1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Doğal odun
Doğal odun

Doğal odun

Doğal odun

A+A-

Tayfun Çağra

Bilinçsiz odun tüketimini, odun için ağaç kesimini azaltacak, şömineler, mangallar ve lahmacun salonları için bir alternatif hale gelebilecek bir ürün var artık piyasada…
Doğal odun.
Peki nedir bu doğal odun?
Marangozların kestikleri tahtalardan (gürgen, meşe) arta kalan talaşların (hızar artıkları) özel bir teknikle preslenmesi sonucu ortaya çıkıyor.
Yani bir geri dönüşüm projesi.
Tozlar, talaşlar toplanıyor, kalın parçalar çıkarılıyor, eleniyor, 450 derecelik ısı işlemine tabi tutuluyor ve herhangi bir kimyasal katılmadan presleniyor.

NE ZAMANDIR KULLANILIYOR?

Doğal odun, Türkiye’de 2-3 senedir Türkiye Çevre Bakanlığı lisansı ile üretiliyor. Bu ürün Avrupa’da, özellikle kuzey ülkelerinde on yıllardır kullanılıyor.
Bizim ülkemize de 3 ay kadar önce Chimera tarafından getirilmiş. Merkezi Girne-Çatalköy’de olan Chimera, ilçelerde de bayilik vermiş.
Henüz yeni öğrenilmeye başlanmış doğal odun ama özellikle soğuk günlerde fazlaca isteniyor.

RAHAT VİCDAN İÇİN…

Ağaç katliamını önlemek için doğal oduna yönelim çok önemli… Orman Dairesi’nin orman gençleştirme veya aralama çalışmalarında odun çıkıyor ancak herkesin de bildiği gibi bilinçsiz ve kâr amaçlı ağaç katliamları oldukça fazla… Özellikle kış günlerinde odundan para kazanmak için ağaçlar katlediliyor. Son zamanlarda ‘para etmeyen’ narenciye ağaçları da odun için kesilip satılıyor.
Bu katliamlara son vermek, ısınırken veya mangal yakarken vicdanımızın da rahat olması için doğal oduna yönelmenin keyfini yaşamak gerek.

KIYASLAMA

Doğal odunlar 25 kg’lık çuvallar içinde satılıyor. Fiyatı 30 TL. Bir kış boyunca ne kadar kullanmak gerekir diye sorarsanız 30 çuval yeterli oluyor. Yani 900 TL’lik bir miktar.
Öte yandan bir oduncudan ‘bir van’ zeytin odunu alırsanız fiyatı 800 TL gibi ama o van’ın kaç kilo geldiğini bilmek de mümkün değil. Diyelim ki kiloları aynı ama arada 100 TL fark var… Bu fark, ağaçların kesilmesini desteklemek için yeterli bir sebep mi!
Fazladan hiçbir ağaç kesilmeden bir geri dönüşüm projesinden yararlanarak ısınmak için verilecek paranın başka hiçbir şeyle kıyaslanması mümkün değil.

AVANTAJI ÇOK

Peki nasıl bir verim veriyor?
Nasıl bir ısı ortaya çıkarıyor?
Ben denedim.
Samsun’dan Ada’mıza ithal edilen doğal odunun dağıtıcı firması Chimera’nın sahibesi Olgu Tükel, sorularımızın ardından deneme amaçlı birkaç odun verdi. Odunları mangalda ve şöminede denedim.
Zeytin, harup veya narenciye ağacının odunundan elde edilen ısı veya yanma gücünden bir farkı yok, hatta üstünlüğü var.
Özellikle narenciye odunundan çok üstün.
Yüksek bir ısı veriyor, şöminede 40-45 dakika yanmaya devam ediyor, ardından köz halinde de yüksek bir ısı vermeye devam ediyor.
Mangalda da etinizi, köftenizi diğer odunlardan farklı olarak kıvılcımsız, issiz, dumansız bir şekilde pişiriyor.
Temiz bir ambalaj olması ve temiz bir ürün olması da diğer avantajı… Odanın içinde bile etrafa herhangi bir toz veya kirlilik vermiyor.

Soğuklar henüz geçmeden doğal odundan yararlanmanız için size hemen Chimera’nın telefon numarasını vermek istiyorum;
0533 880 0655

Bu haber toplam 9424 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 196. Sayısı

Adres Kıbrıs 196. Sayısı