1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Erhürman: “HP, DP onay vermedi diye bir şey yok"
Erhürman: “HP, DP onay vermedi diye bir şey yok"

Erhürman: “HP, DP onay vermedi diye bir şey yok"

Meclis Genel Kurulu’nda ‘özel sektör çalışanlarına ek maaş’ desteği konuşuluyor.

A+A-

Ayşe GÜLER

Meclis’te gündem ‘özel sektör çalışanlarına ek maaş desteği’:

 

Meclis Genel Kurulu’nda ‘özel sektör çalışanlarına ek maaş’ desteği konuşuluyor.

İç tüzüğün 62 maddesi kapsamında UBP Genel Başkanı, Milletvekili Ersin Tatar ‘özel sektöre ek maaş desteği ‘ ile ilgili söz aldı.
Tatar, fonun hem CTP hem de UBP’nin katkıları olduğunu belirtti.
Tatar, Zeki Çeler’e ‘kahraman’ diye seslenerek, popülizmin ötesinde adımlar atıldığını savundu.
Sendikalaşma ve çalışanların fazla maaş almasına karşı olmadıklarını söyleyen Tatar, hükümetin ‘dağınıklık’ içinde olduğunu belirtti.
Tatar, Başbakan’ın tüzüğün geçemeyeceğini ifade ettiğini öne sürerek, hem DP hem de HP’nin bu çalışmaya karşı olduğunu öne sürdü.
“Biz ülke yönetiyoruz, kimsenin kahraman olması gerekmez” diyen Tatar, fonun akılcı şekilde kullanılması gerektiğini ifade etti.
Tatar, “Bol keseden para dağıtmak sürdürebilir değil. 5 iktisatçı ile görüştüm bir tanesi bana böyle bir uygulama olamaz dedi” şeklinde konuştu.

Özyiğit’ten Tatar’a: Sendikalaşmadan korkmayın

Tatar’ın konuşması sırasında TDP Genel Başkanı Milletvekili Cemal Özyiğit , yerinden söz aldı, sendikalaşmadan korkmayın” dedi.

Tatar, Özyiğit’e “Bize çamur atamazsın” dedi.

Sendikala üyeleri ayağa kalktı, eylem yaptı

mm-063.jpg

Genel Kurul’da konuşmalar devam ederken, KTOEÖS’te ‘Göç Yasası’ mağdurlarından bir grup öğretmenin oluşturduğu eylem komitesi ile Y. Kurulu üyeleri ayağa kalktı.

Bu sırada Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, eylemcileri uyardı, ya oturmalarını ya da genel kuruldan çıkmalarını istedi.

Bunun üzerine eylemciler Genel Kurul’dan ayrıldı.


Başbakan Erhürman: “HP, DP onay vermedi. CTP, TDP onay verdi diye bir şey yok”

Başbakan Tufan Erhürman, tüzük taslağının Bakanlar Kurulu’nun önünde olduğunu söyledi.

Hükümetin ortak programında sendikalaşmanın teşvik edilmesine yönelik hüküm olduğunu belirten Erhürman, “HP, DP onay vermedi. CTP, TDP onay verdi diye bir şey yok” dedi.

Erhürman, Çalışma Bakanı’nın sendika ve ilgili odalarla bir toplantı düzenleyeceğini aktardı, ardından da bir çalıştay yapılmasının gündeme gelebileceğini dile getirdi.

Ekonomi Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı’nın da fondaki para ile ilgili ortak çalışma yapacağını kaydeden Erhürman, özel sektörde vatandaş istihdamını nasıl artırabileceğimizin ciddi ciddi konuşulması gerektiğini belirtti.

Henüz tamamlanmayan bir konunun bu derece kamuoyu gündemine gelmesinin doğru olmadığını da kaydeden Erhürman, ülkede ‘ara eleman’ yetiştirilmediğini, birçok ‘düz işçinin’ de yurt dışından geldiğini ifade etti.


Yasa tasarıları görüşüldü…

Meclis Genel Kurulu’nda özel gündemde yer alan Ülkede Yaşanan Ekonomik Kriz Nedeniyle Sosyal Sigortalar Yasasına Tabi Sigortalıların Ödemesi Gereken Prim Miktarında %1.5 İndirim Yapılması ve Ödenmemiş Prim Borçlarına Ait Gecikme Zamlarının İndirilmesine ilişkin (Geçici Kurallar)Yasa Tasarısı görüşülüyor.

