1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Esentepe Plajı’na ara emri
Esentepe Plajı’na ara emri

Esentepe Plajı’na ara emri

Girne Kaymakamlığı, mülkiyeti Esentepe Kooperatifi’ne ait Esentepe Belediyesi ile işbirliği içerisinde çalıştırılan Esentepe plajındaki izinsiz dolgu ve kazı çalışmaları ile bina, spor alanı ve taş duvar inşaatını ara emri kararı ile durdurdu

A+A-

Ayşe GÜLER

Girne Kaymakamlığı, mülkiyeti Esentepe Kooperatifi’ne ait Esentepe Belediyesi ile işbirliği içerisinde çalıştırılan Esentepe plajındaki izinsiz dolgu, kazı çalışmaları ile  bina, spor alanı ve taş duvar inşaatını ara emri kararı ile durdurdu.
Girne Kaza Mahkemesi, kaplumbağaların yumurtladığı plajdaki ‘izinsiz çalışmalar’ ile ilgili Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, Esentepe Kalkınma Kooperatifi Ltd, Mehmet Özügüney, Zafer Gürbüzer, İsmet Kim aleyhinde Yollar ve Binalar Yasası’na aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle
ara emri kararı aldı.
Verilen ara emri kararına uyulmaması ve bölgedeki çalışmaların sürmesi halinde söz konuşu kişilerin tutuklanacağı bildirildi.

“Ekipler mühürlemek istedi, engel olundu”
Öte yandan ara emri kararı öncesinde geçtiğimiz gün Girne Kaymakamlığı ve Çevre Dairesi’ne bağlı iki ekibin ‘izinsiz çalışmaların’ yapıldığı bölgeye gittiği öğrenildi.
YENİDÜZEN’e konuşan Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, Çevre Dairesi ekiplerinin yetkisini kullanarak belediyeye 2 asgari ücret ceza kesmek istediğini ancak çalışanların tehdit edildiğini bu nedenle ‘can güvenlikleri’ nedeniyle personelin izinsiz yapıyı mühürleyemediğini söz konusu cezanın da tebliğ edilemediğini anlattı.

Girne Kaymakamı Mehmet Envergil:  “6 kooperatif üyesi hakkında ara emri kararı alındı”

Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, Girne Kaymakamlığı tarafından Esentepe Plajı’nda izinsiz restoran, duvar, spor sahası yapımının yanı sıra bölgedeki kazı ve dolgu çalışmaları için Esentepe Kooperatifi aleyhinde ara emri kararı aldıklarını söyledi.
Envergil, kaplumbağa yumurtlama alanının bulunduğu bölgede devam eden faaliyetlerin durdurulması için dün Girne Kaza Mahkemesi’ne başvurduklarını ve aralarında Esentepe Belediye başkanı Cemal Erdoğan’ın da bulunduğu 6 Koopereratifi üyesi hakkında ara emri kararının verildiğini belirtti. 
Mahkeme kararına göre bölgede durdurulan çalışmaların yeniden başlaması halinde söz konusu kişiler hakkında tutuklama dahil her türlü tedbirin alınacağını ifade eden Envergil, yaşananlar oldukça üzücü olduğunu dile getirdi.

“Belediye izinsiz bir faaliyet içerisine girdi”
Envergil, mülkiyeti Esentepe Kooperatifi’ne ait olan belediye ile işbirliği içerisinde çalışan Esentepe plajında spor salonu ve restoran çalışmalarının yanı sıra izinsiz kazı ve dolgu yapıldığını kaydetti.
Esentepe Belediyesi’nin daha önce de yapılan çalışmaları durdurmaları ve gerekli izinleri almaları konusunda sözlü olarak uyarıda bulunduklarını aktaran Envergil,  “İyi niyet göstergesi olarak sözlü olarak çalışmaların durmasını istemiştik. İzin alınırsa, çalışmaların başlayacağını söyledi. Yada izin alınmazsa yapılan yapıların yıkılacağını ilettik. İzinler halen alınamadı ancak inşaatlara devam etmeye başladılar. Kazı dolgu olayları çıktı, yürüme yolları yapıldı. Açık spor tesitleri yapıldı” dedi.
Envergil, Esentepe Belediyesi’nin izin almak için çabalamak yerine daha da izinsiz bir faaliyet içerisine girdiğini dile getirdi.

“Kaymakamlık ve Çevre Dairesi çalışanları tehdit edildi”
Yaşananlar üzerine geçtiğimiz gün Girne Kaymakamlığı ve Çevre Dairesi’ne bağlı iki ekibin bölgeye giderek, çalışmaları durdurmak istediğini ve kaplumbağaların yumurtlamasına engel olan çalışmalar nedeniyle belediyeye 2 asgari ücret ceza kestiğini anlattı.
Belediyeye kesilen cezanın Esentepe Belediye başkanı Cemal Erdoğan, belediye çalışanları ve bazı vatandaşların ‘uygunsuz davranışları’ ve kendilerini tehdit etmesi üzerine tebliğ edilemediği söyleyen Envergil sözlerini şöyle tamamladı: “Görevli arkadaşlar, can güvenliği açısından mühürlemeye yapamadan geri döndüler. Çalışanlarımızı tehdit ettiler. Ne yazık ki belediye ve kaymakamlık işbirliği içerisinde çalışması gerekirken, sorunun odağında belediyenin olması üzücüdür. Onun dışında devlet otorisine saygısızlık yapılması da çok büyük bir olaydır”

Hentbol Turnuvası iptal
Öte yandan Envergil, 5 ile 6 eylül arasında bölgede belediye tarafından düzenlenmeyi planlanan Hentbol Turnuvası’nın da ara emri kararının ardından Kaymakamlık tarafından iptal edildiğini açıkladı.
Envergil, verilen kararın ilgili taraflara bildirildiğini söyledi.

------

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu: “3 maymunun oynanmasına tahammülümüz kalmadı”

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, hükümet ve bakanlıkların, son zamanlarda ülkenin doğal yaşamının da hüküm sürdüğü sahillerde ve diğer alanlarda tahribat yapılmasına ve her fırsatta yapılan yanlışların mahkeme sürecine yansıtılarak zaman geçirilmesine yol açtığını savunarak, bu durumun, devleti yönetenlerin yasaları uygulamadaki beceriksizliğinin bir göstergesi olduğunu ileri sürdü.
Platform, “artık 3 maymunun oynanmasına daha fazla tahammülümüz kalmadı. Devleti yönetenlerin, yasaların bu denli yok sayılmasına göz yummasının, ülkemizi çevre adına kaosa sürüklediğini görmelerini bekliyoruz”  dedi.

Bu haber toplam 1678 defa okunmuştur