1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Eroğlu, Anastasiadis’i yine suçladı: Masaya köy isimleri ile geliyor
 Eroğlu, Anastasiadis’i yine suçladı: Masaya köy isimleri ile geliyor

Eroğlu, Anastasiadis’i yine suçladı: Masaya köy isimleri ile geliyor

Eroğlu dün CNN Türk’te Saymur Tezel Özgentürk’ün hazırlayıp sunduğu “Günlük” isimli programın canlı yayınına katılarak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyareti ve Kıbrıs konusundaki son gelişmelerle ilgili soruları yanıtladı

A+A-

Kıbrıslı Türk Lider Derviş Eroğlu, toprak konusunun bütün konular anlaşıldıktan sonra konuşulacağını ancak Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis’in müzakere masasına kendilerine verilmesini istediği köy isimleriyle geldiğini, bu isimlere bakıldığında haritanın zaten ortaya çıktığını belirtti.

Eroğlu dün CNN Türk’te Saymur Tezel Özgentürk’ün hazırlayıp sunduğu “Günlük” isimli programın canlı yayınına katılarak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyareti ve Kıbrıs konusundaki son gelişmelerle ilgili soruları yanıtladı
Eroğlu,Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis’in 24 Temmuz’da müzakere masasını terk etmesi olayıyla ilgili bir soru üzerine “Liderlerin önerileri arasında uzlaşma noktalarının arandığı bir sırada Anastasiadis’in sadece kendi isteğinin olacağına ilişkin bir anlayış sergilemeye başladığını” belirtti.  Eroğlu, “Anastasiadis’in geçmişte sağlanan yakınlaşmaların hiçbirini kabul etmek istemediğine” de dikkat çekti.

“Ben kendisine  ‘sesini yükseltmekle bir yere varamayız. Size sunduğumuz öneriye cevap verin’ dedim”

Eroğlu şöyle devam etti:
“Anastasiadis müzakerelere sıfırdan başlamak istiyor. 24 Temmuz’daki tartışma böyle başlamıştır. Kendisinin önerisine mukabil öneri sunduğumuzda öfkeleniyordu. O gün de öfkelendi. Ben kendisine  ‘sesini yükseltmekle bir yere varamayız. Size sunduğumuz öneriye cevap verin’ dedim. Daha sonra kendisi bir öneri sundu. Ben de şöyle değil böyle olursa çok daha iyi olur dedim. Bu verdiğim cevaba canı sıkılarak kulaklığını masaya vurdu ve masadan kalkıp ayrıldı. Hatta, ekibi kendisini zor yetişti. Biz bunu kamuoyuyla paylaşmadık. Çünkü biz müzakerelerin sonuç alıcı bir şekilde devamından yanayız.”

“Buttenheim yokken görüşme mümkün değil”

“2 Eylül’de görüşme olacaktı. Görüşme niye gerçekleşmedi” şeklindeki soruya ise Eroğlu, müzakerecilerin geçtiğimiz günlerde bir araya geldiğini hatırlattı ve Kıbrıslı Rum Müzakereci Mavroyannis’in Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC ziyareti nedeniyle görüşmeyi ertelemek istediğini belirtti. “Biz bunu kabul etmedik. İki konu arasında bir bağlantı kurmadık. Erdoğan’ın konuşmalarını takip edip ona göre bir tavır belirleyecekler gibi bir hava belirlediler. Bu mümkün değil” diyen Eroğlu, daha sonra BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi’nin devreye girdiğini söyledi.
Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’ın New York’tan Kıbrıs’a dönüşünün ertelendiğini,  Buttenheim’ın ada dışındayken görüşme yapılmasının mümkün olmadığını söyleyen Eroğlu, şunları söyledi:
“Genel Sekreter’den gelen rica ve bir de yeni atanan Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin 5 Eylül’de Kıbrıs’a geleceğini de dikkate alarak Genel Sekreter’in erteleme önerisini kabul ettik.  Eide’nin randevu talebi de vardır. Randevuyu verdik…  5 Eylül’de görüşeceğiz. Biz bunları müzakerelerin devamı için kabul ediyoruz. Biliyorsunuz ben seçildiğimde BM Genel Sekreteri’ne bir mektup yazarak müzakerelere kaldığı yerden devam edeceğimi söyledim. Ancak Rum lider ortak açıklama metnini öne sürdü ve 1 yıl müzakerelerin başlaması için bekledik. Şimdi ise başka bahaneler ortaya koyuyor. Biz de müzakerelerin devam etmesi için bunları sineye çekiyoruz. Ama bunun da bir sonu vardır."

-------------------------


“Masaya köy isimleriyle geliyor”

Eroğlu, şöyle devam etti:
“Eskiden Rum Ulusal Konseyi tavsiye nitelikli kararlar alırken, Anastasiadis’in bu tavrından sonra karar veren bir şekle büründü.  Bugün, Annan Planı’na evet demiş olmanın avantajını halen daha kullanmaya çalışırken,  masadaki tavırlarını da dünyadan saklamaya çalışıyor.
AB üyesi olmanın, tanınmış bir devletin başkanı olmanın ve batı yanlısı bir lider olmanın avantajını kullanarak masada ayak sürümektedir. Masaya, Türk tarafının kabul etmeyeceğini bildiği öneriler sunuyor. Bu da yeni bir taktiktir. Biz karşılıklı alı-ver’lere geçelim diyoruz.
Buna karşılık bize ‘özellikle Güzelyurt bana verilmezse müzakerelere devam etmem’ diyor.
Toprak konusunu gündeme getirmiştir. Biliyorsunuz toprak en son konuşulacak konudur. Ama masaya köy isimleri getiriyor. Bu isimlere baktığınızda zaten harita ortaya çıkıyor. Ne, Türkiye’den gelip vatandaşımız olanların vatandaşlıklarını kabul ediyor, ne garantileri kabul ediyor, ne de dönüşümlü başkanlığı...”

--------------------------------------


“Adaylığımla ilgili herhangi bir ifade de henüz bulunmadım”

“Nisan 2015’te KKTC’de Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Bu yönde bir beklentileri de mi var? Siz de bu seçimle ilgili kararınızı kasım ayında açıklayacağınızı söylemiştiniz.  Siz kendinizi bu tartışmalarda nasıl görüyorsunuz” sorusuna karşılık ise Eroğlu, özetle  “Nisan’a daha çok zaman vardır. Aday olup olmayacağımı henüz hiçbir arkadaşımla paylaşmadım.  Herhangi bir ifadede bulunmadım ama şu anda ülkemizde iki parti, Ulusal Birlik Partisi ile Demokrat Parti aday olursam destek vereceğini söylemiştir. Ama dediğim gibi, şimdi öncelikli misyonum müzakereleri devam ettirmektir” diye konuştu.

 

(TAK)

Bu haber toplam 1272 defa okunmuştur