1. HABERLER

  2. SPOR

  3. EFSANENİN VEDASI
EFSANENİN VEDASI

EFSANENİN VEDASI

Kıbrıs Türk sporunun önemli isimleri arasında yer alan Harika Kıral antrenörlük kariyerine nokta koydu

A+A-

Eren ŞİŞİK

Kıbrıs Türk sporunun en önemli isimleri arasında yer alan ve özelde hentbola genelde de spora sayısız başarılar sığdıran Harika Kıral antrenörlük kariyerine nokta koydu. Bu sezon Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) hentbol takımının başında final sevinci yaşayan tecrübeli çalıştırıcı uzun yıllardır sürdürdüğü kariyeriyle ilgili bilinmeyenleri ve ülke hentbolunun son durumunu YENİDÜZEN’e anlattı.

11 yaşından beridir sporun içerisinde yer aldığını ifade eden Harika Kıral, “45 yıldır hiç ara vermeden sporun içinde yer aldım. İlk önce atletizmle başladım sporla tanışmaya. Daha sonra okullar arası müsabakalarda da mücadele ettim. Birçok branşta da atletizmi yaptım. Komple bir sporcuydum. Atletizmle başlamam da diğer branşlardaki başarıma büyük katkı sağladı.”dedi. Geçmişte okul sporlarında şimdiki gibi kısıtlama olmadığını kaydeden Kıral, “Üniversite yıllarımda da sporu hayatımdan eksik etmedim. Özellikle üniversitede birçok spor branşında sahnede yer aldım. Bu spor branşlarını yapabiliyor olmam  benim özgüvenimi de getirdi. Bir çocuğu zaten küçük yaştan yetiştirirseniz ondan verim alabilirsiniz.”dedi.

“Şu anki imkanlar olsaydı yaptığım dereceler daha iyi olabilirdi”
Kendilerinin spor yaptığı dönemde çok fazla bilimsellik olmadığının altını çizen başarılı antrenör, “Bilinçsizce spor yapıyorduk. İmkanlar konusunda da sıkıntılar vardı. Araştırma yapılamıyordu. Şartlar kısıtlıydı. Benim tek düşündüğüm şey, şu anki imkanlar benim zamanımda olsaydı belki de yaptığım dereceler çok daha iyi olabilirdi.”dedi.

“Aldığım altyapıyla buradaki sporcularımı yetiştirdim”
Kendisinin hentbola geçişinin Türkiye’de üniversite yıllarında olduğunu ifade eden Kıral, “Benim için hentbol başlayınca diğer branşlar bitti. 1977 yılında Türkiye’de başladı. 1991’de de burada başladı. Cihan Aydın ve ekibiyle birlikte KKTC Hentbol Federasyonu’nun kuruculuğunda ben de yer aldım. Ben Türkiye’den aldığım altyapıyla buradaki sporcularımı yetiştirdim. Yaşar Sevim sayesinde ben hentbolu sevdim. Bu sporu yaygınlaşması için Yaşar hocam hep okullarla başladı ve öğretmenleri eğitti. Bizim şansımız ondan eğitimi almamızdı. Çok disiplinliydi ve hentbolun temel eğitimini ondan aldık. Ciddi çalışmalar yaptık hentbolun gelişmesi için. Profesyonel çalışıyorduk. Benim birikimimi aldığım yer orasıdır. En önemlisi o disiplini ordadan aldım. Bugün Türkiye’de hentbol varsa Yaşar Sevim ve ekibi sayesindedir.” dedi.

“Birileri başarımı görmedi ya da görmek istemedi”
1991 yılından beridir ülke hentboluna hizmet ettiğini kaydeden Harika Kıral, “Bu 24 seneyi buraya harcadığım için hiç pişman değilim, ancak belki de başka bir yerde olsaydım şu an bambaşka bir Harika Kıral olabilirdim. Sporculuk yaşamımda ve antrenörlük yaşamımda yaşamadığım başarı kalmadı. Ancak farklı bir yerde olsaydım çok farklı olurdu. Burada da uzun yıllar hentbola hizmet ettim. Birileri başarımı görmedi ya da görmek istemedi. İlgisizlik beni üzdü. Çok büyük bir beklentimiz yok ama onure edilmek isterdim. Sonuç olarak çok önemli bir zaman ve emek harcıyoruz. Hentbol için her şeyimizden vazgeçtik.”dedi.

“En büyük sporcu potansiyeli okullarda”
Tırnaklarıyla kazıya kazıya bir yerlere geldiğini aktaran Harika Kıral, “Ben her zaman yakaladığım bu başarı ve gördüğüm saygıyla herkesten zengin olacağım. Adaya hentbolu getirirken Türkiye’de Yaşar Sevim hocamın yaptığı yöntemi yaptık. Biz de öğretmenlerle bu işe başladık ve okul sporlarında bu sporu yaymaya çalıştık. Zaten en büyük sporcu potansiyeli okullarda vardır. Sporda temel eğitim çok önemlidir. Temelde antrenör sıkıntımız vardı. Yavaş yavaş antrenörler de gelişince eğittikleri sporcular da yetişti ve iyi hentbolcular geldi.”

