1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Doğalgaz-Çözüm bağlantısı vurgulandı
Doğalgaz-Çözüm bağlantısı vurgulandı

Doğalgaz-Çözüm bağlantısı vurgulandı

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa konularından sorumlu müsteşarı Victoria Nouland’ın, “Kıbrıslılar birlikte çalışamazlarsa enerji alanındaki fırsat yitirilebilir” uyarısında bulunarak Kıbrıs sorununu doğal gazın değerlendirilmesiyle bağdaştırdığı ve doğa

A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa konularından sorumlu müsteşarı Victoria Nouland’ın, “Kıbrıslılar birlikte çalışamazlarsa enerji alanındaki fırsat yitirilebilir” uyarısında bulunarak Kıbrıs sorununu doğal gazın değerlendirilmesiyle bağdaştırdığı ve doğal gazın değerlendirilmesini çözüm sonrasına havale ettiği haber verildi.
Fileleftheros “Doğal Gazı Çözümle Bağdaştırıyorlar... ABD ‘Bir Çözümün Faydaları Kıbrıs’ı Aşar’ Diyor” başlıklı haberinde Kıbrıs sorununun uluslar arası oyuncularının doğal gazı Kıbrıs sorunuyla bağdaştırdığını yazdı.
Amerikalıların doğal gazı Kıbrıs sorununun çözümüyle doğrudan ilişkilendirdiklerini ve açıklamalarının da doğal gazın değerlendirilmesini çözüm sonrasına havale ettiğini yazan gazete özetle şunları aktardı:
“ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa konularından sorumlu müsteşarı Nouland enerji alanında şekillenmekte olan cazibelere değinirken Kıbrıslılara, ‘birlikte çalışamazlarsa fırsatın yitirileceği’ uyarısında bulundu. Nouland aslında, çözüm ile doğal gazın değerlendirilmesini birbirine bağlayan bu açıklamasında Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’e de atıfta bulundu.
Kıbrıs açıklarında önemli gaz yatakları bulunmasıyla Kıbrıslı Dışişleri Bakanı Kasulidis, 1949’da Fransa ve Almanya arasında kömür ve çelik endüstrisinin olduğu gibi gazın da Ada’nın bölünmüşlüğünün iyileşmesinde rol oynayabileceğini açıkça öngörmüştü’ ifadesini kullandı.
Nouland Atlantik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, enerjinin yeniden doğuşunun özgür ve barış içerisinde bir Avrupa oluşturulmasına ve Kıbrıs sorununun çözümüne katkılarından söz etti.
Nouland ‘Gerçekler değişmeye başladı ve Kıbrıs bunun karakteristik örneğidir. Gazdan birlikte istifade edebilirlerse Ada’nın bütün sakinleri için zenginlik vardır. Ancak birlikte çalışamazlarsa bu fırsatı kaçıracaklar. Bu nedenle hem fırsat değerlendirilmeli, hem de hepimiz desteklemeliyiz. Bu filmi daha önce görmüştük, ancak bu sefer ana ilkelerin daha iyi olduğuna gerçekten inanıyorum’ ifadesini kullandı.

Çözüme destek
Amerikalı Müsteşar “Birleşik Devletler, Başkan Anastasiadis ve Eroğlu’nun liderliğindeki Kıbrıs’taki iki tarafın son aylardaki Ada’da iki bölgeli iki toplumlu federasyon için müşterek çalışma taahhütlerinden etkilenmiştir’ dedi. Bunun paralelinde Türkiye ve Yunanistan’ın taraflar arasındaki karşılıklı kabul edilecek bir çözüme destek vermelerini hükümetinin takdir ettiğine işaret etti.

Kapsamlı çözüm fırsatının kaçırılmaması gerektiğine işaret eden Nouland, çözümün faydalarının Kıbrıs’ı aştığına işaret etti. Çözümün faydalarının Doğu Akdeniz’in tamamını olumlu etkileyeceğine işaret ederek ‘Bildiğiniz gibi Akdeniz’de ve NATO-AB ilişkilerinde daha çok iyi habere ihtiyacımız var’ dedi.
Alithia haberi ‘Çözüm İçin Büyük Fırsat... Victoria Nouland: ‘Gazdan Birlikte İstifade Edebilirlerse Ada’nın Bütün Sakinleri İçin Zenginlik Vardır. Ancak Birlikte Çalışamazlarsa Bu Fırsatı Kaybedecekler’” başlığıyla okurlarına aktardı.

Bu haber toplam 2294 defa okunmuştur
Etiketler : , ,