1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Eğitimlere Ekim’de devam edilecek
Eğitimlere Ekim’de devam edilecek

Eğitimlere Ekim’de devam edilecek

“Dur! O daha çocuk” seminerlerinin ilk aşaması tamamlandı…

A+A-

Milli Eğitim Bakanlığı ile Telsim işbirliğinde hazırlanan, çocuk ihmali ve istismarını en aza indirgemeyi hedefleyen, “Dur! O Daha Çocuk” isimli eğitim programı kapsamında öğretmenlere yönelik düzenlenen hizmet içi eğitim programının ilk aşaması Gazimağusa’da düzenlenen eğitimle sona erdi. 

İlk Öğretim Dairesi, Genel Orta Öğretim Dairesi ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Öğretmenleri’ne yönelik düzenlenen eğitimler Yeni Erenköy’de başlayıp sırasıyla Lefkoşa, Girne, Güzelyurt ve son olarak da Gazimağusa’da gerçekleşti.

Çocuklarla yakın bir ilişki içerisinde olan ve onlarla uzun süre birlikte vakit geçiren değerli öğretmenlere yönelik düzenlenen eğitimlerin sonuncusu, Gazimağusa’da Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda verildi.

Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel tarafından verilen eğitimde, öğretmenlere çocuk hak ihlalleri olarak değerlendirilen istismar ve ihmal olarak kabul edilen davranış çeşitleri, öğretmenin çocuk hakları konusundaki yasal sorumluluğu ve bu olumsuz örneklerle karşılaşılması halinde bildirimin nerelere yapılacağı konusunda kapsamlı bilgi aktarıldı.

Çocuk istismarı ve ihmali irdelendi
Başel sunumunda, çocukların fiziksel, duygusal, sosyal ve cinsel gelişimlerini olumsuz etkileyen, yapılmaması gereken davranışların istismar; çocuğa bakmakla yükümlü kişilerin yapması gereken, ancak yerine getirmediği tutum ve davranışların ise ihmal olarak değerlendirildiğine vurgu yaptı.

Başel, ihmal ve istismar türlerine değinerek, aralarındaki farklara ve cinsiyetçi bakış açısı ile çocuk hak ihlalleri arasındaki bağa dikkat çekti. Özel gereksinimli çocukların hakları ve öğretmenin sorumlulukları hakkında da bilgi aktaran Başel, medyanın çocuklara bakış açısı ve haberlerin veriliş şekillerini de irdeledi.

Eğitim esnasında katılımcılara “Çocuk İhmal ve İstismarı Konusunda Anne-Baba ve Eğitimciler için Bilgiler” başlıklı kitapçıklar verildi.
“Dur! O Daha Çocuk” eğitimlerine yoğun ilgi gösteren öğretmenler, eğitimin toplumu çok yakından ilgilendiren bir konuyu  ele aldığını vurgulayarak, eğitimin toplumda farkındalık  yaratılmasında ve bilinçli toplumlar yetiştirilmesinde katkıda bulunduğunu düşündüklerini ifade ettiler. İhmale ve istismara maruz kalan öğrencilere yaklaşırken daha bilinçli davranacaklarını belirten öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı’na ve Telsim’e bu konuda duyarlı davrandıkları için teşekkür etti.

Bu haber toplam 1272 defa okunmuştur