1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Ekmek kavgasında 60 can
Ekmek kavgasında 60 can

Ekmek kavgasında 60 can

Son 7 yıldaki ölümlü iş kazalarında üzücü tablo

A+A-

Didem MENTEŞ

Ülkemizde son 7 yılda 60 kişi iş kazası nedeniyle hayatını kaybetti. 2011 yılından günümüze kadar en fazla ölüm 13 işçi ile 2015 yılında yaşandı.

2018’in ilk 9 ayı içerisinde ise 10 ölümlü vaka yaşandı. Çalışma Dairesi’nin verilerine 10 olarak yansıyan vakaların 2’si kalp krizi ve 1’i de beyin kanaması olarak yer aldı. 10 vakanın 7 tanesi polise intikal ederek Adli Ölüm Tahkikatı’na tabi tutuldu. Bu sürede birçok iş kazası da yaralanmalarla sonuçlandı.

Çalışma Dairesi’nin bu kazalarla ilgili soruşturma süreci devam ederken, Polis Teşkilatı’nın yürüttüğü AÖT soruşturmalarının da devam ettiği belirtildi.

Devrimci Genel İş (Dev-İş) Başkanı Ömer Naşit, “işçi sağlığı ve güvenliği” konusunun memlekette tartışılan güvenlik sorunların en önemlisi olduğunu belirterek, son dönemlerde yasal zemin adına iyi bir ilerleme olduğunu ancak bunun uygulanması ve devletin uygulamayanlara yaptırım noktasında daha çok yol kat edilmesi gerektiğini söyledi.

 

2011: 6 ölüm
2012: 4 ölüm
2013: 7 ölüm
2014: 6 ölüm
2015: 13 ölüm
2016: 7 ölüm
2018: 10 ölüm (ilk 9 ay)

 

7 yılda 60 can ekmek yolunda öldü

2011 yılından günümüze dek iş kazaları dolayısıyla toplamda 60 işçi hayatını kaybetti. İş kazalarında en fazla ölüm 2015 yılında yaşandı. 2015’de toplam 13 işçi yaşamını ekmek kavgasındayken yitirdi.

İş kazaları dolayısıyla 2011’de 6 ölüm, 2012’de 4 ölüm, 2013’de 7 ölüm, 2014’de 6 ölüm, 2016 ila  2017’de 7’şer ölüm ve Ekim 2018’e kadar ise 10 ölüm gerçekleşti.

Meydana gelen ölümlü iş kazaları çoğunlukla inşaat sektöründe yaşandı. Çalışma Dairesi’nin verilerine iş kazasının nevi olarak ‘yüksekten düşme’ olarak kayıtlara geçti.

Ekim ayına kadar 10 kişi can verdi

Çalışma Dairesi’nin kayıtlarına göre 2018 yılının ilk 9 ayında iş kazası nedeniyle 10 kişi can verdi.

2018 yılında meydana gelen ölümlü iş kazalarının 2’si Ocak ayında, 3’ü Şubat’ta, 3’ü Haziran’da, 1’i Ağustos’ta, 1’i de Eylül ayında yaşandı. 

İş kazaları sonucu 40 yaşındaki Musa Düşkün, 41 yaşındaki Doğan Turan, 27 yaşındaki Tolga Özkıraç, 44 yaşındaki Veli Çelik, 26 yaşındaki Volha Viarbouskaya, 52 yaşındaki İsmail Kızıldemir, 33 yaşındaki Umut Gürcüoğlu, 19 yaşındaki Yavuz Bay, 42 yaşındaki Mehmet Ezer ve 37 yaşındaki Rafiqul İslam yaşamını yitirdi. Bu kişilerin 1’i KKTC, 7’si TC, 1’i Bangladeş, 1’i de Belarus uyruklu idi..

 

 2018’in ilk 9 ayı içerisinde ise 10 ölümlü vaka yaşandı. 10 vakayla ilgili Çalışma Dairesi soruşturma yaparken, bunların 7 tanesi polise intikal ederek Adli Ölüm Tahkikatı’na tabi tutuldu.

 

Polis AÖT soruşturmaları sürüyor

YENİDÜZEN’in elde ettiği Polis Genel Müdürlüğü verilerine göre ise 2018’in ilk 9 ayında 7 ölümlü iş kazası kayıtlara geçti.

Çalışma Dairesi’ne 10 olarak yansıyan vakaların 2’si kalp krizi, 1’i de beyin kanaması olması dolayısıyla polise 7 vaka intikal etti. Polis 3’ü Lefkoşa, 2’si İskele ve 1’i de Girne’de olmak üzere 7 ölümlü iş kazasıyla ilgili Adli Ölüm Tahkikatı başlattı.

