1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Eide: “Her iki taraf da müzakerelere dönmek istiyor ancak nasıl dönecekleri net değil”
Eide: “Her iki taraf da müzakerelere dönmek istiyor ancak nasıl dönecekleri net değil”

Eide: “Her iki taraf da müzakerelere dönmek istiyor ancak nasıl dönecekleri net değil”

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Rum Basını’na konuştu…

A+A-

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Güney Kıbrıs’ın Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) gerçekleştirdiği faaliyetler konusunda hem Kıbrıs Türk tarafıyla Türkiye’nin, hem de Kıbrıs Rum tarafının haklı olduğunu iddia etti.

Alithia gazetesi Eide söyleşisinde, son ziyaretinde taraflara, müzakere masasına dönmelerini sağlayacak bir tür formül paketi sunduğunu ancak “bir taraf için çok fazla ve diğer taraf için çok az olduğu hissinin oluştuğunu” belirterek liderlere “ne yapılması gerektiğine inandıklarını” sorduğunu ifade etti.
“Her iki liderin de kendisine, çok ikna edici bir şekilde, müzakere masasına dönmek istediklerini söylediklerini, bu konuda gerçekten kısa sürede bir anlaşmaya varılması gerektiğini  anladıklarını ve onlara inandığını” vurgulayan Eide, aynı şeyin Türkiye ve Yunanistan için de geçerli olduğunu ancak tarafların müzakere masasına nasıl döneceklerinin net olmadığını belirtti.
Eide, “bunun ne zaman ve nasıl olacağını şu anda söyleyemeyeceğini ancak kışın içerisinde müzakerelerin yeniden başlayacağı yönünde güçlü bir his taşıdığını” vurguladı.

“Mülkiyet başlığından başlanacak”

Eide söyleşisine “Tüm taraflarla Mülkiyet ve Toprak unsurları ile Yönetim ve Güç Paylaşımından başlanacağı konusunda anlaştıklarını” iddia ederek, “ilk kez taraflar Mülkiyet’ten başlamayı kabul ettiler. Kıbrıslı Türklerin geleneksel olarak, başlangıçta sadece Yönetimi görüşmeyi tercih ediyor olmalarından ötürü bunun Kıbrıslı Rumlar için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu aşılmıştır ve değer verilmesi gerekir. İki taraf ta geri dönmek için uygun anı, daha doğrusu Eroğlu müzakere masasında olduğu için, Anastasiadis müzakere masasına dönmek için uygun anı bulduğunda planlamalara son hızla devam edilmelidir” şeklinde konuştu.
Sunduğu formülün taraflardan birine az geldiğini söylediği ve bu tarafın Kıbrıs Türk tarafı mı olduğu sorusuna olumlu yanıt veren Eide sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yeni olan anahtar, müzakere etme ya da karar almak için değil, birleşik bir Kıbrıs’taki hidrokarbonları geleceği için ortaklaşa düşünme, bir düşünce grubu oluşturmadır.”
Eide, “gelecekte kurulacak devletin iki oluşturucu eyalet içeren federal bir devlet olacağını ve hidrokarbonlar konusunda bazı önemli kararlar alması gerekeceğini ve bu kadar önemli bir konuya değinmemenin tuhaf olacağını” belirterek “şu anda ortak karar verilmesini öneriyor olsaydım tuhaf olurdu. Türk tezinden bahsetmiyoruz, kendi tezimden bahsediyoruz” şeklinde konuştu.

“Benim tezim Türk tarafının teziyle tam zıt”

Türk tarafının teziyle kendi tezinin aynı olduğu şeklinde yöneltilen yorum sorusuna da yanıt veren Eide, bunun gerçek olmadığını ve kendisinin tezinin Türk tarafınınkinden tam zıt olduğunu savundu.
Eide, Türk tarafının tezinin, “çözümden önce, bugün kararlar alacak bir komite oluşturulması yönünde olduğunu, kendi tezinin ise, federal devlet oluşturulduğunda hangi kararların alınması gerektiğine dair raporlar hazırlayacak ve düşünceler oluşturacak bir düşünce grubu oluşturulması olduğunu” iddia etti.

Bu haber toplam 1452 defa okunmuştur