1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Erhürman: “Sizi ciddiyete davet ediyorum”
Erhürman: “Sizi ciddiyete davet ediyorum”

Erhürman: “Sizi ciddiyete davet ediyorum”

Motorlu araçlarla ilgili tezkere geri çekildi… Erhürman: “Getirdiğiniz hiçbir yasa buraya getirilmeye layık değil”

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugün saat 10.45’te Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı. 
Genel Kurul  ilk olarak, Başbakanlık’ın Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi gündeminde bulunan “Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi oy birliğiyle kabul edildi.
Toplantıda daha sonra Başbakanlık’ın İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündeminde bulunan “Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi görüşüldü.

Berova: “İki yasanın uyumlaştırılması amaçlanıyor”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Denetmenler Yasası’nda barem ve eşleşme açısından bazı çelişkiler bulunduğunu, bunu gidermek üzere bu tasarının gündeme geldiğini, iki yasanın birbiriyle uyumlaşmasının amaçlandığını söyledi. 

Şahali: “Yürürlükte olmayan bir yasa ile uyumlaşma …”

CTP Milletvekili Erkut Şahali, yürürlükte olmayan bir yasa ile uyumlaşma yapmanın yasama kurallarına uygun olmadığını, olmayan bir makama atıfta bulunulduğunu dile getirdi. 
Bakan Berova da yeniden söz alarak yeni yasa olmasa dahi, bu yasa ile mevcut yasanın düzenleneceğini, iki yasanın arka arkaya görüşülmesi ile 2006 yılında yapılan hatanın düzeltileceğini belirtti. 
Tezkere, oy çokluğuyla kabul edildi. 
 



Motorlu araçlarla ilgili tezkere geri çekildi…
 

Erhürman: “Getirdiğiniz hiçbir yasa buraya getirilmeye layık değil”
 

Meclis’te Başbakanlık’ın İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündeminde bulunan “Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi görüşüldü, Tezkerelerdeki ’içerik ve kullanılan dil’ Meclis Genel Kurulu’nda tartışmalara yol açtı.
Muhalefetin tezkereye ilişkin bilgi talebi üzerine Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, yasa tasarısının sağlıklı bir yapının oluşması amacı taşıdığını belirtti. 
Muhalefetin içerik konusunda ayrıntılı bilgi talebi üzerine, Bakan Dürüst, bu tezkereyi geri çekerek haftaya ertelendiğini kaydetti. 
Konuşmaların ardından Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere kabul edildi. 
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, yeniden söz alarak, yasa tasarıları ile ilgili bilgi verdi. 
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, yasalarla ilgili Hukuk Komisyonu kurulması yönünde çalışma yapıldığını söyledi. 

Erhürman: “Sizi ciddiyete davet ediyorum”


CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, üzerinde görüşülen yasa tasarısının hangisi olduğundan hükümetin ve bakanın haberi olmadığını iddia etti. Erhürman, “Getirdiğiniz hiçbir yasa buraya getirilmeye layık değil” dedi. 
Yasa tasarısını okuduğunu, “sade elektrik araçların yasaya eklenmesi” şeklinde bir ifade bulunduğunu söyleyen Erhürman, içerik ve kullanılan dili eleştirdi. Erhürman, “Sizi ciddiyete davet ediyorum” dedi. 


Siber: “Tezkerelerde sorun var, detaylı bilgi içermeli”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, bu sırada söz alarak tezkereler konusunda sorun yaşandığını, okunduğu zaman detaylı bilgi içermesi gerektiğini, bunun kurumsallaşma olmadığını gösterdiğini, bu yanlışların düzeltilmesi gerektiğini söyledi. 

Taçoy: “Tasarı yerine kullanılan Türkçe tartışılıyor…”

Bağımsız milletvekili Hasan Taçoy da söz alarak, komitede çalışan milletvekillerine “haksızlık yapılmaması” gerektiğini söyledi. 
Yasanın doğru bir yasa olduğunu, motoru olmayan araçlara seyrüsefer verilemediğini dile getiren Taçoy, yasanın bunu düzeltmeyi hedeflediğini ifade etti. Taçoy, bu tasarıyla ilgili gündeme gelmesi gereken konunun gümrüklerle ilgili olduğunu ancak bunun yerine kullanılan Türkçe’nin tartışıldığını belirtti. 

Soyer: “Bürokrasi temiz ve düzgün Türkçe kullanmalı”

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, üzücü tartışmalar yaşandığını, devlet bürokrasisinin temiz ve düzgün bir Türkçe kullanılmasının zorunluluk olduğunu kaydetti. 


‘Bağımsızlar’ tartışması!

Meclis’te tezkereye ilişkin dil tartışmalara devam ederken, bu kez ‘Bağımsız Milletvekilleri’nin Meclis’teki konuşma haklarına ilişkin bir tartışma da yaşandı.

