliği’nin basın emekçilerinin emeklerinin maddi karşılığını alması gelecekleri için önemli olan sosyal yatırımlarının yapılması ve yıpranma hakları konularında da çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.
Kurumsallaşma, teknolojik altyapı, sürdürülebilir mali yapı konularında büyük sıkıntılar yaşayan Kıbrıs Türk medyasının, özellikle Türkiye televizyonlarının ve gazetelerinin haksız reklam rekabeti altında varlığını sürdürüyor olduğuna dikkat çeken Mutluyakalı, Devlet ve hükümet yetkililerinden konuyu, üst düzeyde ele alarak, bir nefes borusu açmasını beklediklerini ifade etti.
Mutluyakalı, özgür basının demokratik toplumların en güçlü güvencesi olduğunu hatırlatarak, Kıbrıs Türk halkının doğru haber alma hakkı için özveriyle emek veren tüm basın çalışanlarının gününü kutladı.

Doğru haber ve tarafsız yayıncılık
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de ülkenin değişim ve dönüşümler yaşarken doğru haber ve tarafsız yayıncılığın öneminin arttığına işaret etti.
Toplumun haber alma hakkının doğru kullanılmasının önemine dikkat çeken Özyiğit, asparagas haberlerin basın kuruluşlarının dirayetli duruşlarıyla karşılaştığını kaydetti.
Özyiğit, “hiçbir kimseye ve kuruluşa boyun eğmeden dik duran emek kavgasındaki” basın emekçilerinin basın gününü kutlayarak, toplumun özlemini çektiği barış penceresinin açılması için çalışmak gerektiğini vurguladı.

“Çabalar, demokratik gelişim getirecek”
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da Basın Günü’nün gazetecilerin kimliğini, kişiliğini güçlü bir şekilde ortaya koyduğunu belirterek, basın mensubu olmanın zorluklarından bahsetti.
Tutku ile yapılan bu meslekte, tutkuya sahip olmayanların bu işe girmeyeceklerini anlatan Talat, bugün Kıbrıs Türk basınının hiçbir tehdit altında olmadan görev yapıyor olmasından son derece mutlu olduğunu ifade etti.
Kıbrıs Türk halkının çok daha iyi ve çağdaş, dünyayla bütünleşebilen bir noktaya gelmek istediğini kaydeden Talat, bunun Medya Etik Kurulu’nun çalışmalarının da katkılarıyla ulaşılabilecek bir hedef olduğunu söyledi.
Talat, basın mensuplarının çabalarının demokratik gelişim ve dünyayla bütünleşmeyi getireceğini bunun da toplumun olası bir çözümdeki güçlü zemini yakalamasına katkı yapacağını söyleyerek, “iyi mücadele” dileklerinde bulundu.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber basının demokratik yaşamın bir gereği olduğunu söyleyerek, basının aynı zamanda değerlendirme, bilgilendirme ve yönetme gücünün de bulunduğunu ifade etti.
Haberlerin okunurluğunun artık gazete tirajlarını aştığını söyleyen Siber, basın etiğinin bu noktada önem kazandığını ve bu etiğin gittikçe erozyona uğradığını bildirdi. Etik erozyonun toplumsal erozyonu getireceğini belirten Siber, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini ifade ederek, hayatın her alanında ve siyasette de etik kurullar olması gerektiğini söyledi.

Hizmet onur ödülleri
Konuşmaların ardından Hizmet Onur Ödülü alacan basın mensuplarının özgeçmişleri okunarak ödülleri verildi.
Bu yılki Hizmet Onur Ödülleri Gazi Yüksel, Huriye Olkanlı, İbrahim Özdamlı, Mustafa Eviya, Mustafa Kortun, Peral Ağcataş, Sevgi Yalman, Sevilay Direkoğlu, Şifa Nesim ve Yücel Hayat’a verildi.
Toplu fotoğraf çekimiyle gece sona erdi. TAK

Bu haber toplam 1820 defa okunmuştur