Meydana gelen ölümlü iş kazalarıyla ilgili soruşturmaların halen devam ettiği belirtilirken, tanzim edilecek dosyaların Başsavcılığın görüşüne sunularak, alınacak görüş ışığında ileri işleme gidileceği aktarıldı.

6’sı inşaatlarda can verdi

2018’deki ölümlü iş kazalarının çoğunluğu inşaatlarda yaşandı.  İş esnasında can verenlerin 6’sı inşaatlarda çalışırken, 1’i pazarlama şirketinde, 1’i gece kulübünde, 1’i de hayvancılıkla uğraşırken yaşamını yitirdi.

İnşaatlarda çalışan 6 işçinin ölümü yüksekten düşme nedeniyle yaşanırken, 2 işçi mesai sırasında kalp krizi, 1 işçi de beyin kanaması sonucu can verdi. Pazarlamacı olan 1 çalışan da trafik kazasında hayatını kaybetti.

Yüksekten düşenler

13 Ocak’ta Karaoğlanoğlu’nda Kaya Oteller Grubu’nun inşaatında çalıştığı esnada 4 metre yükseklikten düşen Musa Düşkün Asil İnşaat Ltd’de çalışıyordu. Düşkün’ün denge kaybı yaşaması sonucu düştüğü verilere yansıdı.  31 Ocak’ta ise Lefkoşa’da Aldora Construction Ltd tarafından yapılan bir inşaatta çalışan Doğan Turan, yükseksen düşerek hayatını kaybetti. Turan’ın çalışma izni olmadan, kaçak olarak çalıştığı ortaya çıkmıştı.

16 Haziran’da yaşanan ölümlü iş kazası ise Bafra’da Concord Otel yapımı esnasında meydana geldi. İsmail Kızıldemir işçi 4.2 metre yükseklikte bulunan konferans salonu balkonundan düşerek ağır yaralandı, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

28 Haziran’da ise Lefkoşa’da Ali Kofalı Construction Ltd’e ait bir inşaatta yaşandı. 19 yaşındaki Yavuz Bay, 3’üncü kattan aşağı düşerek hayatını kaybetti.

Aynı binada 2 ay arayla ikinci kez ölümlü iş kazası yaşandı. 28 Ağustos’ta 42 yaşındaki Mehmet Ezer, 15.3 metre yükseklikten düşerek can verdi.

İş sırasında beyin kanaması ve kalp krizi geçirdiler

Kayıtlara iş kazası olarak geçen Tolga Özkıraç, Veli Çelik, Volha Viarbouskaya, Umut Gürcüoğlu ise farklı şekillerde yaşamlarını yitirdi.

Adem Kaner ve Kardeşi Şirketi’ne pazarlamacı olarak çalışan Tolga Özkıraç, 2 Şubat’ta Ulukışla kavşağında geçirdiği trafik kazasında can verdi.

5 Şubat’ta ise Taşlıca köyünde hayvancılık işiyle uğraşan Veli Çelik, beyin kanaması nedeniyle öldü. 24 Şubat’ta ise Hanedan Gece Kulübü’nde konsomatris olarak çalışan Volha Viarbouskaya ise geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

20 Haziran’da ise Mağusa’da Metal İşleri Apartmanı inşaatında aniden fenalaşan Umut Gürcüoğlu geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Ekim’de art arda iş kazaları

Öte yandan bu geçtiğimiz hafta içerisinde ise art arda iş kazaları yaşandı. Ekim ayının ilk iş kazası Lapta’da yaşandı. Lapta Başpınar bölgesinde yapımı devam eden cami inşaatına, beton dökümü yapıldığı sırada, beton mikserine ait pompanın elektrik tellerine temas etmesi sonucu vibratörün patlamasıyla 27 yaşındaki Feyyaz Kıhan elektrik akımına maruz kaldı. Olayda yaralanan Kıhan, hastanede müşahede altına alındı

10 metreden beton zemine düştü!