“Daha fazla antrenörümüz olabilirdi”
Kendilerinin yetiştirdiği veya dokunduğu sporcuların bugün antrenörlük yaptığını belirten Harika Kıral, “Örneğin bugün Uluslararası Kıbrıs Ünivesitesi’nin hocası Tarkan Kayaş, liseden öğrencimdi. Asfalt zemin üzerinde hentbol oynaya oynaya buralara kadar geldi. Yine YDÜ’nün hocaları Turgut Karamanoğlu ve Musa Oytun’da benimle birlikte oldu. Bu isimler bugün hentbola antrenör olarak çok büyük şeyler katmayı sürdürüyor. Ancak bu isimler gibi çok daha fazla antrenörümüz olabilirdi. Örneğin bir Bora Liman artık sporcu yetiştirip, bildiklerini aktarması gerek. Ya da kaleci Ahmet Gardiyanoğlu, hentbol kalecisi yetiştirebilirdi. Halen de bunları yapacak imkanları vardır.”diye konuştu. 

“Biz hentbol topuyla olmalıyız. Tepelerde içki şişeleriyle değil”
Bugün hentbolun çok daha ileride olabileceğine inandığını ifade eden Kıral, “Daha fazla elit sporcu yetiştirebilirdik. Çok maç, çok özveri, çok zaman ve çok çalışma olmazsa bunların olması zor oluyor. Dışa açılım, dış temas olmadıkca işimiz zor. Biz halen şampiyonlukları tepede alkol alarak kutlarsak bir şey olmayacak. Biz salonlarda hentbol topuyla olmalıyız. Tepelerde içki şişeleriyle değil.”dedi.

“Federasyon başkanlığı konusunda kararımı vermedim”
Özellikle okul sporları çöktüğünü söyleyen Kıral,  “Bunun sorgulanması gerekirken, biz halen günü kurtarmaya çalışıyoruz. Uzun yıllardır sürdürdüğüm antrenörlük kariyerime de bu yıl nokta koydum. Tabi ki hentbolu asla bırakamam. Belki sporcu gelişimi için altyapılarda çalışabilirim. Federasyon başkanlığı konusunda  öneriler var. Bunu düşünüyorum. Ailemle konuştuktan sonra net konuşabileceğim. Orada oturup başkan olmak değil olay. Oraya oturacaksak birşeyler üretmek zorundayız. Bu ülkede altyapılara önem verilmesi gerekir. Rutin günlük programlar içerisinde oyuncu yetiştirmemiz gerek. Ülkemin gencine çok önem veriyorum. Bu işleri de başaracaksak gençlerimize vereceğimiz önemle başaracağız. Devlet yetkililerimiz maçlara bile gelmiyor. Bu çocukları motive etmeleri gerekirken, kimse bu maçlara gelmiyor. Gençlerimizin hakettikleri değeri görmelidir. Herşey var özveri yok. Bir şekilde hentbolun içerisinde olacağım.”diye konuştu.

“Öyle ayaklarını dikip sağa sola emir vermeyecekler”
Bu ülkedeki gençlerin alın terinin çok önemli olduğunu aktaran Kıral, “Tehditle bir yere varılamayacağını bilecekler. Özellikle sporcu oğluma yapılanlar da içimde kaldı. Bu ülkede o kadar vatan haini varken, benim oğluma bu damgayı vurmaları beni çok üzdü. Biz onurlu ve gururlu bir aileyiz ve kimsenin bize zarar vermesine izin vermeyiz. Yöneticilik sevgi demektir, abilik demektir. Öyle oturup ayaklarını dikip sağa sola emir vermeyecekler.”dedi.

“Hentbol topuna eli değen herkese hakkımı helal ediyorum”
1991 yılından beridir ne kadar sporcuya elinin değdiğini bilmediğini ifade eden Harika Kıral, “Ancak çok sporcuya elim değdi. Hepsine hakkımı helal ediyorum. Yanımda olanlara, hentbol topuna eli değen ve emek veren herkese helal olsun. Ben onları çok sevdim, vefa az bulunan birşeydir. Hentbolsuz olmasınlar, hentbola katkı koysunlar ve en önemlisi pes etmesinler. Ben hepsiyle gurur duyuyorum. Kariyerim boyunca kırdığım insanlardan da özür dilerim. Herşey hentbol için.”dedi.

Bu haber toplam 4181 defa okunmuştur