Saner: “Bakan ve işverenler ‘boks maçı’ yapıyor”

Yasa Tasarısı ile ilgili ilk sözü UBP Milletvekili Ersan Saner aldı.

Saner, tasarıda yer alan her ayın 20’sinde ödeyenler ifadesini yanlış bulduklarını çünkü bu maddenin bu değişiklikten faydalanacak kişi sayısını sınırlayacağını dile getirdi.

Saner, yerel istihdamın desteklenmesi fonunda ciddi çalışmalar yapıldığını söyledi.

Bu konuda ‘acemilik’ yaşandığını belirten Saner,  tüzüğün henüz geçmemesine rağmen bakan ve işverenlerin ‘boks maçı’ yaptığını savundu.

Çalışma Bakanı Zeki Çeler: “Yasa gücündeki kararnameden 7 bin 169 işyeri, 32 bin 18 kişi yararlandı”

Çalışma Bakanı Zeki Çeler, yasa gücündeki kararname neticesinde  7 bin 169 işyeri, 32 bin 18 kişinin bundan faydalandığını aktardı.

 Af başvurusuna 228 kişinin müracaat ettiğini belirten Çeler, bu rakamların düşük olmadığını kaydetti.

Çeler, gelirlerin toplanmasında herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını kaydetti.


Ardından tasarı madde madde görüşüldü, 35 kabul oyu ile oybirliği ile kabul edildi.


36 kabul…

Ülkede Yaşanan Ekonomik Kriz Nedeniyle Sosyal Güvenlik Yasası’na Tabi Sigortalıların Ödemesi Gereken Prim Miktarında %1.5 İndirim Yapılması ve Ödenmemiş Prim Borçlarına Ait Gecikme Zamlarının İndirilmesine ilişkin (Geçici Kurallar)Yasa Tasarısı görüşüldü.

Madde madde  görüşülen tasarı 36 kabul oy ile oybirliğiyle kabul edildi. 14 vekil, oylamaya katılmadı.


Öte yandan Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komitenin Veteriner Tıbbi Ürünler Yasa Tasarı’sının Genel Kurulda üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere de Meclis’te görüşüldü.

Candan: “Kısa sürede uygulamaya geçecek”

Komite Başkanı, CTP Milltevkili Armağan Candan, , yasa ile halk sağlığı ve tüketicinin korunması alanında çok önemli bir adım atıldığını, bu yasa ile hayvansal ürünlerin adaya girişinden imalatına kadar ve gıdalardaki kalıntıların kontrolü ve denetlenmesinin daha sistemli hale geleceğini vurguladı. Candan, Tarım ve Sağlık Bakanlıklarının bu alandaki işbirliğini düzenleyen yasanın veteriner ilaçların her aşamada kayıt altına alınmasının sağlayacağını ve bunun da sağlıklı risk analizi yapılmasını kolaylaştıracağını ifade etti. Avrupa Birliği İlaç Ajansı ve ilgili AB tüzükleri gözetilerek yapılan yasa çerçevesinde on tüzük de çıkarılacağını vurgulayan Candan, veteriner ilaçların kullanım ve perakende satışının reçeteye bağlandığını, gezici ve internet üstünden satışın ise yasa ile yasaklandığını ifade etti. Komite olarak çalışmalarına Veteriner Hekimler Birliği ve Eczacılar Birliği’ni de kattıklarının altını çizen Candan, hem ilgili sivil toplum kuruluşlarına hem de Tarım ve Sağlık Bakanlığı ile AB koordinasyon Merkezi uzmanlarına teşekkür etti.

Yasa tasarısının madde madde görüşülerek onaylandı, üçüncü görüşmesi tamamlandı.

Çavuşoğlu: “ Yasaya desteğimiz tam”

Candan’ın ardından söz alan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu Veteriner Tıbbi Ürünler Yasa Tasarısı’nın da ilk kez ele alınmadığını ve geçmişte de konuyla ilgili çeşitli çalışmalar yapıldığını anımsattı

Yasa ile birlikte yetkilerin artacağını belirten Çavuşoğlu, genel kurulda bu yasaya her türlü desteğin tam olduğunu kaydetti.

Tarım Bakanı Erkut Şahali: “Yasa çok önemli bir görevi yerine getirecek”

Tarım Bakanı Erkut Şahali, yasanın çok önemli bir görevi yerine getireceğini kaydetti, yetki ve sorumlulukların net olarak ortaya çıkacağını belirtti.