İkinci iş kazası ise Haspolat’ta 18 Ekim’de yaşandı. Decomar isimli iş yerinde 28 yaşındaki Hakan Bök, iş yerinin çatısında tamirat yaptığı sırada, üzerine bastığı sacın çökmesi sonucu yaklaşık 10 metre yükseklikten beton zemine düştü. Ağır yaralanan Bök, Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Yoğun bakımda Makineye bağlı ve şuuru kapalı…

Kaynak işi yaparken düştü

Üçüncü bir kaza ise ertesi gün 19 Ekim’de Alayköy’den geldi. Yapım İnşaat Mantar Üretim Tesisinde iskele üzerinde kaynak işi yapan 45 yaşındaki İbrahim Karata, dengesini kaybetmesi sonucu yaklaşık 3 metre yükseklikten düşerek yaralandı. Karata, Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. İş kazası sonrası Karata’nın sol elinde parçalı kırıklar meydana geldi.

 


 

YENİDÜZEN'e konuşan Devrimci Genel İş Başkanı Ömer Naşit:

“Yasaları uygulamayanlara devletin yaptırımı noktasında daha çok yol kat etmeliyiz”

Devrimci Genel İş Başkanı Ömer Naşit, “işçi sağlığı ve güvenliği” konusunun aslında memlekette tartışılan güvenlik sorunların en önemlisi olduğunu söyledi. Naşit, “empati yapıp bir an düşünmek gerekir ki, işinize gidiyorsunuz ve canınızdan oluyor ya sakat kalıyor ya da geriye dönülmeyecek sorunlar ile karşılaşıyorsunuz. Neden? İşvereninizin var olan yasaya ve her şeyden öte en basit güvenlik önlemlerini almadığı için. Olaya böyle baktığınız zaman insanların aklına sadece inşaatlar geliyor. Elbette ki inşaatlar bu noktada yaşanan ölümlü iş kazalarının çoğunu oluşturuyor. Ama iş yaşamının her alanında bu durumla karşılaşabileceğimizin bilinciyle hareket etmeliyiz” dedi.

Son dönemlerde yasal zemin adına iyi bir ilerleme olduğunu söyleyen Naşit, “ama bunun uygulaması ve devletin uygulamayanlara yaptırım noktasında daha çok yol kat etmeliyiz” dedi.

Naşit, son dönemde devlet tarafından yapılan denetimlerin, name&shame (isim ve teşhir) uygulamasının ve bu konuda ortaya koyulan irade önemli adımlar olduğunu da aktardı. Ancak halen ortalama ayda 1 kişinin iş kazalarından yaşamını kaybettiğini söyleyen Ömer Naşit, “halen birçok insan iş kazalarından ötürü sakat veya çalışamaz pozisyona düşüyor. Birçok iş kazası da maalesef polisin kayıtlarında trafik kazası göründüğünden ötürü kayda bile alınmıyor” dedi.

Naşit, bu noktada çıkış yolunun yasaların uygulanması ve ciddi anlamda denetimlerin ‘habersiz ve düzenli’ bir şekilde devam etmesi olmakla birlikte, Çalışma Dairesi’ndeki müfettiş sayısının artırılmasının da gerekli olduğunu vurguladı.

“Tazminat miktarları artırılmalı”

Naşit, en önemli noktanın ise iş kazalarındaki tazminat miktarlarının çok komik rakamlarda olması olduğunu söyledi. Bu iki konuyu iki örnekle somutlaştıran Naşit, şunları söyledi: Birinci örnek Kıbrıs’ın güneyinde 2002 yılında inşaat da çalışan bir işçi, iş kazasında sağ gözünü kaybediyor ve mahkeme 180 bin Euro tazminat kararı alıyor. Bu alınan tazminat güneyde ki asgari ücretin 225 katı, bir diğer örnek de bizden. Bir işçi çalıştığı sırada eline masa düşmesi sonucu bir kolunun %29,2 si kullanılmaz hale geliyor ve 81 bin TL tazminat alıyor. Bu da bizdeki asgari ücretin 30 katı. Evet iki olay arasında iş gücü kaybında fark var. Fakat arada bu kadar ciddi bir miktar farkı yine de olmaması gerekmektedir”

“Kısacası, burada eksiğimiz iki ana noktada şekilleniyor” diyen Naşit, sözlerini şöyle tamamladı: “Devletin ciddi iradesi ve yaptırım gücünü yeterince kullanamaması ve toplumsal olarak bu konuda yeterince algımızı açmamamız ve duyarlılığımızı yeterli seviyeye çıkartmamamız. Bu konuda siz değerli basın mensuplarına ve bizlere bu algıyı açmak ve toplumsal baskı kurabilmek adına büyük görevler düşmektedir. En büyük görev ise yasaları uygulamakla mükellef devlet ve kurumlarıdır”

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181029104605.jpg

Bu haber toplam 2689 defa okunmuştur