Bağımsız milletvekili Hasan Taçoy’un sunuşlar bölümünde söz alması üzerine usul üzerine bazı tartışmalar oldu,  CTP Milletvekili Soyer, Meclis’te tüzük değişikliği gündeme geldiğini, bunun doğru olmadığını, bağımsız milletvekillerinin kurallara bağlanmasının doğru olduğunu söyledi. 

Siber: “Bağımsızlara kürsü yasağı yok”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ise bağımsız milletvekillerine kürsü yasağı olmadığını, haklarının ellerinden alınmadığını, sunuşlarda ise bunun farklı olduğunu belirtti. 
Çakıcı ile CTP milletvekilleri arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. 

Çakıcı: “Siyasi partiye üye olma hakkının engellenmesi doğru değil”

Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı, Anayasa’nın ilgili maddesini okuyarak, bağımsız milletvekillerinin siyasi partiye girme hakkı olduğunu, yasa ile siyasi partiler arası transferin önlendiğini ama yasanın amacına ulaşmadığını söyledi. Çakıcı, siyasi partiye üye olma hakkının engellenmesinin doğru olmadığını belirtti. 

Denktaş: “Değişiklik kabul etmeyiz”

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, söz alarak Anayasa’nın siyasi partiye üye olma hakkını güvenceye aldığını, siyasi partilerin Meclis’te seçim yoluyla temsil edilmesini de düzenlediğini söyledi. 
Denktaş, yeterli oyu alan partilerin Meclis’te temsil edildiğini söyleyerek, bir milletvekilinin olmayan bir kısıtlamayı varmış gibi göstermesini kabul edemeyeceğini kaydetti. 
Denktaş, Siyasal Partiler Yasası ve Meclis İç Tüzüğü’nde bir değişiklik kabul etmeyeceğini belirtti. 

Erhürman: “Değişikliğe gerek yok, karşıyız”

CTP Başkanı Tufan Erhürman, Siyasi Partiler Yasası’nın ve İç Tüzüğün oy birliğiyle geçtiğini, Anayasa’ya aykırılık olmadığını, Başsavcılık görüşü de alındığını söyledi. 
Erhürman, her ikisinin de değiştirilmesine gerek olmadığını düşündüklerini, değişikliğe karşı olduklarını ifade etti. 
TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, Siyasi Partiler Yasası’nın doğru bir yasa olduğunu, milletvekillerinin siyasi partiler arasında transferini önlediğini belirtti.



Meclis “Trafik Güvenliği Kriz Komitesi” oluşturuluyor!


Cumhuriyet Meclisi’nde “Trafik Güvenliği Kriz Komitesi” oluşturulmasına yönelik tezkere görüşülerek oybirliği ile onaylandı.
Trafik güvenliğiyle ilgili Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısının ardından hazırlanan öneriyi TDP milletvekilleri Zeki Çeler ve Hüseyin Angolemli, CTP milletvekilleri Erkut Şahali ve Fazilet Özdenefe sundu.

Çeler: “Trafik kazalarında 1888 kişinin hayatını kaybetti… Kriz masası oluşturulması için 1888 sebebimiz var”

TDP milletvekili Zeki Çeler, kriz masasının oluşturulmasının önemine işaret etti. Çeler, trafik kazalarında ciddi kayıplar yaşandığını bunun artık önlenmesi gerektiğini belirtti.
Trafik kazalarında 1888 kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Çeler, “Kriz masası oluşturulması için 1888 sebebimiz var” dedi.
Çeler, Trafik Dairesi kurulduğunu ancak kazaların devam ettiğini, bunun dairenin yetersiz olduğunu gösterdiğini kaydetti.
Trafik Güvenliği Kriz Masası’nda her siyasi partiden temsilcinin yer alacağını söyleyen Çeler, bu şekilde sorumluluğun paylaşılacağını belirtti. 

Dürüst: “Ölümlerin önüne geçilmesini istiyoruz…”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Trafik Masası kurulmasına olumlu oy vereceklerini söyleyerek, ölümlerin önüne geçilmesini istediklerini söyledi.
UBP milletvekili Zorlu Töre 1975 yılından bugüne 1888 kişinin hayatını kaybettiğinin söylendiğini, 1975’ten önce de trafik kazalarında insanlar öldüğünü bu tanımlamanın doğru olmadığını belirtti. Töre, kazalarda ölümlerle Barış Harekatı’nda ölenlerin karşılaştırılmasını eleştirdi.

Şahali: “Herkesin yarası…”

CTP milletvekili Erkut Şahali, trafik kazalarının herkesin yarası olduğunu belirtti. Yaranın tedavisi ile ilgili de ortak akıl arandığını dile getiren Şahali, ad hoc komite kurularak konunun ele alınmasının önemli olduğunu kaydetti. 
Şahali, bu konuda toplum ve ülkeyi bölen açıklamalar yapılmasının, siyaset malzemesi haline getirilmesinin doğru olmadığını belirtti. Tezkere oybirliğiyle kabul edildi. 

 

Bu haber toplam 3831 defa okunmuştur
Etiketler :