Yasanın oybirliğiyle geçmesinin oldukça önemli olduğunu ifade eden Şahali, bu konuda katkıda bulunan çok unsur bulunduğunu, hepsine ayrı ayrı teşekkür ettiğini söyledi.

Şahali, Veteriner Dairesi Ulusal Gıda Referans Labaratuvarı’nın akreditasyon sürecini tamamladığını, bunun son derece önemli olduğunu aktardı.

Hayvansal atıkların bertarafına ilişkin çalışmaların da son aşamaya gelindiğini kaydeden Şahali, böylelikle ülkenin ‘çok daha yaşanır’ hal alacağını belirtti.

Konuşmaların ardından yasa tasarısı madde madde oylandı, ikinci görüşmesi tamamlandı.


Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin ivedilikle görüşülen Aile (Evlenme ve Boşanma) Değişiklik Yasa Tasarısı Genel Kurul gündemine geldi.

Çavuşoğlu: “ Yasanın hayata geçmesi ile birçok sıkıntının ortadan kalkacak”

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, boşanan eşler arasındaki sorunları pratikleştirmek için hazırlandığını kaydetti.

Yasanın hayata geçmesi ile birçok sıkıntının ortadan kalkacağını dile getiren Çavuşoğlu, UBP’nin bu çalışmaya olumlu baktığını belirtti.

Derya, bürokraside yaşanan sıkıntılara değindi…

Komite Başkanı, CTP Milletvekili Doğuş Derya, yasada 2015 yılında içinde soyadını da içeren 22 maddelik değişiklik yapıldığını hatırlattı.

Bu değişikliğin yapılmasına rağmen, 2017 yılına kadar Evlendirme Dairesi’nin beyanları almadığı, ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydeden Derya, Nüfus Kayıt Dairesi’nde de eşi ölen ya da boşanan kişilere Temmuz 2018’den itibaren ‘kendi soyadınıza dönemezsiniz’ şeklinde bir tutum içine girdiğini belirtti.

Derya, ilgili bakana da teşekkür ederek, bürokraside yaşanan sıkıntıları bizzat yakından gördükleri ifade etti.

Yasa tasarısı oybirliğiyle kabul edildi.

 

Amcaoğlu: “Tasarıya olumlu oy vereceğiz”

Sosyal Sigortalar Dairesi (Kurulu, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Ekonomi ve Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nin tasarıyla ilişkin raporu okundu.

Tasarı ile ilgili ilk sözü UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu aldı.

Amcaoğlu, tasarıya olumlu oy vereceklerini söyledi.

Çeler: “Sosyal Sigortalar Dairesi’nde çalışanlar vezne tahsisatı alacak”

Çalışma Bakan Zeki Çeler de çalışmaya katkı koyanlara teşekkür etti, yıllardır Sosyal Sigortalar Dairesi’nde çalışanların vezne tahsisatı almadığını, bu çalışma ile söz konusu olanağın sağlanacağını kaydetti.

Tasarı oybirliğiyle kabul edildi.


Amcaoğlu: “Tasarıya olumlu oy vereceğiz”

Sosyal Sigortalar Dairesi (Kurulu, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Ekonomi ve Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nin tasarıyla ilişkin raporu okundu.

Tasarı ile ilgili ilk sözü UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu aldı.

Amcaoğlu, tasarıya olumlu oy vereceklerini söyledi.

Çeler: “Sosyal Sigortalar Dairesi’nde çalışanlar vezne tahsisatı alacak”

Çalışma Bakan Zeki Çeler de çalışmaya katkı koyanlara teşekkür etti, yıllardır Sosyal Sigortalar Dairesi’nde çalışanların vezne tahsisatı almadığını, bu çalışma ile söz konusu olanağın sağlanacağını kaydetti.

Tasarı oybirliğiyle kabul edildi.

Hansel, YYK üyesi…

Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin Boşalan Yayın Kurulu Üyeliği için önerilen adayın değerlendirilmesi ilişkin rapor okundu.

Rapor oybirliğiyle kabul edildi, Feyzi Hansel Yayın Yüksek Kurulu üyesi oldu.

Üçüncü görüşme onaylandı…

Hayvanların ve İşletmelerin Tanımlanması ve Kaydı (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesinin yapılması onaylandı.

 

Bu haber toplam 2780 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler